Hayvanların bağırsaklarından ameliyat ipliği yapıldığı doğru mu

Biz Fenerbahçe Dalyan’da yaşayan ve sokak kedilerine, köpeklerine bakan bir grubuz. Ancak birileri bu hayvanları topluyor ve bağırsaklarından ameliyat ipliği yani Katgüt yaptırıp piyasaya sürüyormuş. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Hanım, ne yazık ki üzücü bir haberi paylaşmak zorundayım, belki bizim bu üzüntümüze ortak olur ve bu konuda bir önlem alınması için sesimizi duyurabilirsiniz.

Biz Fenerbahçe Dalyan’da yaşayan ve sokak kedilerine, köpeklerine bakan bir grubuz.
Son günlerde kapılarımızın önünde, bahçelerimizde baktığımız hayvanlarımızın birer ikişer yok olduğunu görerek belediyeye başvurduk. Ama yaptığımız başvurulardan hayvanlarımızla ilgili hiçbir bilgi alamadık.
Daha sonra araştırmalarımız sonunda korkunç bir gerçekle karşılaştık. Birileri bu kedi ve köpekleri topluyor ve bağırsaklarından ameliyat ipliği yani Katgüt yaptırıp piyasaya sürüyormuş. Önce böyle bir şeye inanmak istemedik ama daha sonra bir rastlantı sonunda o kamyoneti ve içindeki kedileri toplayan adamları gözlerimizle gördük. Arkalarından seslensek de, hızla uzaklaştılar. Belediyenin ise bu olaydan haberi yok.
Şimdi size sormak istiyorum, böyle bir uygulama var mıdır? Katgüt neden yapılır? Gerçekten bu hayvanların bağırsaklarından yapılabilir mi? İnsanlara ve hayvanlara ameliyat sırasında aynı ip mi uygulanır? Kedi ve köpekleri bu vahşetten kurtarmak mümkün değil midir? Böyle bir uygulama yasal olabilir mi?

Rumuz: Fenerbahçe hayvanseverleri

Haberin Devamı

Çok sevgili okurlarım, bu dehşet verici bir olay. Sokak kedi ve köpekleri üzerinden rant elde etmek için yapmadıkları kalmıyor bu tiplerin. Gerçek olmaması için dua ederek bilgisine ve hayvanseverliğine güvendiğim başarılı veterinerimiz Kudret Çığ’a danıştım. Maalesef aldığım cevap beni hiç de rahatlatmadı: “Katgüt bir ameliyat ipliğidir. En önemli özelliği organik kollagen yapısı sayesinde zaman içinde eriyip dokularca emilmesi ve bu sayede ayrıca ikinci bir dikiş alma işlemine gerek bırakmamasıdır.
Katgütler sanayide öncelikle koyun olmak üzere, at katır ya da eşek bağırsağından elde edilir. Bu bağırsaklar önce kurutulup işlenir ve sterilizasyon aşamasından sonra kullanıma hazır hale getirilir. Aslen canlı dokulardan elde edildiklerinden insan vücudunda bir reaksiyon yaratmadan kolayca rezorbe olabilmekte yani yok edilebilmektedir. (Hayvan ameliyatlarında aynı madde kullanılır.)
Gıda maksatlı olarak çok fazla koyun yetiştiriciliği yapıldığı, bu sayede çok miktarda hammadde elde edildiğinden ana kaynak koyun bağırsağıdır. Ancak son yıllarda özellikle sahipsiz ve de barınaklarda bakılan kedi ve köpeklerin kullanıldığı, hatta bu amaçla yaşamlarına son verildiği gibi son derece insanlık dışı uygulamalardan bahsedilmektedir. Bu durum katgüt kalitesi ya da uygulanan hasta sağlığı açısından bir sakınca oluşturmamakla birlikte, etik yönünün dehşet verici olduğu aşikârdır.
Malzemelerin üzerinde kullanıldığı hastaların buna onayı olamayacağı gibi, hayvan hakları açısından tam bir trajedi olduğu da ortadadır. Konunun söylenti aşamasından öteye geçmesi halinde bu yola başvuran üreticilerin mutlaka hileli gıda üreten firmalarda olduğu gibi deşifre edilmesi gerektiğine biz de veterinerler olarak inanıyoruz.”

Ayrıntılı bilgi için; Kudret Çığ [vetkudret@gmail.com]-Kudret@pets.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları