İmren Erşen’in peyzaj ve figürleri

Babasının görevi nedeniyle 1940 yılında Berlin’de dünyaya gözlerini açar İmren Erşen.

Haberin Devamı

Ancak çok uzun sürmez Almanya’daki yaşamı. İkinci Dünya Savaşı’nın iyice şiddetlenmeye başlaması sonucu aile Türkiye’den çıktıkları yer olan Eskişehir’e geri döner. Ortaokulda resimle tanışan Erşen’in, 1965’de Hollanda ziyaretinde gittiği Van Gogh Müzesi bu sanata olan aşkını daha da pekiştirmiştir. Yakın arkadaşı Nurtaç Özler bir sohbet sırasında “Türk-Amerikan Derneği”nde resim kursuna gittiğini söyler. Kursu kimin verdiğini sorunca arkadaşından “Refik Epikman” adını duyar. “Epikman” adını duyunca sevincinden ne yapacağını şaşırır, çünkü bu ismi lise döneminde sanat tarihi hocası Nevzat beyden duymuştur. Türk resim sanatının desen ustası olarak bilinen Epikman’ın öğrencisi olmasıyla birlikte Erşen’in de resim hayatı artık farklı bir rotaya girmeye başlamıştır.
Epikman’ın isteği doğrultusunda haftalar boyu 100’lerce desen çizer Erşen. O kadar çok desen çizer ki, artık dayanamaz ve sonunda Epikman’a “Hocam ben artık biraz da boya yapmak istiyorum” der. Epikman, “Sen renkleri biliyor musun” diye sorduktan sonra Erşen’e, hala bugünkü gibi hatırladığı renkleri anlatır:
“Sıcak renkler, soğuk renkler, ana renkler, tamamlayıcı renkler, renkli griler, siyah ve beyaz...”
Epikman’dan sonra Erşen’in resim hayatına Lütfü Günay girer. Doğa ve modelle çalışmayı Günay aşılar Erşen’e...
Eşref Üren’in yeri ise İmren Erşen’de bir başkadır. 1979 yılında başlayan baba-evlat ilişkileri ve dostlukları atölyeden hastaneye kadar iyi ve kötü günde Üren’in ölümüne kadar sürer. Şöyle anlatıyor Erşen, Eşref Üren’le olan ilişkisini:
“Başlangıçtan beri figür çalışmakta iddialıydım hep insan çizdim ama doğanın varlığını, güzelliğini, değişkenliğini bana Eşref Hoca öğretmiştir. Eşref bey, ‘Ben gözümü açarım ve önce gökyüzüne bakarım’ derdi hep. İlk zamanlarda ne anlama geldiğini anlamamıştım ama yavaş yavaş ne demek istediğini anladım. Babamdı diyebilirim kendisi için, o kadar yakındı.”
Erşen’i bu hafta köşemize konuk etmemizin nedeni 6 Aralık Cuma günü Sevgi Sanat Galerisi’nde (Mesnevi Sokak/Çankaya) kişisel sergisinin açılacak olması. Bodrum’dan peyzajlar, figürler ve elbette gecekondular bu sergide resimseverlerle buluşacak. Gecekonduları Lütfü Hoca ile Ankara’nın peyzajını çalıştığı dönemde keşfediyor Erşen.
“Üniversitede okurken tüm arkadaşlarım Altındağ’da oturuyorlardı. Haftasonu gecekondu evlerine giderdim, dostluk açısından, birlikte yaşam açısından çok güzel yerlerdi ve maalesef şimdilerde çürümeye başlayan bir kent parçası oldular ve hızla yok olmaya başladılar” diye anlatıyor gecekondularla ilgili düşüncesini. Erşen’in duygularının tuvale nasıl yansıdığını anlamak için en iyisi Sevgi Sanat’taki sergiye gidip, eserleri yerinde görmek.

Haberin Devamı

RC MÜZAYEDE YENİDEN BİLKENT’TE

Haberin Devamı

RC Müzayede 1 yıl aradan sonra yeniden Bilkent Center’da. RC Sanat Galerisi’nin sahibi Rahmi Çöğendez yönetiminde 8 Aralık Pazar günü yapılacak müzayedede yine birçok eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Rahmi beyin ayda bir kez (kimi zaman iki kez) yaptığı bu müzayedeleri, insanların resimle tanışması, evlerine resim almayı düşünmeleri açısından önemli buluyorum. RC Müzayede, memur kenti olduğu için çoğunlukla sabit gelirlilerin yaşadığı Ankara’da sanatseverlere daha uygun başlangıç fiyatlarıyla resim alma imkanı sunuyor. Çöğendez, Bilkent’te yeni müzayede salonunun yanısıra, resimlerin sergileneceği değişik isimlere sahip sanat sokakları ile değerli ve fiyatı yüksek olan eserlerin satışının randevu sistemiyle konuşulacağı Müzayede Müzeevi’nin de faaliyete geçeceğini anlattı.
8 Aralık’taki müzayedede önemli bir sosyal etkinliğe katkı sağlanacağını da hatırlatayım. Müzayedede ilk 12 eserin satışından elde edilecek tüm gelir engelli çocuklara bağışlanacak. Yeni yıl hediyesi olarak sevdiklerinize resim hediye etmeyi düşünüyorsanız 15 ve 22 Aralık’ta da müzayede yapılacağını not etmenizde fayda var.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Günseli Kato (5 Aralık’ta açılacak-PortArt/P.Çiçeği Residence Çankaya), İbrahim Örs (5 Aralık’ta açılacak-Peker Sanat/Yıldız), Remzi İren (6 Aralık’ta açılacak-Stillife/Hilal Mah), Nusret Orçan (4 Aralık’ta açılacak-M.Ayaz Müzesi/Balgat), Perincan-Reha Yalnızcık (Yarın açılacak-İ.Altınok Sanat Merk./Kolej), Mehmet Örs (Bugün açılacak-Galeri Sanatyapım/Beştepe), Emin Güler (6 Aralık’ta açılacak-Fırça Sanat/Hilal Mah.), El sanatları sergisi (GESAV-Gözcü Sok.7/Atpazarı)

Yazarın Tüm Yazıları