Hem sesi aradım hem de sessizliği

Ahmet Ertuğ’un fotoğrafları bende her zaman dipnot yazmak duygusu yaratmıştır. Çünkü o fotoğraflar, sadece bir görüntünün tespiti değildir. O fotoğraflar zanaatın sanata dönüştüğü yerde var olurlar.

Haberin Devamı

Çünkü onlarda görüntünün ötesinde imge vardır. O hayal etmiştir ve o hayali yakalayıp size göstermiştir. Size de hayal etme konusunda davet çıkarır./images/100/0x0/55eafaaef018fbb8f8a3180c

İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde Ahmet Ertuğ’un fotoğraflarından oluşan “Sessizliğin Yankısı” sergisini Ellie Filmeridis’in etkileyici rehberliğinde gezdim.

Serginin adı: “Fotoğraflarıyla Kütüphaneler ve Opera Sarayları”.

Kütüphane fotoğrafları bizi susmaya çağırırken, opera sarayları fotoğraflarında derinden bir aryanın sesini duyuyorsunuz.

Kütüphanelerdeki sessizlikte, kitabınızın içinde yaşamaya başlarsınız. Kütüphanelerde kitap okuyanların neler okuduğunu hep merak ederim. Zaman zaman yakınlarından geçerek ne okuduklarına bakarım. Rafta yeni okurunu bekleyen kitapları acaba bugüne kadar kimler hangi hislerle okumuş, diye düşünürüm. Ertuğ’un kütüphane fotoğrafları her görende okuma iştahı uyandıracak nitelikte.

Haberin Devamı

* * *
  
YA OPERA sarayları...

Hemen aklıma bir soru düştü: Bu salonlarda hangi operaları seyretmeyi, dinlemeyi isterdim? Ve devam ettim, acaba hangi locayı seçmeliydim? Kim bilir kaç kuşak bu salonlarda nice operalar seyrettiler.

Haldun Taner’in ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’nda söylediği gibi, “O ağır kadife perdelere birçok nota sinmiştir”.

Bu fotoğraflarda Türkiye’den bir opera veya kütüphanenin olmaması en büyük üzüntümdü. Biraz sorguladığım zaman, çok şey düşüyor aklıma. Hemen vazgeçtim.

Ertuğ’un fotoğrafları özel, büyük boy kitaplar halinde yayımlandı daha önce. Rolf Sachsse, Ahmet Ertuğ’un fotoğraflarını ve önemini şöyle özetliyor: “Ahmet
Ertuğ, fotoğrafları için hangi temayı seçerse seçsin, neyi muhteşem resimler serisine dönüştürürse dönüştürsün, onun ilgisini çeken objeler kaçınılmaz olarak dünya kültürel mirasının bir parçası olacaktır. (...) Ahmet Ertuğ yalnızca dünya kültür mirasının aktif bir çağdaşı olmakla kalmayıp, eserleri bu kültür mirasının bir parçası olmuştur”.

Sergi, Arkas Sanat Müzesi’nde 30.12.2012 tarihine kadar görülebilir.

Merkez’de yeni sergi 19 Ocak 2013’te açılıyor. ‘O, bir yıldızdı’; Naci Kalmukoğlu Retrospektifi’ni şimdiden ajandanıza kaydedin.

Haberin Devamı

* * *
  
AHMET ERTUĞ’un objektifinden sessizliğin ve sesin mimari yansımalarını görün!

Yazarın Tüm Yazıları