Ebru Coşkun

Toplam 4.4 milyon genç eğitim ve üretim dışı

1 Temmuz 2008
GENÇ nüfusu ile övünen Türkiye’de 15-24 yaşları arasında 4.4 milyon genç, eğitim ve üretim dışında bulunuyor. Her 100 genç erkeğin 23’ü, her 100 genç kızın 55’i iş ve eğitim hayatında yer almıyor. Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İşgücü İstatistikleri veri tabanından yararlanarak hazırladığı "Gençliğin Háli" raporu, Türkiye’de 4 milyon 422 bin gencin atıl bırakıldığını ortaya koydu.

"2007 İşgücü Anketi" sonuçlarına göre, Türkiye’de 15 ile 24 yaş arasında, 5 milyon 830 bini kız, 5 milyon 441 bini de erkek olmak üzere 11 milyon 271 bin genç bulunuyor. 11 milyon 271 bin gençten sadece 3 milyon 425 bini çalışıyor, 3 milyon 424 bini öğrenci olduğu için üretime katılmıyor. 4 milyon 422 bin genç ise ne üretimde ne de eğitimde yer alıyor.

Umutsuz olduğu için iş aramıyor

Atıl gençlerin sadece yüzde 19’u işgücü piyasasına girmek için yolları zorluyor. 4.4 milyon atıl gençten 836 bini iş arıyor. Diğerleri geleceklerine yatırım yapmaktan tamamen yoksun bulunuyor Atıl gençlerin yüzde 14’ünü oluşturan 600 bin işsiz genç, çalışmak istediği halde "umutsuz" olduğu için iş aramıyor.

Genç kızların durumu ise daha da kötü. Her 100 genç erkekten 23’ü çalışma veya eğitim hayatı içinde yer almazken, bu sayı kızlarda 55’e yükseliyor. 5 milyon 830 bin genç kızdan 1 milyon 508 bini eğitimine devam ederken, 1 milyon 140 bini çalışıyor. Atıl kızların sayısı ise 3 milyon 182 bine ulaşıyor. Atıl gençlerin yüzde 72’si kızlardan oluşuyor.

Verimli çağlar boşa gidiyor

RAPORA ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin 4.4 milyon gencine ne iş ne de eğitim olanağı sağlayabildiğini belirterek, "Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor. Sadece gençlerin gelecekleri değil, ülkenin de geleceği kararıyor" diye konuştu. Ailelere bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmaları önerisinde bulunan Aygün, "Eğer iyi bir gelecek sunamayacaksanız fazla çocuk yapmayın" dedi.

Yenibiriş’ten ATO işbirliği

ANKARA’lı firmaların eleman ihtiyaçlarını gidermeyi ve Ankara’da iş arayan kişilerin istihdam edilebilirliğini arttırmayı amaçlayan Ankara Ticaret Odası Özel İstihdam Bürosu, üye firmalara ait iş ilanlarını yayınlamak üzere yenibiriş.com ile işbirliği yaptı.

Danışmanlığını yaptığımız firmalar adına yayınladığımız eleman ilanlarını bundan sonra yenibiriş.com adresinden de takip edebilirsiniz.

Eleman Seçme ve Yerleştirme hizmetimizden yararlanmak için, atonet.org.tr adresinden ’İstihdam Bürosu’na giriş yaparak süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Türkiye’de Özel İstihdam Bürosu kuran ilk sivil toplum örgütü olan Ankara Ticaret Odası, işverenlerin nitelikli ve kalifiye elemanlara ulaşması için danışmanlık hizmeti sunuyor.

2005 yılında resmi olarak faaliyete geçen Büro aracılığıyla üç yılda 368 kişi işe yerleştirildi. Bugüne kadar bine yakın firma bu hizmetten faydalandı ve halen faydalanıyor. Şu anda ise büro aracılığıyla yayınlanan 70 aktif iş ilanı bulunuyor. Bu iş ilanlarına ATO’nun internet sitesinin yanısıra bundan sonra yenibiris.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Ankara Ticaret Odası bu hizmeti sunarken, hiçbir şekilde işveren ve iş arayandan ücret almıyor.

ODTÜ Teknokent KOBİ’leri eğitiyor

KOBİ’ler ve iş dünyasına yönelik performans artırıcı eğitimler düzenleyen ODTÜ Teknokent, girişimcilik ve Ar-Ge konularında irili ufaklı pek çok firmaya yol gösteriyor. Bugüne kadar 200’e yakın firmanın yararlandığı ODTÜ Teknokent eğitim paketlerini, akademsiyenler ve iş hayatına hazırlanan öğrenciler de yakından takip ediyor.

İki yıldır devam eden eğitimlerde, firmaların yönetici ve çalışanlarına fayda sağlayacak konular seçiliyor. İş ve ürün geliştirme eğitiminden KOBİ-Banka ilişkisi eğitimine, Ar-Ge Başvurusu hazırlamadan lojistik yönetimine kadar pek çok konuyu kapsayan eğitimler ise alanında uzman kişiler tarafından sunuluyor. Savunma Sanayinde Alt Yüklenicilik gibi özel konuların da seçildiği eğitim paketlerinde en çok ilgiyi ise proje yönetimi ve Ar-Ge başvurusu hazırlama konuları çekiyor.

Başta KOBİ’ler olmak üzere herkese açık eğitim paketlerine yeni konular da eklenmeye devam edecek. İlerleyen günlerde, teknoloji yönetimi, yenilikçi ekip oluşturma, uygulamalı yeni iş geliştirme programı ve sistem mühendisliği yapıtaşları konularında da ODTÜ Teknokent tarafından eğitim programları düzenlenecek.
Yazının Devamını Oku

İcat çıkaran Türkler aranıyor

13 Mayıs 2008
KANAL D, Ankara Ticaret Odası, ODTÜ ve Ankara Patent Bürosu’nun işbirliğiyle düzenlenen "Bizim Mucitler" yarışmasının ikincisi başladı. Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin kapısını açacak "icat çıkaran Türkler" aranıyor.

7 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yapılan ilk yarı finale birbirinden ilginç projeler katıldı. İlk yarı final 7 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yapıldı. 14 Mayıs’ta Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde yapılacak olan ikinci yarı final için başvurular devam ediyor. Yarı finallerin yapılacağı diğer iller ve tarihleri ise şöyle:

21 Mayıs İstanbul Teknik Üniversitesi, 28 Mayıs İzmir 9 Eylül Üniversitesi, 4 Haziran Gaziantep Üniversitesi, 11 Haziran Erzurum Atatürk Üniversitesi.

Başvurular internetten

TOBB, Demirören Grubu, Antares Alişveriş Merkezi, Türkerler, Sarar, İbrahim Çeçen Holding ile Meteksan Sistem’in sponsorluğunu yaptığı yarışmaya katılmak isteyenler ATO ve Kanal D’nin internet sitesinden başvuruda bulunabilecekler. Başvuru adresleri, www.kanald.com.tr, www.atonet.org.tr, www.atonet.org.tr.

Başvuruların ön incelemesini ODTÜ’den uzman bir heyet yapacak. ODTÜ’nün incelemesinden geçen projeler, yarı finallerin yapılacağı üniversitenin öğretim üyelerinden oluşan bir kurul tarafından ön elemeye tabi tutulacak. Kurulun seçtiği yedi proje yarı finalde yarışacak.

Birinciye 150 bin YTL

Bizim Mucitler Yarışması’nın birincisi 150 bin YTL para ödülü kazanacak. İkinci olan projeye 50 bin YTL, üçüncü olan projeye ise 25 bin YTL verilecek. Yarı final birincileri ise 10 bin YTL ile ödüllendirilecek. Yarı final ikinci ve üçüncülerine de birer dizüstü bilgisayar hediye edilecek.

Ayrıca büyük finalde birinci olan projeye uluslararası platformlarda gerektiğinde destek sağlanabilecek. Büyük finalde ilk üçe girenlere üç yıl boyunca ODTÜ Teknokent’te ücretsiz olarak projelerini geliştirebilmeleri için destek sağlanacak.

Aygün’den davet

TÜRKİYE’nin geleceğinin yüksek teknolojiye bağlı olduğunu belirten ATO Başkan Sinan Aygün, "Teknoloji çağında tarım ürünleri satarak büyüyemeyiz. Türkiye’nin parlak fikirlere, yeni projelere, yüksek teknolojiye ihtiyacı var" diye konuştu. Türkiye’de verimliliğin ve rekabet gücünün artırılmasının kalkınmanın anahtarı olduğunu vurgulayan Aygün, "Yarışmanın amacı, yenilikçi fikir ve projeleri bulup çıkarmak" dedi.

Teknokent’in yüzde 75’i Ar-Ge için çalışıyor

ODTÜ Teknokent personelinin yüzde 75’i başta bilgisayar ve elektronik sektörleri olmak üzere araştırma ve geliştirme amacıyla çalışıyor.

ODTÜ Teknokent Ar-Ge personeli sayısının son yedi yılda 24.3 kat artarak 2 bin 800’e kadar yükselmesi Türkiye’de Ar-Ge’ye daha fazla önem verilmesi için yapılan çalışmalarda kendi üzerine düşeni gerçekleştirdiğini gösteriyor.

ODTÜ Teknokent’in Ar-Ge verilerine göre, geçen yıl sonu itibariyle toplam 3 bin 730 personelin 2 bin 800’ü araştırma geliştirme faaliyetleri için çalışıyor. Teknokent Ar-Ge personel sayılarına yıllara göre bakıldığında ise araştırma çalışmalarına her geçen gün daha fazla önem verildiği de ortaya çıkıyor. Ar-Ge yapılan sektör çeşitliliği ise Türkiye’nin gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırım imkanlarını geliştirmek amacına uygun olarak belirlenmiş.

Böylece Türkiye’de yapılan araştırmaların finansmanı sorununa, mevzuattaki aksaklıklara, girişimcilerin bilgi yetersizliğine karşın yapılan birçok başarılı araştırma ve geliştirme çalışmasının katma değerli ürün ya da hizmet olarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Yedi yılda 24 kat arttı

Ar-Ge çalışmalarına verilen önem bu alandaki istihdam artış hızından da anlaşılabiliyor. Ar-Ge’ye verilen desteğin ve önemin artmasının yanı sıra girişimcilerin bu tip çalışmaların öneminin farkına varması da bu alandaki çalışma sayısını da artıran diğer bir unsur olarak görülüyor.

Bu kapsamda bakıldığında, 2000 yılında sadece 115 olan Teknokent Ar-Ge personeli sayısı geçen yılın sonunda 24.3 kat artarak 2 bin 800’e kadar yükselme kaydetti. Yıllar itibariyle bakıldığında ise söz konusu personel sayısında sürekli bir artış yaşanması ODTÜ Teknokent’in Türkiye’de Ar-Ge’ye daha fazla önem verilmesi için yapılan çalışmalarda kendi üzerine düşeni gerçekleştirebildiğini gösteriyor.
Yazının Devamını Oku