Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Her mekânda yeşil kuşatma

Yeşil bitkiler mekân tasarımında rötüş aracı olmakla yetinmedi, doğayı evin içine sokan önemli bir dekorasyon elemanına dönüştü. Dört bir yandan yeşil kuşatma altındayız, ne mutlu!

Haberin Devamı

1. Her odaya girebilir
İç mekânlarla dış mekânlar arasındaki sınırların kalkmasıyla, bizi doğaya yakın hissettirecek pek çok sembol önce salona, sonra ıslak mekânlara, ardından da yatak odalarına sızdı. Saksı içinde yetiştirdiğimiz yeşil yapraklı bitkiler de pencere pervazlarından yaşam alanlarımıza taşarak
farklı stillerde kendilerine yer buldu.

2. Düzenleme önemli
Yeşil bitkileri farklı şekillerde içeri buyur etmek mümkün. Dresuarlara ya da merdivenlere yan yana dizebilir, tavandan sarkıtabilir; dikey bahçe kurdurarak bir duvarı boydan boya ‘yeşil’ giydirebilirsiniz. Tek ama çok yüksek tropik bir bitkiyi salonun odak noktası yapmak da etkileyici olacaktır.

3. Sukulent ve kaktüs tutkusu
Sukulentler, bana göre yeşil dünyanın en grafik ve estetik tasarımları. Üstelik bakımları da çok kolay. Ülkemizde de pek çok tutkunu bulunan sukulent ve kaktüsleri geniş cam kaseler, gümüşler, terrarium’lar ya da fanuslar içinde istediğimiz düzenlemeyle birleştirip kendi özel yeşil kokteylinizi yaratabilirsiniz.

Haberin Devamı

4. Minyatür seralar
Amatör bahçıvanlara internet sitelerinden, yapı marketlerden ya da peyzaj firmalarından satın alabilecekleri minyatür seraları öneririm. Hava dolaşımını ve ısı sabitlemesini sağlayan sistemlerle donatılmış bu tip seralar, düzenli bir ilgi gerektirdiği için bitkilerle kişisel bir sevgi bağı kurmamızı da sağlıyor.

5. Sofra tasarımı
Farklı konsept ve yaratıcı çıkış noktalarına ihtiyacı olan sofra tasarımcıları da yeşil bitkilere göz dikenler arasında. Özellikle ahşap ve cam masalarda kurulan natürel tonlardaki bir sofranın başrol oyuncusu olabilen yeşil yapraklılar, olumlu enerjileriyle uzun masa sohbetlerine katkıda bulunuyor.

6. Yasaklara son
‘Yatak odasında canlı çiçek bulundurulmaz’ kuralını çoktan unuttuk. Oksijen-karbondioksit kelimelerini de rafa kaldırıp güne mutlu bir başlangıç için yanımızda olmalarını istediğimiz bitkileri uyku mabedimize taşıdık. Yine de akşamları oksijen veren Paşa Kılıcı (sansevieria) isimli bir bitki olduğunu hatırlatayım.

7. Dijital takip
Yeşil bitkiler konusunda dinmeyen bir iştahı olanlara www.takeawaytrends.com ve www.urbangardensweb.com isimli internet sitelerini önerebilirim. Instagram’da ise DA_FLOR, yunuskarma, succulove, terrariumheaven hesaplarını takip edebilirler; harika fikirler oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları