İklimler tüketimi etkiliyor

Şu yemek meselesi o kadar derin ki anlatmakla bitmez. Şimdi de ekolojik çevrenin, insanların beslenmesi üzerindeki etkileri araştırılıyor.

Finlandiya’da süt, patates çok fazla oranda tüketilirken, Japonya’da soya fasulyesi ve ürünlerinin yanı sıra balık, pirinç, Amerika’da ise tahıl ürünleri, meyve ve et tüketimi fazlaymış. Çünkü ülkelerin iklim şartları, yiyeceklerin türünü belirleyici önemli bir etkendir.

İnce Noktalar

Yemekle ilgili ilk yazma eserlerin; Dede Korkut Hikayeleri, Divan-ı Lugatü Türk, Mevlana’nın Mesnevisi ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olduğunu biliyor muydunuz?

Bonfile jülyen

Yapılışı:

Teflon tavaya tereyağını koyun. Orta ateşte bonfileleri önlü arkalı kızartın. Sonra da parmak biçiminde kesin.

Haşlanmış patatesleri soyup, tuz ve karabiber serpin. Tamamen üstünü kaplayacak şekilde süzme yoğurda bulayın, üzerini kırmızı pul biber, etrafını halka şeklinde kesilmiş bir dilim biberle süsleyin, servis tabağına alın. Bonfileleri yanına dizin, üzerine tane karabiber serpin ve kızartma yağını sos gibi gezdirerek servis yapın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

3 adet bonfile

1 tatlı kaşığı tereyağı

Tane karabiber

Tuz


Garnitür için

2 yemek kaşığı süzme yoğurt
6 adet küçük boy taze
patates (haşlanmış)
1 adet dolmalık sarı biber (başka renk de olabilir)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz


Botanik bahçe

Yapılışı:

Göbek salatayı dörde bölüp bir süre sirkeli suda bekletin. Bol su altında yıkayıp, süzdürün. Salatalıkları yıkayıp, soymadan halka biçiminde doğrayın, büyük bir salata tabağının kenarlarına döşeyin.

Ortasına ince doğradığınız göbek salata ve dereotu yapraklarını koyun, mısır tanelerini serpiştirin. Salatanın ortasına uzunlamasına kestiğiniz jambonları yerleştirin. En üste kiraz domatesleri dağıtın.

Ayrı bir kapta nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu çırparak hazırladığınız sosu salatanın üstüne dökün.

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

8 dilim tavuk jambon

2 adet salatalık

8 adet kiraz domates

6 yemek kaşığı mısır

1 adet göbek salata

2 dal kıyılmış dereotu

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Tuz

2 yemek kaşığı sirke


Elmalı şutrudel

Yapılışı:

Kuru üzümleri suda 15 dakika bekletip, süzün.

Elmaları ince ince dilimleyip tencereye alın. Şeker, tarçın ve limon kabuğu rendesini koyup, 15 dakika pişirin. Ceviz, limon suyu, galeta unu ve üzümü ekleyip, ılımasını bekleyin.

Erittiğiniz tereyağını (bir yemek kaşığı ayırarak), milföy hamurlarının üstlerine gezdirin. Milföyleri üstüste koyun, merdaneyle dikdörtgen biçiminde açın. Hamurun uzun kenarına elmalı harcı yayın. Kalın bir şekilde sararak rulo haline getirin.

Kalan yağı üstüne gezdirip, 180 derecelik fırında pembeleşinceye dek pişirin. Pudra şekeriyle süsleyerek servis yapın.


10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme Listesi

12 adet milföy hamuru

3 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı kuru sarı üzüm

8 adet golden elması

4 yemek kaşığı kahverengi şeker

2 çay kaşığı tarçın

1 adet limonun suyu (kabuğu rendelenecek)

1 yemek kaşığı galeta unu

1 su bardağı dövülmüş ceviz

3 yemek kaşığı pudra şekeri (elekten geçirilerek)
Yazarın Tüm Yazıları