Hükümet iyimserliğine Interbank gölgesi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalr geçen haftaya Muğla Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'in hükümet kuracağı umuduyla başladı. Fakat Çiller'in ortaya attığı formülle, DSP Lideri Bülent Ecevit'i başbakanlığa götüren hükümet formülüyle kapandı.

Bu hafta, yeni bir sürpriz olmazsa, Ecevit başbakan olarak yeni hükümeti kuracak.

DYP Lideri Tansu Çiller'in suikastı önlemek (!) adına, DSP Lideri'nin azınlık hükümetini desteklemesi, haftalardır hükümet kurulamayan Ankara'da geçen hafta başında birden çifte hükümet şansını gündeme getirdi.

Bu çifte hükümet sürprizi, hafta başından itibaren piyasalarda bayram havası yarattı. Borsa hızla yükselerek 3 bin puana doğru yol alırken, faizler de inişe geçti. Bono oranları 10-15 puan birden geriledi.

Siyasi istikrar beklentisine bağlı olarak piyasalarda artan iyimserlik, haftanın ikinci yarısında, önce Brezilya'dan gelen haberlerle bozuldu. Brezilya'da bir eyaletin iç borçlarını merkezi hükümete ödemeyeceğini ilan etmesi dünya borsalarının yanısıra, İMKB'ye de yansıdı. Brezilya endişeleri yüzünden İMKB'de birara panik satışlara yolaçtı.

Aslında Brezilya korkusu, borsada kısa sürede yaşanan hızlı yükselişin ardından kár amaçlı satışlar için bahane olarak kullanıldı. Bu yüzden haftanın ikinci yarısında borsada başlayan kár amaçlı satış dalgasının kısa süreceği ve Ecevit'in hükümeti kurması ile tekrar yükselişin başlaması bekleniyordu.

HAZİNE'NİN DUYARLILIĞI

Fakat haftanın son günü gelen Interbank haberi, bu beklentileri tersine çevirdi. Hazine Müsteşarlığı, zamanlama konusunda gerekli duyarlılığı gösterek, Interbank'a el konulduğu yolundaki kararı piyasaların kapanmasından sonra açıkladı. Dahası Interbank kararı, geçen perşembe günü alınmış olmasına karşın, cuma günü piyasaların kapanış saatine kadar bekletilmişti.

Fakat haftanın finalinde gün içinde açıklanmayan bu haberin duyulması piyasaları, sarstı. Borsada satışlar artarken, hafta içinde yüzde 120'nin de altına inen bono oranları tekrar yükselmeye başladı.

Interbank'a Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu tarafından el konulması, piyasalarda güven kaybına yolaçabilecek bir gelişme. Geçen hafta tam olarak hissedilmeyen bu gelişmenin olumsuz etkileri, bugünlerde kendini biraz daha keskin hissettirebilir.

Bir başka ifadeyle, hükümet kuruluşu ile umutlanan piyasaların seyri, Interbank ilgili gelişmeler yüzünden tersine dönebilir.

Yabancı yatırımcıların, yılbaşından itibaren tekrar bizim piyasalara dönmeye başladığı bir gerçek.. Geçen hafta borsada yabancı ağırlıklı işlemleri ile tanınan iki aracı kurumda, ABD ve İngiltere merkezli fonlar toplam 13 trilyon (yaklaşık 40 milyon dolar) liralık alım gerçekleştirdi.

Bankacılık sektöründe patlak veren son gelişme, Türkiye'ye dönmeye başlayan yabancı yatırımcıları olumsuz etkileyebilir.

Fakat Interbank'a el koyan Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'nun el koyarak, Banka'nın faaliyetini aynen devam ettirileceğini açıklaması, piyasalarda güven bunalımının derinleşmesini önleyecek bir gelişme.

Fon'un devir alması yerine, söz konusu Banka'nın iflası istenerek, tasfiyesi yoluna gidilseydi, sarsıntı çok daha büyük olabilirdi.

Yabancıların Türkiye'ye dönük işlem yapıp yapmaması bir tarafa, 450 trilyonluk mevduatı olduğu tahmin edilen Interbank mudilerinin, iflas masası ile karşılaşması halinde doğabilecek gelişmeleri kestirmek zor değil. Bu yüzden Fon operasyonunun daha hayırlı olduğu söylenebilir.



Yazarın Tüm Yazıları