Hormonlarımız neden önemli

Hastalanmaktan hepimiz korkarız. Ne var ki hastalıklara paçamızı kaptırmayıp da sağlıklı kalabilmek sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü bizi hasta eden bir değil, binlerce sebep var. Bunlardan biri de hormonal dengenin bozulması...

Haberin Devamı

Hormonlarınızdan sadece biri bile gereğinden az ya da çok salgılanırsa başınıza son derece can sıkıcı işler gelebilir. Mesela durup dururken kilo almaya başlayabilir ya da hiç diyet yapmadığınız halde hızla kilo kaybedebilirsiniz.
Cildiniz kuruyabilir, bağırsaklarınız kabızlık ölçüsünde tembelleşebilir. İzah edemediğiniz çarpıntılar, el titremeleri ortaya çıkabilir. Terlemelerin nedeni de yine hormonal sistemdeki herhangi bir dengesizlik olabilir.
Hormonal dengesi bozulduğu için çocuk sahibi olamayan binlerce çift var. Hormonal dengesi bozulduğu için sivilce ve tüylenme sorunu yaşayan, bu nedenle hayata küsenlerin sayısı azımsanacak gibi değil.
Hormon dengesizliği kemiklerinizi zayıflatıp kolay kırılır hale de getirebilir.
Hormon bozukluğu nedeniyle oluşan hastalıklar ise ayrı bir konudur. Hepsini yazmaya kalksak tuğla kalınlığında kocaman bir kitap gerekir.
Kısacası hormon bahsi çok önemli ve oldukça uzundur. Peki nedir, ne iş görür, neden önemlidir bu “yükte hafif, pahada ağır” ve çoğu “yaşamsal öneme sahip” moleküller?

ORKESTRA ŞEFİ BEYİNDE!

Hormonlar, fizyolojik işlevlerin düzenleyicileri, metabolik süreçlerin belirleyicileri, hücrelerin doğru ve düzenli, daha da önemlisi mükemmel bir işbirliği içinde çalışabilmeleri için zorunlu maddelerdir. Vücudumuzdaki farklı “iç salgı bezleri” tarafından üretilirler. Beyindeki “hipofiz bezi”, hormon üreten diğer bezlerin patronu gibidir.
Tiroid bezinin çalışma hızı ve temposunu TSH hormonuyla, böbreküstü bezlerinin çalışmasını ACTH hormonuyla, yumurtalıkların çalışma sistemini de FSH ve LH hormonlarıyla kontrol ve takip eder.
Ayrıca büyüme, gelişme ve yaşlanma süratini belirleyen, hücre üretiminde önemli işlevler üstlenen “büyüme hormonu/GH-STH” da hipofiz bezinden salgılanır.
Hamilelerin doğumdan hemen sonra süt üretimlerini başlatan ve garanti altında tutan hormon da (PROLAKTİN) yine hipofiz bezi tarafından imal edilir.
Hipofiz bezi, biraz önce de belirttiğim gibi diğer iç salgı bezlerinin işbirliği ve düzen içinde çalışmalarını kontrol eden ve garanti altına alan bir “orkestra şefi” gibi çalışır.

HEPSİ ÖNEMLİ

Boyun bölgesinde yer alan tiroid bezi, ürettiği hormonlarla (T3 ve T4) metabolizma üzerinde hâkimiyet kurar. Bu beze komşu dört minik Parotiroid bezi kalsiyum dengesini ayarlar. Böbreküstü bezleri salgıladığı farklı hormonlarla (kortizol, aldosteron, adrenalin) stres düzeyimizden su-tuz dengemize, iltihapla mücadelemizden bağışıklık sistemimize kadar pek çok fonksiyonun dengeli şekilde yürümesini sağlar.
Erkekler ve kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan hormonlar da cinsel hayatımız ve ürememizi kontrol altında tutar. Kadınlarda da, erkeklerde de farklı oranlarda salgılanan östrojen ve testosteron hormonları, seks hayatından üretkenliğe pek çok işlevi doğrudan ve derinden etkiler. Kısacası hormonal dengenin düzgün olması ve garanti altında tutulması çok ama çok önemli bir konudur.
Hormonlar yaşamsal ve mühim moleküllerdir.
Onlar “olmazsa olmaz” maddelerdir, her biri sağlığımız için birer garantidir.

Haberin Devamı

Bu belirtiler önemli

Haberin Devamı

Bazı belirtiler var ki hormon dengesinde bir bozukluk olduğunda daha sık görülürler. İşte onlardan bazıları...
* Cinsel güçsüzlük
* Kısırlık
* Adet düzensizliği
* Tüy-lenme/tüy kaybı
* Kilo alma/kilo kaybı
* Hipertansiyon/Hipotansiyon
* Kan şekerinde artma
* Hipoglisemi atakları
* Kemik ve diş sorunları
* Çarpıntı
* Terleme
* Titreme
* Cilt kuruluğu
* Uyku hali
* Sinirlilik
* İshal/Kabızlık
* Yüzde yuvarlaklaşma
* Ciltte mor çatlaklar

Bazı hormonal hastalıklar

* Hipotiroidi
* Hipertiroidi
* Cushing hastalığı
* Kısırlık
* Polikistik over sendromu
* Hipofiz adenomları
* Hipofizer yetersizlik
* Addison hastalığı
* Hipoparatiroidi
* Hiperparatiroidi


Yazarın Tüm Yazıları