İç huzuru, kanserin huzurunu bozar

Bir dost meclisinde "aç kalmanın bedenini zayıflatacağını, bağışıklık sistemini güçsüz bırakacağını" duyan hastam, "Oruç bağışıklık sistemini zayıflatır mı" diye soruyor. Hemen yanıtlayalım: Eğer yeteri kadar huzurlu kalabilir ve manevi yanınızı güçlendirirseniz, orucun bağışıklık sisteminizi zayıflatmak bir yana güçlendirdiğini bile düşünebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK sisteminiz, birbirini tamamlayan iki takım (hücresel ve salgısal bağışıklık takımları) ve binlerce oyuncudan oluşan mükemmel bir organizasyondur. Bu organizasyonun kaptanı da, antrenörünü de, "en yıldız oyuncusu" da beyninizdir. Eğer kendinizi mutlu ve huzurlu hissederseniz, güçlü bir bağışıklık sisteminiz olacaktır.

Size kanserler, enfeksiyonlar ve çevresel zararlarla yaptığınız maçları kazandıran bu muhteşem takımlar, akıl-beden dengesi sağlam birinde yaptıkları her maçı kazanırlar. Bağışıklık sisteminiz, dengeli ve yeterli beslenmeye, düzenli egzersize, iyi bir uykuya ihtiyaç duyduğu kadar güvene, içsel güce ve huzura da ihtiyaç duyar. Bazıları daha da ileri gider: Onlara göre "huzur ve mutluluk bağışıklık sisteminin en güçlü ilaçları"dır. Bu düşünceye ben de katılıyorum.

Birkaç gün önce okuduğum bir röportajda Prof. Dr. Necdet Üskent ne güzel söylemiş: "Huzur sizi sadece kanserden korumaz, sizi tehdit edebilecek muhtemel bir kanserin huzurunu da bozar."

Sakin, koşuşturması, üzüntüsü ve hüznü az, güveni, bağlılığı, keyfi, neşesi, eğlencesi, dinlencesi bol bir hayatın bağışıklık sisteminizi güçlendireceğini bilmenizde yarar var. Siz sevdikleriniz, inandıklarınız ve inançlarınıza sarıldıkça bağışıklık sisteminizi oluşturan hücrelerin de sayısı artacak, safları sıklaşacak, ürettikleri koruyucu salgılar çoğalacaktır.
STRESİNİZİ AZALTIN

Ramazan ayı stres yönetimini kolaylaştırdığı için, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. İyi yönetilemeyen yoğun ve tekrarlayıcı stresin, korkunun, endişenin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ramazan ayı stresi azalttığı için bağışıklık sistemine en az çinko, selenyum, demir veya B1, B6, C vitaminleri kadar iyi gelmektedir.

Bir kez daha tekrarlayalım: Huzur ve güçlü manevi bağlar, bağışıklığınızı güçlendiren en iyi ilaçlardır. Bu ilaçların herhangi bir yan etkisi veya zararı bulunmamaktadır.

Bu ilaçlar çoğu kez en küçük dozlarda bile etkili olmaktadır. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa orucun bağışıklığı iyileştirici ve koruyucu gücünden yararlanın. İster oruç tutarak, dua ederek isterseniz iyilik yapıp, hoşgörüp, affederek. Fark etmez! Huzuru mutlaka yakalayın ve onu sakın bırakmayın.

STRES KANSER YAPAR MI

Hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarının hatta romatizmal sorunların bile stresle ilişkili olabileceği biliniyor. Uykusuzluk, kilo fazlalığı, depresyon, panik bozukluk ve daha pek çok sorun da stresle ilişkilendiriliyor. Stresin kanserle bağlantısı iyi biliniyor, ama uzun süren ve tekrarlayan streslerin kanseri tetikleyici etkisi yeni fark edilmektedir. Stres, bağışıklık sistemini, özellikle onun hücresel savaşçıları T lenfositlerin sayısını azaltmakta, lenfositlerin görev yapmalarına engel olmaktadır. Uzun süreli ve yoğun stres yaşayanlarda kanser sıklığı artmakta, nüksler kolaylaşmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları