Hayatınızı kurtarabilecek 3 beklenmedik tehlike işareti

Diyabet, yumurtalık kanseri ve felçle alakalı üç uyarı semptomunu bilerek hayatınızı kurtarabilirsiniz. Bunları aklınızda tutun ve olası önemli hastalıkları saptamanız kolaylaşsın

Haberin Devamı

Nefesiniz aseton gibi kokuyor = Olası bir diyabet belirtisi

1- Biliyor muydunuz? Diyabet hastalarının neredeyse üçte birinin diyabet hastası olduğundan haberi yok. Bunun belirtilerinden biri de nefes. Nefesin aseton gibi kokması ya da dişlerinizi fırçaladıktan sonra bile ağzınızda meyvemsi bir tat devam ediyor olabilir. Tıpta ‘diyabetik ketoasidoz’ (DKA) olarak bilinen bu durum tedavi edilmezse şeker komasına yol açabilir. Diyabetin bazı diğer uyarıcı semptomları da yorgunluk, baş dönmesi, sık sık susama-idrara çıkma ve tatlı krizleri.
Eğer aseton kokusuna benzer bir nefes kokusuna veya yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışın. Basit bir kan tahliliyle kan şekeri seviyeniz ölçülebilir. Tip 1 diyabet insülin enjeksiyonuyla tedavi edilirken tip 2 diyabet tedavisi genellikle yeni bir beslenme şekli ve egzersiz programları gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerir.
Tip 2 diyabetten korunmak içinse sağlıklı bir kiloda kalın; lif, tam tahıllar, yağsız protein, bol meyve-sebze içeren sağlıklı bir diyet uygulayın. Şeker ve trans yağlarla dolu işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve düzenli egzersiz de diğer önlemler. Egzersiz olarak haftada üç kere en az 20 dakikalık, tempolu yürüyüş, bisiklet veya eliptik egzersiz
bisikleti öneririm.

Haberin Devamı

Çene bölgesinde tüylenme veya burun kılı uzaması = Olası bir yumurtalık kanseri belirtisi

2- Kadınlardaki en yaygın beşinci kanser türü olan yumurtalık kanseri sessiz katil olarak bilinir ve bu yüzden tüm kadınların olası belirtilerini bilmesi çok önemli.
Yumurtalıktaki bir tümör veya kanser, aşırı derecede erkeklik hormonlarının (androjenler) salgılanmasına neden oluyor. Örneğin aşırı derecede testosteron /images/100/0x0/55eb38cff018fbb8f8b34a30salgılanması, kendini çene bölgesinde tüylenme veya burun kıllarının uzaması olarak gösterebilen hirsutizm olarak da bilinen kıllanmaya neden oluyor.
Yumurtalık kanserinin diÄŸer uyarıcı belirtileriyse ÅŸunlar: Karın bölgesinde fark edilir derecede ÅŸiÅŸkinlik ve kilo alımı veya karnın büyümesi; pelvik aÄŸrı veya karın aÄŸrısı, bağırsak hareketlerinde deÄŸiÅŸim; yemek yemede güçlük veya çabuk doyma hissi; sık veya acil, idrara çıkma ihtiyacı ve sırt aÄŸrısı.Â
Eğer bu semptomların herhangi birini fark ettiyseniz hemen jinekoloğunuzdan bir randevu alın. Karın bölgesini kontrol edecek ve sizden diğer testlerin yanı sıra yumurtalıklara bakmak için ultrason isteyecektir.
Aklıma gelmişken söyleyeyim: Yapılan araştırmalara göre karalahana, karnabahar, brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzeler yumurtalık kanseri riskinizi azaltabilir.

Haberin Devamı


Görüş bozukluğu = Olası bir felç belirtisi

3- Felç, kan pıhtısı bir atardamarı tıkadığında veya bir kan damarı çatladığında beyne giden kan akışının engellendiği zaman meydana geliyor. Felçler her yıl dünya çapında 5 milyonun üzerinde insanın ölümüne yol açıyor.
Felcin, anlaşılmaz konuşma veya yürümede zorluk çekme gibi birçok farklı belirtisi olabilir. Daha az bilinen bir semptom olan her iki gözdeki ‘görüş bozukluğu’ da belirtiler arasında. Bu durumda her gözde görüntünün yarısını görürsünüz. Yani, örneğin ‘DUR’ yazan bir uyarı levhasına bakıyorsanız sadece ‘D’ ve ‘R’ harflerini görürsünüz, ‘U’ harfini göremezsiniz.
Bu görüş bozukluğu birkaç dakika sürebilir ve sonrasında görüntü geri gelebilir. Bir tomografi veya MR çektirmek beynin görüşü kontrol eden bu kısmına yeterli kan akışı sağlanıp sağlanamadığının görüntülenmesini sağlar. Ufak çaplı felçler kendini bu şekilde gösterebilir ve genellikle ciddi bir felcin öncüsüdürler. Yapılan araştırmalar, beyaz etli meyve ve sebzeler bakımından zengin bir diyet uygulamanın felç riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Mantar ve karnabahar da

Hayatınızı kurtarabilecek 3 beklenmedik tehlike işareti
Marilyn Monroe’un bu beyazlar içinde huzurlu pozu sizi yanıltmasın; beyaz uykunun düşmanı olabilir.
tüketin. Ayrıca yatmadan önce 81 mg’lık aspirin almak kanın pıhtılarının oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

 Mehmet Öz onaylı çarşaf rehberi

Geceleri uyuyamayıp yatakta dönüp durmanızın nedeni belki de beyaz renkli çarşaflarınızdır. Çünkü beyaz renk ışığı yansıtır ve bu da uyku düzeninden sorumlu olan melatonin hormonu üretimine engel olur. Turuncu, sarı, kırmızı ve siyah renkte çarşafları tercih edin. Beyazın yanı sıra mavi ve yeşil renkten de uzak durun. Yukarıdaki tablodaki renkleri tercih edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları