Huzur yoksunluğu sendromu

Eski bir Lübnan atasözü “Henüz ölmemiş birinin hâlâ bir şansı vardır” der. Eğer son yılların en yaygın sorunu “huzur yokluğu sendromu”na yakalanmak istemiyorsanız, geçmişi geçmişte bırakın ve önünüzdeki zamanı nasıl değerlendireceğiniz, ona ne gibi anlamlar yükleyeceğinize odaklanın.

DOKUZUNCU cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in yetmişli yıllarda söylediği ünlü bir cümlesi kırk yıldır unutulmadı: “Geçmiş geçmişte kalmıştır...”
Geçmişin geçmişte kaldığı, her günün yeni bir başlangıç olduğu ve gelecek için yeni şeyler düşünmek ve söylemek lazım geldiği doğrudur. Eğer son yılların en yaygın sorunu “huzur yokluğu sendromu”na yakalanmak istemiyorsanız geçmişi geçmişte bırakın ve önünüzdeki zamanı nasıl değerlendireceğiniz, ona ne gibi anlamlar yükleyeceğinize odaklanın.

Hayat ondan yaptığımız şeydir

Eski bir Lübnan atasözü “Henüz ölmemiş birinin hâlâ bir şansı vardır” der. Fırsat da şans da zaman da hep vardır. Önemli olan bunları değerlendirmeyi bilmektir. Hayattaysanız, ayaktaysanız, eliniz ayağınız tutuyor, aklınız “idrak” ediyorsa, kısacası akıl ve beden sağlığınız yerindeyse, iyi hayatı kurma ve iyi yaşama fırsatınız daima olacaktır. Yeter ki siz isteyin ve o ünlü cümleyi aklınızdan hiç çıkarmayın: “Hayat bizim ondan yaptığımız şeydir.”

Ramazan önemli fırsat sunuyor


Bu cümlenin anlamını kavrayamazsanız “huzur yoksunluğu sendromu”na yakalanma ihtimaliniz daha fazladır.

Ramazan ayı bize iyi hayatın inşası ve bu sendromdan korunmak için mükemmel fırsatlar sunduğun için de önemlidir. Bu ay sadece bedensel değil, ruhsal arınmaların, bedensel-ruhsal yenilenmelerin, kendini yeniden keşfetmeler, akılcı iç hesaplaşmalar yapmanın, fazlalıkları törpüleyip hafiflemenin ve ruhsal bagajı azaltıp rahatlamanın en iyi fırsatlarını sunmaz, huzur yoksunluğu sendromunun tedavisinde de çok işe yarar!

Huzur yokluğu sendromu nedir

SENDROMUN belirtileri oldukça fazla. Bazılarında hafif, bazılarında ağır seyir ediyor. En sık görülen işaretler şunlar:

Uykusuzluk ve diğer uyku sorunları, çarpıntılar, göğüs ağrı ve sıkışmaları, baş ağrıları, kulak çınlamaları, reflü-gastrit-ülser yakınmaları, karında gaz, şişkinlik, ağrı ile ortaya çıkan “kolit” atakları, ishal-kabızlık nöbetleri, cilt döküntüleri, kızarmaları, kaşıntıları, hatta kurdeşen atakları, ilerleyici yorgunluk ve bitkinlik hali, gece terlemeleri, kâbus nöbetleri, sık idrara gitme halleri, ellerde terleme ve titremeler, kol ve ayaklarda uyuşma, yanma ve karıncalanmalar, geceleri tekrarlayan rahatsız ayak işaretleri, kramplar.

Ve işte çaresi

Sendromun “huzur tabletlerini düzenli kullanmaktan” başka bir ilacı yok. Yani ne yapıp edecek “huzur hapı”na ulaşacaksınız. Bu hapların doktor reçetelerinde yer almadığını, patentinin bulunmadığını, eczanelerde satılmadığını da hatırlatırım.

Ruhsal oruç daha önemli

Alex Rovira “La Buena Vida/ İyi Hayat” isimli yapıtında şöyle yazmış:

“Hayat bize birçok seçenekler sunuyor ve bizler seçme özgürlüğüne sahibiz. Elimizden alınamayacak tek özgürlük de bu, tavrımızı seçme özgürlüğüdür” (*). Hayatınızı kendiniz ve başkaları için iyi, güzel ve huzurlu kılmak, hayatın bize verilmiş en büyük hediye olduğunu yeniden hatırlamak, pusulamızın gösterdiği doğru yönü bulup eyleme geçmek için bu aydan daha güzel daha hayırlı bir zaman yoktur. Çünkü bu ay yalnızca bedensel arınmanın değil, ruhsal arınmanın da en uygun zamanıdır ve bu ay yapacağınız ruhsal oruç” “huzur haplarını elde etmeniz” için bedensel oruçtan daha önemli anlamlı ve faydalıdır.

İşte ruhsal oruç rehberi


Ruhsal orucu hakkıyla yapabilenler için hafifliğin huzurunu” yakalamak ve “yalının konforunu” yaşamak kolaylaşacaktır. Etkili bir ruhsal oruç için şu noktalar önemlidir:

Yardım edin/Olumlu düşünün/Ailenize sahip çıkın/Dostluklarınızı güçlendirin/Paylaşın/Affedin/Hoşgörün/Barışın/Maneviyatınızı güçlendirin/Doğanın gücünden istifade edin/Yavaşlayın/Yetinmeyi bilin/Kabullenin.

Ramazan fırsatlar bayramı


Geçen yıl söylediklerimizi bu yıl da tekrarlayalım: “Eğer iyi hayat yolunda bir şeyler yapmak istiyorsanız her yıl önünüze konan mükemmel bir fırsat var. Ramazan ayı bir aylık bir farkındalık yolculuğu fırsatıdır. Bedensel ve ruhsal fazlalıklarınızdan arınmanız yeniden kendiniz olmanız farkındalıklarınızı çoğaltıp coşkunun neşenin sevmenin gülmenin umudun anlaşmanın paylaşmanın affetmenin tadına varmamız için otuz gün sürecek bu fırsatlar bayramını iyi değerlendirin.
(*) İyi Hayat/Alex Rovira/Gökkuşağı Kitapları

Bu ay ne yapmalı

RAMAZAN ayı ‘huzur tabletlerini’ bulup çoğaltmanın (hatta depolamanın) en uygun zamanıdır. Bu ‘hap’lardan edinebilmek için, hastalara yaşlı ve yoksullara çocuklara yardım edin. Aile büyüklerinizi, akrabalarınızı, dostlarınızı arayın. Kaybettiğiniz dostlarınızı ve akrabalarınızı yeniden hatırlayın ve onlara ışık yüklü güzel dualar yollayın. Her gece yarım saatinizi “iç hesaplaşmalar için” ayırın. Doğru ve güzel yanlarınızı eksik ve yanlışlarınızı yan yana sıralayın. Birincileri büyütüp geliştirmeye ikincileri törpülemeye başlayın. Her zamankinden daha çok ve daha sık affedin özür dileyin. Bu iki erdemi alışkanlık haline getirin. Ve yazının girişinde de belirttiğim gibi bu ay ve daima sık sık şükredin.
Yazarın Tüm Yazıları