Her eve lazım

Mustafa Karabağlı anlattı, biz dinledik. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

Mustafa Karabağlı, elektronik yüksek mühendisi. Ülkemizdeki 7 milyon eve giren ‘Luna’ marka akıllı elektrik sayacı üreten İzmir merkezli Ar Elektronik’in sahibi. “Bu alanda üretim yapan firmalardan biriyiz. Ama ilk kimin yaptığının tayini mümkün değil. Akşam 22.00 ile sabah 06.00 arasında elektrik fiyatı normalin üçte biri civarında. 17.00-22.00 arasında normalin iki katına yakın pahalı. 06.00’dan 17.00’ye kadar normalin yüzde 15’i daha ucuz. Bunlara dikkat ederek faturanızda yüzde 25’lik tasarruf sağlayabilirsiniz. İyi kullanımla bunu yüzde 40’a çekmeniz de mümkün” diyor. Her daim gülen yüzü, işine sevgisi ve hakimiyeti, disiplinli, düzenli ve çalışkan kişiliği ile dikkat çeken Karabağlı, sosyal yönüyle de benzer tablo sergiliyor. Arabası onun için şefkatli bir anne. Yoğurt hayatının vazgeçilmez bir parçası. Briç ve bilardo tutkunu. Hasta Fenerli. Her aslan gibi lider ruhlu.

Haberin Devamı

Leyla adını vermiştim

* İlk arabam erken yaşta vefat eden babama ait beyaz Renault 12TS idi. 16 yaşındaydım. Plakası LY’den hareketle ‘Leyla’ adını vermiştim.
* Bügun siyah Mercedes E350 kullanıyorum.
* İlk otomobilim o günün şartları itibariyle aşkım gibiydi. Şimdiki ise şefkatli bir anne. Sizi tam kucaklayan, sarmalayan, hatta bütün gücünü, sinerjisini aktarmaya çalışan olgun bir kadın gibi düşünebilirsiniz.
* Arabamı kendim kullanıyorum. Çünkü keyif ve zevk alıyorum. Tempolu bir sürücüyüm.
* Bir otomobil alırken öncelikle performansına bakarım. Sonra ailemi de taşıyabileceğim bir araba olmasını arzu ederim. Üçüncü olarak da motor ve aksesuvarlarına bakarım. Teknolojik olmasını isterim.
* Çocukken bir Peugeot 103 motosikletim vardı. Uzun yıllar müthiş keyif alarak bindim. Orijinal haliyle hala fabrikada duruyor. Zaman içinde birkaç yakınımda üzücü olaylar yaşadık. Dolayısıyla motosiklet kültürünü sırf çocuklarımı düşünerek hayatımdan çıkardım.
 
BESLENME
Yoğurt olmazsa olmaz

* Kahvaltı alışkanlığım yok. Genelde ayaküstü atıştırırım. Bir dilim kek, ya da börek, boyoz, poğaça, yanında da belki bir parça peynir, yumurta ve çay bana yeter. Ancak pazar günleri ailemle birlikte uzun kahvaltıları severim. O aynı zamanda bizim için bir sohbet masasıdır. Çok daha özeldir.
* Öğlenleri fabrikadaysam tabldottan yerim. Ama tamamını değil. Zira işimiz aktif haraket gerektirmiyor. Kilo almamak adına, 4-5 çeşitten seçici davranarak 1-2 tanesini yerim. Genelde de çorba, salata, yoğurt tercih ederim. Yoğurt hayatımın vazgeçilmez bir parçası. Günde üç öğün yiyebilirim. Misafirim varsa dışarıda yiyorsak bonfile ya da tavuklu salata tercih ederim. Çok ağır yemem.
* Akşamları ise kendimi eşimin hazırladığı o muhteşem lezzetlere bırakırım. Belki tıbben çok doğru değil ama en çok yediğim öğündür.
* Ara öğünüm çok yoktur. Akşam üstleri çok acıktığımı hissedersem meyve yerim. Fabrikada saat 17.00 gibi poğaça ya da börek servisimiz var. Dolayısıyla bazen o menüye ben de ortak olurum. Eğer dışarı çıkmışsak balık tercih ederim.
* Türk, İtalyan, Meksika mutfaklarını severim. Uzakdoğu mutfağından da suşi gibi lezzetlerden hoşlanırım. Baharatlı yiyeceklere de düşkünüm.
* Mutfağa sadece yemek yemek için girerim. Ne yazık ki eşine bu konuda çok yardımcı olan biri değilim.

Haberin Devamı

MEKAN
Zamanlamaya bakarım

* İzmir’de Balık Pişiricisi Veli Usta, Yengeç, Deniz, Midpoint. İstanbul’da Balıkçı Kahraman, Kosova, Kaşıbeyaz. Ankara’da Tavacı Recep.
* Bir mekanda öncelikle kendine has karakterini yansıttığına inandığım lezzetlerinin olmasını isterim. Oturduğumda servisin gelme zamanı ve hızının
optimize edilmesini önemserim. Yani ne çok hızlı ne de çok yavaş gelmeli. Tabii ki belirli bir kaliteyi, değeri yansıtıyor olması da lazım.

SPOR
Çok iyi bir seyirciyim

* Sporun her dalını çok severim. Hem yapmaya çalışırım hem de seyrederim.
* Futbolun yanı sıra basketbol, voleybol, atletizm müsabakalarını da kaçırmam. Örneğin, olimpiyatlar benim için vazgeçilmez bir seyir unsurudur. İş programımı televizyon yayınına göre ayarlamaya çalışırım.
* Şu an aktif olarak iki haftada bir halı sahada futbol oynuyorum. Fabrika takımında da dönem dönem iddialı maçlarda arkadaşlara eşlik ediyorum. Çok iyi oynamamama rağmen basketbolu da severim. Çeşme’deki eve pota koydum, oğlumla fırsat buldukça atış yaparız. Masatenisim fena değil. Bilardo da oynarım. İddialı olmasam da elim ıstaka tutar.
* İyi bir FB’liyim. Aynı zamanda üyesiyim. Tarihini de çok iyi bilirim.
 
Her eve lazım

Haberin Devamı

TATİL
Aileme göre ayarlarım

* Tatil programımı genellikle aile bireylerine göre ayarlarım. O tarihe iş planı almamaya çalışırım.
* Ya sömestr döneminde ya da okullar kapanır kapanmaz tatile çıkarız.
* Daha çok yurtdışına gideriz. 1 hafta veya 10 gün sürer.
* Yazın da Çeşme’de, yazlıkta oluruz.

HOBİ
20 yıldır briç oynuyorum

* Briç oynamayı severim. Üniversiteden beri, yaklaşık 20 yıldır devam eden bir grubumuz var. Ayda bir buluşur, üç saat kadar oynarız.
* Serbest dalarım. Deniz altındaki yaşam hep ilgimi çekti. Tüplü de denedim. Ama birtakım riskleri olduğunu gördüm. Eğitimini aldım, lisansım da var ama yapmıyorum.
* Siyasal tarih, kişisel gelişim, sosyoloji ve antropoloji üzerine yazılmış kitapları okumaktan hoşlanırım. Güncel yazarları da takip ederim.
* TV’de seçiciyim. Haber programlarını izlerim. Spor müsabakalarını takip ederim. Eş durumundan şu sıralar ‘20 Dakika’ adlı diziye de takılıyorum.
* Özellikle Oscar adayı olmuş ya da almış filmleri izlerim. Sinemayı sinemada izlemekten keyif alırım. Güncel bir filmi internetten indirmeyi sevmem.
* Bir ara eski paralara ilgi duydum. Çocukluğumdaki paraları biriktirdim. Hala elimin altında bir miktar var.

Haberin Devamı

KARİYER
Hem okudum hem çalıştım

* Tire Atatürk İlkokulu, Tire Merkez Ortaokulu, İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, ODTÜ Elektronik Mühendisliği’nde okudum. DEÜ’de aynı dalda yüksek yaptım.
* Babamı kaybettiğimde lise 2’deydim. Demir ticaretiyle uğraşıyordu. Ayrıca, 50 dönümlük meyve ağaçlarımız vardı. Bunlar bir anda benim ve abimin sırtında kaldı. Dolayısıyla biz ister istemez küçük yaşta bu işleri üstümüze almak zorunda kaldık. Birçok şeyi yaşayarak öğrendik.
* Kendim de bazı alım satım işleri yaptım. Örneğin, lisede okulumuzun resmini bloknota basarak harçlığımı çıkardığımı hatırlıyorum.
* 1989’da üniversiteden mezun oldum, Vestel’de AR-Ge mühendisi olarak çalışmaya başladım. 1991’de ayrıldım. Yanıma bir ortak alarak kendi işimi kurdum.
* 1993’te işyerimin adını Ar Elektronik Ltd. olarak değiştirdim. 1994’te Arçelik/Beko grubuyla tanıştım. Onlara yan sanayi oldum.
* 2001’de, elektronik elektrik araç üretmeye de başladım.
* 2008’de kurucu ortağım yerini oğluna devretti.
* 2009’da, o güne kadar başka markalarla ürettiğimiz sayaçlarımızı ‘Luna’ markasıyla piyasaya sürmeye başladık.
* 2012’de yoluma tek başıma devam etme kararı aldım.
* Şu an akıllı sayaçta Türkiye’nin pazar lideriyiz.
* Akıllı sayaçla birlikte önümüzdeki günlerde kullanılacak olan haberleşme ünitelerini de üretiyoruz. Aynı zamanda uydu, TV prizi ve bunların elektronik
devrelerini de imal ediyoruz.
* Küçükken makine mühendisi olmak isterdim.

Haberin Devamı

TOPLANTI
İcraatın başı gibiyim

* Resmi ve minik olmak üzere iki tür toplantı trafiğimiz var. Minikler günlük aktiviteleri de yönlendirici şekilde olduğu için fikir almak ve paylaşmak, son verileri aktarmak adına 4-5’i bulur. 15 dakika ile 1.5 saat arasında sürer. Resmi toplantılarımızın periyodu ise haftada 2-3 kezdir.
* Toplantılarda genellikle dinleyici değil, yöneten, söz veren, yorum yapan pozisyonundayımdır. Hatta kendi fikrini de katıp diğer katılımcılara da o doğrultuda görüş beyan etmelerini sağlayıp yönlendiririm. İcraatın başındaki kişi gibiyimdir.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Telefonu kurup uyanırım

* 23.00-00.30 gibi yatar, 07.00-08.00’de de kalkarım. Telefonumu ya da saatimi kurarak uyanırım. Kurmamışsam kalkacağımı garanti edemem. Zira yorgunsam uyumayı severim. Yataktan bazen mutlu, bazen keyifsiz kalkarım.
* Evden çıkışım 08.30’u bulur. Aradaki süreçte duşumu alır, tıraşımı olur, giyinir, birkaç lokma atıştırır, gazetelerin başlıklarına göz atarım. Eğer evden çıkış zamanım gecikmişse o zaman cepten maillerime bakarım. Ama vaktiyle geliyorsam bakmam. Zira sabah kalkar kalkmaz iş hayatımı eve sokmak istemem.

MODA
Genellikle eşim alır

* Çok özel bir giyim tarzım yok. Vücuduma uyduğunu düşündüğüm, kalitesini ispatladığına inandığım markaları alıp giymeye çalışırım.
* O günkü programıma göre değişmekle birlikte iş sporu giyinmeyi severim.
* Genellikle koyu renkleri tercih ederim. Spor kıyafetlerimde ise kahve, toprak renkleri hoşuma gider.
* Giysilerimi genellikle eşim alır. Benim yaşam koçum gibidir.

SOSYAL MEDYA
Olup olmamakta kararsızım

* Hem Facebook, hem de Twitter hesabım var. Ama çok yoğun kullandığımı söyleyemem. Sosyal medyada olup olmamakta kararsızım.

Her eve lazım

ASTROLOJİ
Lider ruhlu bir aslanım

* Aslan burcuyum. Lider ruhlu, dominant olduğu söylenir. Sanırım bana da uyuyor.

SEVİMLİ DOSTLAR
Eşimin tüy alerjisi var

* Sofi adında bir golden retriever köpeğimiz vardı. Bir ABD gezisinde yeğenime bırakmıştık. El koydu, vermiyor. Zaten eşimin de arası çok iyi değil. Tüye alerjisi var. O nedenle bir daha almadık.

HAYAT FELSEFESİ
Çalışmak


 

Yazarın Tüm Yazıları