Hayri Çetinkaya: Fazla para dövize yattı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hazine'nin 3 katrilyon liralık itfasından artan para dün dövize yöneldi. Merkez Bankası'nın, 200 milyon dolar sattığı tahmin ediliyor. Bankalar, vergi ödemesi öncesinde likit kalmayı tercih ettiler.

PİYASA dün paraya boğuldu. Hazinenin dünkü yüklü itfasından kalan fazla paranın, yanısıra Merkez Bankası'nın repo ihalesiyle piyasayı fonlamasının da etkisiyle nakit açısından son dönemin en rahat günleri yaşandı.

348 trilyon lira artı rezervle açılan piyasaya Merkez Bankası dün yedi günlük repo ihalesiyle 460 trilyon lira verdi. Ayrıca euro cinsi tahvil ihracından gelecek paranın da hesaplara geçmesi, nakit açısından rahatlığı iyici artırdı.

Artan likidite, hemen gecelik faizler üzerinde etkisini gösterdi. Önceki gün ortalama yüzde 40.60 düzeyinde gerçekleşen gecelik faizler, dün yüzde 28'e kadar geriledi. Ortalama yüzde 30.6 oranında gerçekleşen gecelik faizler, önceki güne göre 10 puan birden düşmüş oldu. Gecelik repo oranları da önceki güne göre hızlı düşerek yüzde 32'ye kadar düştü.

MERKEZ SATIŞI

Likiditenin rahat olması ve gecelik oranların düşük seyretmesi, parayı dövize yöneltti. Bankaların dövize olan talepleri nedeniyle Merkez Bankası'nın dün yaklaşık 200 milyon dolarlık satış yaptığı tahmin ediliyor.

Gelecek hafta yapılacak vergi ödemeleri öncesinde bankaların nakit ve likit kalmayı tercih ettikleri ve bu yüzden dövize yöneldikleri belirtiliyor.

Hazine itfasından kalan fazla para ve piyasadaki likidite rahatlığına karşın bono oranlarında küçük çaplı artış olması dikkat çekti. Piyasada en fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi, önceki güne göre binde 2 kadar artarak yüzde 40.5 düzeyine yükseldi. Bono oranlarındaki küçük çaplı artış piyasadaki fazla paranın bir bölümünün dövize yönelmesine bağlanıyor.

Borsada halka arz satışları

HAZİNE itfasından artan fazla paradan pay alamayan borsa, dün de inişteydi. Önceki gün 16 bin 50 puandan kapanan borsa, dün biraz hızla düştü. İMKB endeksi, 616 puan birden kayıpla 15 bin 433 puana geriledi. Hisseler de ortalama yüzde 3.8 oranında değer kaybetti.

Borsa endeksi düşerken, işlem hacmindeki daralma da dikkat çekti. 211.1 trilyon lirası sabah seansında, 202.8 trilyon lirası ikinci seansta olmak üzere borsada dün toplam işlem hacmi 414 trilyon lira düzeyinde kaldı.

İşlem hacminin daralması, yatırımcının satışa fazla istekli olmadığı şeklinde değerlendiriliyor.

Geçen haftayı 16 bin 870 puandan tamamlayan borsa, bu haftanın üç gününde toplam 1437 puan birden veya diğer bir ifadeyle, yüzde 8.5 oranında geriledi.

Borsada üç gündür devam eden dün hızlanan satışlar, biraz da bugünlerde yapılacak yeni halka arzlara bağlanıyor. Miesela Yazıcılar'ın bugün başlayan halka arzından alım yapacak yatırımcının, İMKB'de satış için dün son gündü. Keza dün İMKB'de yapılan hissenin parası iki günlük takas nedeniyle yarın alınabilecek. Yarın halka arzı bitecek olan Yazıcılar hissesi için de talep ettiği hisenin parasını yatırabilecek. önüümzdeki günlerde, Karsan Otomotiv dahil yeni halka arzlar için de İMKB de satışlar yaşanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları