Horlamamak için tenis topu önerisi

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, horlama ve küçük dil konusunda uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Dr. Çallı, “Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda ortaya çıkan gürültü biçimindeki sese horlama denir. Horlamanın bir çok tipi tedavi edilebilir. Sırt üstü yerine yana yatmak tercih edilmeli. Eski bir öneri olarak pijama sırtına tenis topu dikmek hala faydalı bir metottur. Böylelikle sırt üstü uyumaya engel olunur” dedi.

Horlamamak için tenis topu önerisi Özel Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi’nden Dr. Çallı, erişkin horlayan kişilere şu önerilerde bulundu;
“Kilo verin, alkol ve sigarayı azaltın ya da kesin. Sportif bir yaşam biçimi seçilmeli. Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamalı. Uykudan üç saat önce ağır yemekten sakınılmalı.”

Haberin Devamı

Tiroid nodülleri hafife alınamaz

ÜNİVERSAL Ege Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Avcı, tiroid nodüllerinin sık görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Nodüllerin yüzde 5-10’unda tiroid kanseri teşhis edildiğini söyleyen Avcı, “Genel olarak tiroid nodüllerinin 1 santimetreden büyük olanları, potansiyel olarak tiroid kanseri açısından değerlendilmelidir. Nadir olarak 1 santimetreden küçük nodüllerde bu ihtimal vardır” diyerek, şöyle divam etti;

Horlamamak için tenis topu önerisi “1 santimetre üzeri tiroid nodülü olan hastada radyasyona maruz kalmak, birinci derece aile fertlerinde tiroid kanseri olması, nodülde hızlı büyüme ya da boyundaki lenf bezlerinde büyüme var mı değerlendirilmelidir. Yine bu hastalarda serum TSH (Tiroid uyarıcı hormon) seviyesine bakılmalı, normalden daha düşük TSH seviyelerinde nodülün tiroid hormonu salgılayıp salgılamadığını değerlendirmek için tiroid sintigrafisi yapılmalıdır. Sintigrafide nodülün çevresindeki normal tiroid dokusu gibi normal fonksiyon gostermesine isofonksiyonel nodül, daha çok fonksiyon göstermesine sıcak nodül ya da fonksiyon gostermemesine soğuk nodül denir. Soğuk nodüllerde tiroid kanseri ihtimali daha yüksektir. Sıcak nodüllerde hasta hiper tiroidi (zehirli guatr) açısından değerlendirilip tedavi edilmelidir.”

Yazarın Tüm Yazıları