İcat çıkaran Türkler aranıyor

KANAL D, Ankara Ticaret Odası, ODTÜ ve Ankara Patent Bürosu’nun işbirliğiyle düzenlenen "Bizim Mucitler" yarışmasının ikincisi başladı.

Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin kapısını açacak "icat çıkaran Türkler" aranıyor.

7 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yapılan ilk yarı finale birbirinden ilginç projeler katıldı. İlk yarı final 7 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yapıldı. 14 Mayıs’ta Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde yapılacak olan ikinci yarı final için başvurular devam ediyor. Yarı finallerin yapılacağı diğer iller ve tarihleri ise şöyle:

21 Mayıs İstanbul Teknik Üniversitesi, 28 Mayıs İzmir 9 Eylül Üniversitesi, 4 Haziran Gaziantep Üniversitesi, 11 Haziran Erzurum Atatürk Üniversitesi.

Başvurular internetten

TOBB, Demirören Grubu, Antares Alişveriş Merkezi, Türkerler, Sarar, İbrahim Çeçen Holding ile Meteksan Sistem’in sponsorluğunu yaptığı yarışmaya katılmak isteyenler ATO ve Kanal D’nin internet sitesinden başvuruda bulunabilecekler. Başvuru adresleri, www.kanald.com.tr, www.atonet.org.tr, www.atonet.org.tr.

Başvuruların ön incelemesini ODTÜ’den uzman bir heyet yapacak. ODTÜ’nün incelemesinden geçen projeler, yarı finallerin yapılacağı üniversitenin öğretim üyelerinden oluşan bir kurul tarafından ön elemeye tabi tutulacak. Kurulun seçtiği yedi proje yarı finalde yarışacak.

Birinciye 150 bin YTL

Bizim Mucitler Yarışması’nın birincisi 150 bin YTL para ödülü kazanacak. İkinci olan projeye 50 bin YTL, üçüncü olan projeye ise 25 bin YTL verilecek. Yarı final birincileri ise 10 bin YTL ile ödüllendirilecek. Yarı final ikinci ve üçüncülerine de birer dizüstü bilgisayar hediye edilecek.

Ayrıca büyük finalde birinci olan projeye uluslararası platformlarda gerektiğinde destek sağlanabilecek. Büyük finalde ilk üçe girenlere üç yıl boyunca ODTÜ Teknokent’te ücretsiz olarak projelerini geliştirebilmeleri için destek sağlanacak.

Aygün’den davet

TÜRKİYE’nin geleceğinin yüksek teknolojiye bağlı olduğunu belirten ATO Başkan Sinan Aygün, "Teknoloji çağında tarım ürünleri satarak büyüyemeyiz. Türkiye’nin parlak fikirlere, yeni projelere, yüksek teknolojiye ihtiyacı var" diye konuştu. Türkiye’de verimliliğin ve rekabet gücünün artırılmasının kalkınmanın anahtarı olduğunu vurgulayan Aygün, "Yarışmanın amacı, yenilikçi fikir ve projeleri bulup çıkarmak" dedi.

Teknokent’in yüzde 75’i Ar-Ge için çalışıyor

ODTÜ Teknokent personelinin yüzde 75’i başta bilgisayar ve elektronik sektörleri olmak üzere araştırma ve geliştirme amacıyla çalışıyor.

ODTÜ Teknokent Ar-Ge personeli sayısının son yedi yılda 24.3 kat artarak 2 bin 800’e kadar yükselmesi Türkiye’de Ar-Ge’ye daha fazla önem verilmesi için yapılan çalışmalarda kendi üzerine düşeni gerçekleştirdiğini gösteriyor.

ODTÜ Teknokent’in Ar-Ge verilerine göre, geçen yıl sonu itibariyle toplam 3 bin 730 personelin 2 bin 800’ü araştırma geliştirme faaliyetleri için çalışıyor. Teknokent Ar-Ge personel sayılarına yıllara göre bakıldığında ise araştırma çalışmalarına her geçen gün daha fazla önem verildiği de ortaya çıkıyor. Ar-Ge yapılan sektör çeşitliliği ise Türkiye’nin gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırım imkanlarını geliştirmek amacına uygun olarak belirlenmiş.

Böylece Türkiye’de yapılan araştırmaların finansmanı sorununa, mevzuattaki aksaklıklara, girişimcilerin bilgi yetersizliğine karşın yapılan birçok başarılı araştırma ve geliştirme çalışmasının katma değerli ürün ya da hizmet olarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Yedi yılda 24 kat arttı

Ar-Ge çalışmalarına verilen önem bu alandaki istihdam artış hızından da anlaşılabiliyor. Ar-Ge’ye verilen desteğin ve önemin artmasının yanı sıra girişimcilerin bu tip çalışmaların öneminin farkına varması da bu alandaki çalışma sayısını da artıran diğer bir unsur olarak görülüyor.

Bu kapsamda bakıldığında, 2000 yılında sadece 115 olan Teknokent Ar-Ge personeli sayısı geçen yılın sonunda 24.3 kat artarak 2 bin 800’e kadar yükselme kaydetti. Yıllar itibariyle bakıldığında ise söz konusu personel sayısında sürekli bir artış yaşanması ODTÜ Teknokent’in Türkiye’de Ar-Ge’ye daha fazla önem verilmesi için yapılan çalışmalarda kendi üzerine düşeni gerçekleştirebildiğini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları