Hisarcıklıoğlu: Her partiye eşit mesafedeyiz

ODALAR Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Hocamın, Derviş'in toplantılarını TOBB'un düzenlediği değerlendirmesine katılmıyorum’’ diyor.

‘‘Hocam’’ dediği, Anadolu Üniversitesi eski Rektörü ve Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen; Hisarcıklıoğlu'nun İTİA'dan hocası...

Tartışmayı biliyorsunuz; Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Derviş'i Eskişehir'e davet ettirmek için belediye başkanını aradı. Büyükerşen, böyle bir davetin partiyi ve hükümeti ilgilendirdiğini belirterek tatile çıktı. Ecevitler durumu öğrenince Ünlü, 'kara liste'ye alındı... Nitekim Ecevit'in önceki gün yaptığı Meclis grubu toplantısına Ünlü'nün çağırılmadığı dikkati çekti.

DSP'li bir milletvekili bizi arayarak, ‘‘Ünlü, Kore-Japonya'ya üyeleriyle gittiği Futbol Federasyonu'ndan hesap soracaktı; unuttu. Futbolcuları Anıtkabir'e Atatürk'e saygıya getirtemedi. Futbolculara vaat edilen primleri ödendi mi? Soyunma odalarındaki vaatler unutuldu mu? En önemlisi de, 29 Ağustos-8 Eylül'deki Dünya Basketbol Şampiyonası için ABD'ye gidecek olmasından ötürü bakanlık koltuğunu bırakmak istemiyor. Peki ABD gezisinin harcamaları kimin kasasından çıkacak? Politikacılar gücünü koltuktan almamalı, halktan ve kendi kişiliğinden almalı.’’

İSTİFA MI AZİL Mİ?

‘‘Ya istifa, ya azil’’
durumuyla karşı karşıya kalan Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Eskişehir'deki olayı gündeme getiren Cumhuriyet yazarı Orhan Birgit'e sitem ederek ‘‘Siz gazeteciler ortalığı karıştırıyor’’ dedi. Birgit de, bunun tecrübeli bir gazeteciye söylenemeyeceğini belirterek, ‘‘Siz Hilton'da bir yemeğe katıldınız. Milliyet de yazdı, siz Kemal Derviş'e ayrı bir parti kurulmasını öğütleyenler arasında değil miydiniz? Bunu da tekzip etmediniz’’ dedi.

ODAMIZ TALEP ETTİ

Hisarcıkloğlu'
na dönersek... Eskişehir oda başkanının 1.5 yıldır kendisine yazı yazarak Derviş'in Eskişehir'e çağrılmasını istediğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Biz de, odanın talebini Der- viş'e ileterek sizi Eskişehir'den çağırıyorlar demişiz. Ekonomi ile ilgili bakanlarla oda mensuplarımızın görüşmesi kadar doğal bir şey olamaz. Bu tür beyanlarla beni siyasetin içine çekmeye çalışıyorlar. TOBB'u siyasete sokmayacağım. Ama oda başkanlarının siyasetin içinde aktif rol almalarını isterim.

Derviş'le ilişkileriniz...

- Bana ne yararı oldu? Bu makama gelişimde hiç kimsenin desteği olmadı. Kimseye diyet ödeyecek halim yok. Siyasi partilere aynı yakınlıkta ve uzaklıkta duruyorum.

İsmail Cem?

- Odamıza geldi, üyelerimizin huzurunda kendisine, 'Ekonomik politikalarınıza bakarız, destek aldığımız ölçüde destekleriz' dedim.

Derviş'ten istediğiniz destekleri aldınız mı?

- Aldığımız da, almadığımız da oldu.

ÜLKE KAOSA GİRİYOR

Derviş'ten memnun musunuz?

- Uyguladığı ekonomik programda büyümenin ayağı yok. Acı bir gerçeği söylemek isterim. Milli gelirimiz 2200 dolar; kişi başıma borcumuz da 2900 dolar... Bu borçları ödeyebilmek için fert başına düşen geliri üste çıkarmamız lazım. Bu da üretimle olur.

Oda üyelerinin siyasetteki eğilimleri.

- Merkez ve merkez sağ ağırlıklıdır.

Sosyal demokrat üyeler de gerekli değil mi?

- Onlar da var.

Manzarayı nasıl görüyorsunuz?

- Çok kötü, büyük bir kaosa gidiyor Türkiye...

Iğdır'da MHP'li başkanın terörü


IĞDIR Valisi Mustafa Tamer'in mazot yolsuzluğunun üzerine gitmesi sonunu hazırladı. İçişleri Bakanı Yücelen tarafından giderayak merkeze alındı.

Tamer, MHP milletvekili Abbas Bozyel, MHP'li Belediye Başkanı Nurettin Aras ile FP'den ANAP'a 'transfer' olan Ali Güner'in hedefiydi.

Vali halk tarafından sevilmesine karşın siyasilere yaranamadı.

Bu nedenle de çıkarcı çevreler kendisini Iğdır'dan uzaklaştırmak istedi.

GERGİN ANLAR

Tamer
kentten ayrıldıktan sonra gergin anlar yaşanmaya başladı.

MHP'li olarak bilinen Aras ailesini bütün bölge biliyor; Dilicu sınır kapısında olanlar ibretle izleniyordu.

İki günden beri neler mi oldu?

Belediye Başkanı MHP'li Nurettin Aras'ın, bir belediye işçisinin yaralanması olayından sonra SSK hastanesini basan, olayın kapatılmasını isteyen, doktorlara saldırıp ‘‘Sizin de sonunuz vali gibi olur, burası hastane mi, fahişehane mi’’ demesi ilde gergin anlar yaşattı.

ADLİYEDE REKABET

Iğdır dağbaşı mı?

Rakip Aras Turizm ile Can Iğdır Turizm işletmesi arasındaki rekabet dün adliyeye intikal etti; her iki taraftan 4 kişi tutuklandı.

Iğdır'la ilgili yazacak çok şey var, Sanayi Sitesi yapılacak bölgeyi kooperatif Başkanı Süleyman Taşkınsu'dan 20 dönümü Nurettin Aras mı satın aldı? Esnaf bu karara karşı nasıl şok oldu?

GÜNÜN GERÇEĞİ


‘‘Türkiye AB'ye üye olsa bile fazla kazancı olmayacak. Çünkü AB yeni üyelere maddi yardım yapmayacağını ocakta açıkladı. Yeni üyeler 2014'e kadar AB fonlarını kullanamayacak. 2014'e kadar da bu fonlar ortadan kalkacak. Dolayısıyla AB'ye gireceğiz, dünya kadar para alacağız lafı boş ve analitik değil.’’

(Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Hasan Ünal)
Yazarın Tüm Yazıları