Her zaman değerli

Bundan 10 yıl sonra barajlarda su kalmamış olursa ne yaparız diye çok endişeleniyoruz şimdilerde. Eskiden de İstanbul’da su sıkıntısı yaşandığını biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Hatta bazı semtlerde içme suyu bulunmadığından varlıklı kimseler hayır için o semtlere çeşme yaptırırmış.
Çeşme mimarisi, zaman içinde sanatkârların birbiriyle yarıştığı bir alan olmuş. Şairlerin yazdığı şiirler, usta hattatlar tarafından çeşmelere işlenirmiş.
Kayışdağı, Taşdelen gibi kaynak sularının başları da özellikle cuma günleri panayır yerine döner, tüm İstanbul atlarla eşeklerle buralara gidermiş.
Kadınların evde yaptıkları yemekler kurulan yer sofralarını süsler, bir yandan getirilen bidonlar doldurulurken, bir yandan da yemek telaşı başlarmış.

BARBUNYALI İSPANYOL MAKARNASI

Malzeme Listesi

1 paket burgu veya kelebek makarna (Herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz.)
2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye (Konserve fasulye de kullanabilirsiniz.)
250-300 gr az yağlı dana kıyma 
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy ince havuç 
2-3 diş sarmısak 
4 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber 
1 çay kaşığı kırmızı pul biber (Acisso ya da tabasco gibi acı soslar da kullanabilirsiniz.)

Haberin Devamı

Zeytinyağı ve kıyma orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, kıymanın rengi iyice kahverengileşinceye kadar, 3-4 dakika kavrulur.
Üzerine incecik doğranmış soğanlar ve soyulup rendelenmiş havuç eklenip karıştırılarak orta ısılı ateşte 3-4 dakika daha kavrulmaya devam edilir.
Kırmızı biber, salça, kimyon, tuz ve karabiber de ilave edilip karıştırılır. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirildikten sonra haşlanmış barbunya eklenir ve ocaktan alınıp bir kenarda bekletilir.
Diğer taraftan, makarna 15 su bardağı tuzlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlanır ve süzülür. (Makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır.)
Makarna aynı tencereye aktarılıp ayrılan makarna suyu tavadaki kıymalı harcın üzerine ilave edilir.
Kıymalı sos tekrar ocağın üzerine alınır ve sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Sos kaynayınca ocaktan alınıp makarnanın üzerine aktarılır ve karıştırılır.
Üzeri incecik kıyılmış maydanozla süslenip sıcak sıcak servise sunulur.
İstenirse üzerine rendelenmiş mihaliç ya da parmesan peyniri serpiştirilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları