Hayri Çetinkaya: Borsaya kredili işlem desteği

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsada şenlik sürüyor. Geçen haftanın son işlem gününde, faizlerdeki gerilemeyle başlayan yükseliş, IMF ve Dünya Bankası görüşmelerine ilişkin beklentilerin satın alınmasıyla dün de devam etti.

Borsa endeksi dün 142 puan daha artarak, 6 bin 545 puanla yeni tarihi zirvesini yakaladı. Hisseler ortalama yüzde 2.2 oranında prim yaptı. Önceki günkü rekor kapanışın ardından güne alımlarla 6 bin 411 puandan başlayan endeks, birara seans içinde gelen satışlarla 6 bin 360 puana kadar geriledi. Seansın ikinci yarısında tekrar banka ve kamu hisselerindeki alımlarla toparlanan borsa, 6 bin 536 puana kadar çıktı. Seans sonuna doğru küçük çaplı satışlarla 6 bin 500 puanın altına inen endeks, birinci seansı 68 puanlık artışla, 6 bin 471 puandan tamamladı.

İlk seansta, endeksteki rekor artış işlem hacmiyle de desteklendi. İşlem hacmi sadece birinci seansta, 108.3 trilyon lirayı buldu.

Borsadaki tırmanış ikinci seansta da sürdü. ikinci seans içinde de 6 bin 500 puan seviyesinde kár amaçlı satışların gelmesi ile endeks, önceki günkü kapanış seviyesinin altına indi. Kapanışa doğru, yine banka ve kamu hisselerindeki alımlarla endeks günü yeni rekor düzeyi olan 6 bin 545 puanda tamamladı.

İkinci seanstaki yükseliş de yine işlem hacmi ile desteklendi. İkinci seansta da işlem hacmi, 108.4 trilyon lirayı aştı. Böylece günlük toplam işlem hacmi 216.8 trilyon (454 milyon dolar) lirayı buldu. Bono faizlerindeki hızlı gerilemenin ardından bankalar mevduat ve kredi faizlerini peş peşe indirmeye başladı. Borsayı rekora taşıyan etkenlerden birinin de kredi faizlerindeki düşüşler olduğu konuşuluyor.

Borsada dün gerçekleşen 216 trilyon liralık hacmin bir bölümünün yabancı kaynaklı olduğu biliniyor. Fakat bunun önemli bir bölümünün de kredili işlemlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Kredi faizlerindeki düşüşün, borsada kredili işlem yapan müşterileri harekete geçirdiğine dikkat çekiliyor.

Borsada kredili işlemler bugün de devam edebilir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle, bugün borsada yapılacak alımların bedeli haftaya pazartesi günü ödenecek. Takas avantajı nedeniyle özellikle ilk seansta alımlar devam edebilir. Ancak, kısa sürede borsanın bu seviyelere yükseldiği dikkate alınırsa, kár satışları da beklenmeli.



Yazarın Tüm Yazıları