Her ay 1 gün devlet için çalışalım

EKONOMİDE büyük sıkıntıları olduğunu açıklayan Almanya, 2004'te bir yandan resmi tatillerin hafta tatiline rastlaması dolayısıyla kazanılan iş günü ve iş gücü hesapları yaparken, diğer yandan hafta sonu, geceleri ve tatillerdeki çalışmalarda ödenen zamlı ödemenin kaldırılmasını düşünüyor.

Hatta 2. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi ‘‘Devlet için bir gün parasız çalışma’’ düşüncesinin uygulanmasıyla bu kriz yılının atlatılacağı tartışılıyor...

Almanya'dan 12 gömlek aşağıda bir büyük ekonomiye sahip (Dünyada 17.) Türkiye'de çok daha fazla tatil günü olması hatta iş günlerinin tatillere eklenmesi karşısında bizler, politikacıların yalan-dolanına bakmadan, niçin her ay bir gün, yılda 12 gün parasız, söz gelimi ağaç dikerek, çevreyi temizleyerek, çocuklara ders vererek, hasta ve sakatlara yardım ederek, işyerlerinde üretimi artırarak, kısacası çalışarak bu anlayışa destek versek, kazançlı mı çıkarız, zararlı mı?

Sivil Toplum Örgütleri ille de politik olmak zorunda mı? Böyle birlikte güzel bir karar onları amaçlarından ayırır mı?

Prof. Dr. Nevzat GÖZAYDIN-ANKARA

Dokunulmazlık

CHP,
dokunulmazlıklar konusunu sık sık gündeme getiriyor. Baykal çok çarpıcı konuşmalar yapıyor.

Ancak bunlar gruptaki konuşmalarda kalıyor.

Okurumuz Binali Özyılmaz, şu öneriyi yapıyor:

‘‘CHP dokunulmazlıkların kaldırılması için neden Anayasa değişikliği önerisi yapmıyor? Neden parlamento hukukuna konuyu getirmiyor?’’

Ağlatmayın bizi

İMARBANK'
ın bonozedelerinden gelen birçok tepkiden Mehmet İnan'ınkini örnek olarak yayınlıyoruz: ‘‘Hükümetin yaptığı evlat acısı gibi içimize oturdu. Benim dişimden tırnağımdan artırdığım param şimdi uçacak mı? Çocuğum var; içim kan ağlarkan yalandan onları teselli etmeye çalışıyorum. Bu adaletsizliğe sessiz kalınmasın; ne olur. Ciğerimiz yanıyor. Bu acıyla yaşayamayız. Bizi diri diri mezara soktular. Cumhurbaşkanı bu kanunu inşallah geri gönderecektir. Bu partinin adında Adalet var ama yaptığı adaletsizliğin ta kendisi. Bizler için bir yıl vadeli bono verip bizleri sevindirebilirlerdi.

Meclis'te izledim; devlet 8 katrilyonu ödeme kararı alıyor, 800 trilyona gelince yan çiziyor.

Biz üvey evlat mıyız, vatan haini miyiz.’’

12 yıllık haksızlık

1983 Özal
hükümeti memurlara bir derece verdi. 1991 yılında da dönemin hükümeti bu adaletsizliği düzeltmek için derece almayan memurlara bir derece verdi. Şu anda ise 1991'den sonra memur olanlar mağdur durumdalar. Özellikle hiyerarşinin önemli olduğu memurlarda bu durum çok büyük adaletsizliklere yol açmaktadır.Sayın hükümet yetkililerinin 1991'den sonra mesleğe giren memurlara da bu bir derecenin verilerek 12 yıldır süren haksızlığın ortadan kaldırılacağını umut ediyoruz.

A.A.-ANKARA

Türban Gazi'de!

GAZİ Üniversitesi ne kadar iyi bir kurum olsa da yönetimin sağ görüşlü insanlarla dolu olduğu bilinir. Üniversitede uygulanan türban yasağının son zamanlarda nasıl çiğnendiğini size yazmak istedim. Fakat geçen gün girdiğim derste (Hukukun Temel Kavramları, 17.12.2003) bu kural tanımazlığın derslere de taşındığını ibretle izledim. Size yazdıklarımı okul idaresine dilekçe ile vermeyi düşündüm ancak cesaret edemedim. Bu belgeye dayanmadan bunu size söylemem inandırıcı gelmese de yine elimden geldiğince Cumhuriyetime sahip çıkmak istiyorum. Hocanın adı Doç. Ahmet Battal.

Türban eylemlerinin bir anda kesilmesinin nedenini anlıyor musunuz?

İsmi saklı-ANKARA

Palm yağı soru oldu

MUĞLA Milletvekili Fahrettin Üstün, bundan bir süre önce köşemizde sözünü ettiğimiz palm yağı konusunda Devlet Bakanı Tüzmen ile Tarım Bakanı Prof. Sami Güçlü'ye ilginç sorular yöneltti.

Sayın Başbakan'ın Malezya ziyaretinden sonra 300 bin ton palm yağı hangi amaçla ithal edilmiştir? Haksız rekabete neden olan gümrük vergilerinin ayçiçek ve soya yağında %30 iken palm yağında %12 olması doğru mudur? Bu yağlar bitkisel olarak özellikle doğu ve güneydoğu başta olmak üzere ülkemizin diğer bölgelerinde tüketime sunulmuş mudur? Palm yağında %44.3 doymuş yağ asidi, ayçiçek yağında %7 olan doymuş yağ asidi varken ithal edilen bu yağların insan tüketimine sunulduğunda akciğer, kalp ve damar hastalıklarına yüksek yağların neden olduğu düşünülürse, palm yağının insan tüketiminde kullanılmasını nasıl önleyeceksiniz? Aslında sabunluk sınıfına girmesi gereken diş macunu, tıraş sabunu ve el sabunu gibi kimya sanayiinde hammadde olarak kullanılan yağın vatandaşa yedirildiği doğru mudur? Bu yağı ithal eden firma veya firmalar kimdir?

Mesaj Panosu

AKHİSAR'
dan Kırkağaç-Soma-Kınık-Bergama ve Dikili ile Ayvalık Edremit ve Çanakkale ile ulaşımı sağlayan karayolu çok işleyen kapasitesi ve yoğunluğu fazla olan bir yol... İzmir'den bir grup okurumuz; bu güzergahın Bergama-Akhisar arasındaki 84 km'lik kısmın oldukça bozuk olduğunu belirterek, Karayolları'nın açıklama yapmasını istiyorlar.

TEKİRDAĞ Anadolu Öğretmen Lisesi'ne destek amacıyla 28.12.2003 pazar gecesi Turizm ve Otelcilik Okulu salonunda Türk halk müziği ve bariton sanatçısı Hasan Karayol ile Türk sanat müziği ve devlet sanatçısı Onur Akın'a konserlerine ücretsiz katılmaları nedeniyle teşekkür ederiz. (Biletler; Koton mağazası ve Anadolu Öğretmen Lisesi'nden temin edilebilir.)

Veliler

KÜÇÜKÇEKMECE Nasrettin Hoca İlköğretim Okulu Müdüresi Nihayet Yıldırım'dan; okulumuzun kütüphanesi hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırıldı, şimdi boş rafları kitap bağışlarınızı bekliyor. 0212-698 37 76

VAKIFBANK Kadıköy-Çarşı'dan cuma günü emekli maaşımı çektim. Kadıköy Yapı Kredi'ye bir ödeme yaparken, 20 milyonluk bir banknot sahte çıktı. Bir zabıt tutularak para zımbalandı. Vakıfbank'a gittiğimde bu para bizden değil, dendi. Ama ben bu işin peşini bırakmayacağım. Şükran AĞDAŞ-KADIKÖY

BALKAN Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği eski Başkanı Mehmet Çavuş'un şiir dinletisi, Avcılar B.Manço Kültür'de bugün 18.30'da.

FÜSUN Özbilgen'in yönetimindeki kültür ve sanat haberlerini yayınlayan tek haber portalı www.sanathaber.net 1. yaş gününü bugün kutluyor.
Yazarın Tüm Yazıları