İki kişiye bir domuz

Ankara’da bir üniversitenin çiftliklerden domuz topladığını öğrendim. Bu işin altından ne çıkacak acaba derken kendimi Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde buldum

Haberin Devamı

Bir arkadaşım dedi ki, “Gazi Üniversitesi çiftliklerden domuz topluyormuş. Neden olabilir ki...” Tam bana sorulacak soru işte ,“Neden olabilir ki?” diye düştüm domuzların peşine...
Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Abdülkadir Bedirli’yi aradım. “Telefonda anlatmam çok zor, gelin burada gözlerinizle görün” diyerek beni Gölbaşı’ndaki merkeze davet etti.
Burası büyük bir bilim merkezi. Bedirli Hoca ile önce merkezi gezdik. Ben heyecanla domuzları görmek istedim ama hoca uyardı, “Sandığınız gibi Miss Piggy’ler karşılamayacak sizi...”
Kendimizi sterilize ederek geniş bir bölüme girdik. Sol tarafta ayrıca geçilen bir bölüm daha; domuzlar burada... Evet, Miss Piggy değiller

Bu domuzlarla ne yapıyorsunuz?
- Cerrahların ya da cerrah adaylarının el becerisi kazanması çok önemli. Ne kadar pratik yaparlarsa o kadar iyi. Domuzlardan aldığımız organlar üzerinde pratik yaptırıyoruz. Böylece laparoskopik cerrahi de el becerisi geliştiriyoruz.

Haberin Devamı

Domuzları tercih etmenizin özel bir nedeni var mı?
- Aslında eğitim merkezinin ruhsatı hem koyuna hem domuza da izin veriyor ama biz domuzu tercih ediyoruz. Hem domuz biyolojik olarak insana en yakın hayvan hem de koyun zaten hacim olarak büyük; midesini şişirince daha da büyüyor. O zaman diğer organlara ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz.

TANESİ 700-800 LİRA

Domuzları çiftlikten satın alıyormuşsunuz diye duydum...
- Evet, Tarım ve Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı çiftliklerden biri olan Manavgat Çiftliği’nden alıyoruz. Aşağı yukarı 700-800 lira.

Nasıl bir eğitim veriyorsunuz?
- Temel düzey laparoskopik cerrahi, orta düzey laparoskopik cerrahi ve gelişmiş laparoskopik cerrahi olarak üç farklı seviyede kurs veriyoruz. Eğitim iki gün sürüyor. Ameliyathanede beş ameliyat masası var. Her masa başına üç eğitimci ve iki öğrenci düşüyor. Eğitimin birinci gününde adaylara genel bilgiler veriliyor. ıkinci gün maket modeller ve ardından da gerçek organlar üzerinde çalışılıyor. Aslında cerrah adayları için tasarlanmış bir kurs bu ama cerrahlar da el becerilerini geliştirmek için katılıyor. Kurs fiyatı 600-900 Euro.

Haberin Devamı

Çok öğrenciniz oluyor mu?
- Sadece Türkiye değil Ortadoğu ülkelerinden de başvuru alıyoruz. Bir yılda düzenlediğimiz 40 kursta 500’e yakın kursiyere sertifika verdik.

Dini gerekçelerle, “Ben domuza dokunmam” diyen çıktı mı peki?
- Yok, bizde olmadı ama mesela bu kursun bir benzeri Mısır’da açılmıştı. Orada domuzu reddeden oldu o zaman keçilerle çalıştılar ama bağırsağı çok uzun bir hayvan olduğu için etkili sonuç alamadılar.

Yazarın Tüm Yazıları