Hayatı denge

Haberin Devamı

Davranış Teknolojileri Merkezi’nin İzmirli kurucusu Tamer Dövücü aslen uluslararası ilişkiler uzmanı, bankacı ve ekonomist. Uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra İngiltere ve ABD’de NLP ve yönetimle ilgili eğitimlere katılmış. Halen dünyada konusunda en prestijli ve büyük psikoterapi enstitüsü olan Milton H. Erickson’un Türkiye’deki kurucu başkanı olarak doktor ve psikologlardan oluşan bir ekiple psikoterapi eğitimleri düzenliyor, danışmanlık yapıyor. 25 yıllık deneyimini “Optimum Denge Modeli” adını verdiği eğitim sistemine dönüştüren Dövücü, iş dışı yaşamını Sıradışı’na anlattı...

HAYAT FELSEFESİ
Farkındalık, denge, uyum, optimizasyon....

OTOMOBİL
Sattım, bir daha da almadım

* İlk arabam 1993’te aldığım ikinci el bir Lada’ydı. İlk başta kullanmakta biraz zorlandığımı hatırlıyorum. Londra’ya giderken sattım, bir daha da otomobil almadım.
* Dolayısıyla şu an arabam yok. Nedenine gelince... İstanbul’da otomobilsiz olmanın daha iyi olduğuna dair eşimle hemfikir kaldık. Prensip olarak, işyerimizle evimizin arasını yakın tutmaya ve araba kullanmamaya karar verdik. Şu ana kadar da pişman olmadık. Şimdi de düşünmüyoruz.
* Otomobile sadece yazları ihtiyaç duyuyoruz. Onun da çözümü var, kiralıyoruz.
* Dengeli bir sürücüyüm.
* Görsel ağırlıklı biri olduğum için bir araba satın alırken görüntüye öncelik veririm. Sonrasında da dengeli bir yapıya sahip olmanın getirdiği özellikle güvenli olmasına özen gösteririm.

Haberin Devamı

Hayatı denge

BESLENME
Bilinçaltı en iyi diyetisyen

* Metabolizmanız, bilinçaltınız sizin neye ne kadar ihtiyacınız olduğunu dünyanın en iyi diyetisyeninden daha iyi biliyor. Dolayısıyla insanların kendileriyle barışık ve uyumlu olmaları dengeyi beraberinde getiriyor.
* Optimum denge modelini uygulayarak 2 ayda 6-7 kilo verdim. O döneme kadar kırmızı et ağırlıklı besleniyordum. Ama sezgilerim sebze ve beyaz ete, özellikle de balığa daha çok ihtiyacım olduğunu söyledi.
* Bedenimdeki yorgunluklar azalmaya, spor ihtiyacım artmaya başladı. Daha aktif oldum. Fazla kilolarım da otomatik olarak gitmeye başladı. Tüm değerlerim normale döndü.
* Eşim sayesinde kahvaltıyla da tanıştım. Çok sağlıklı olduğunu gördüm. Klasik kahvaltıdan hoşlanıyorum. Ancak taze sıkılmış portakal suyu ve zeytin mutlaka olsun isterim.
* Türk ve Akdeniz mutfağı tercih ediyorum.
* Bolu Mengenli bir yardımcımız var. Dolayısıyla mutfağa girmemize gerek kalmıyor.

Haberin Devamı

MEKAN
Bir mekanda manzara ararım

* Daha önce de söylediğim gibi görsel ağırlıklı biriyim. Bu nedenle bir mekanda öncelikle manzara ararım. Estetik ve görüntü ferahlığına çok dikkat ederim. Denize sıfır yerlere gitmeye çalışırım. Dokunsal ağırlıklı olduğumda ise ne yediğim değil, kimlerle olduğum önem taşır. Eğer çok eski bir arkadaş grubuyla gitmişsek salaş bir yer de olur. Oradaki atmosfer, ambiyans önem kazanır. Menü zenginliği ve lezzetler daha sonra gelir.

SPOR
Kaza sonrası spordan koptum

* Spora meraklıyım. Sporcu kişiliğim de var. Bir ara Uzakdoğu sporlarıyla uğraştım. Bir dönem evde kendim bir şeyler yaptım. Ancak, geçirdiğim bir trafik kazası sonrası spor yapamaz hale geldim. Bununla beraber her sabah evde 5-10 dakika kadar ısınma hareketleri yapıyorum. Esnek ve daha dinç olmamı sağlıyor.
* Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı’na 1 yıl mentörlük yaptım.

Haberin Devamı

TATİL
Baktım, 364 gün çalışmışım

* 2004’te eşimle Çeşme Ilıca’dayız. Düşündüm, o yıl 364 gün çalışmışım. O zaman fark ettim bu durumun derin bir yara olduğunu.
* Benim tatillerim genelde eğitim için yurtdışına çıktığımda ilave 3-4 günden oluşuyor.
* Bir de yurt içinde eğitimlerimiz cuma, cumartesi ve Pazar ve takip eden haftanın yine aynı günleri oluyor. Aradaki sürelerde İstanbul’a dönmüyor, o kenti tanımaya ayırıyorum.

HOBİ
Hobimlerimi işe dönüştürdüm

* Benim yaptığım iş gerçekten sıradışı. Bir Türk kalkıyor, bir felsefe, psikoterapi modeli geliştiriyor. Dolayısıyla bu alandaki duayenlerle iletişim içinde olmak, dünyanın herhangi bir yerinde bir araya gelip fikir alışverişi yapmak benim için en büyük hobi.
* Kitap yazmak, belgesel izlemek de yine benim için büyük keyif.
* İstanbul’da boğazda haftada bir gün Sarıyer-Beşiktaş arasını yürümek benim için bir terapi. Düşünmek, doğayla kucaklaşmak, bir şeyler yazmak, bir kafeye oturup birileriyle sohbet etmek, İstanbul’un güzelliğini keşfetmek zihnimi dinlendiriyor.
* Ayrıca; bilgisayarda ufak tefek strateji oyunları oynamak, yeni modeller geliştirmek de hobilerim arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Hayatı denge

KARİYER
Uluslararası ilişkiler okudum

* Aslen uluslararası ilişkiler uzmanı, bankacı ve ekonomistim. Uzun yıllar üst düzey yöneticilikler yaptım, daha sonra İngiltere ve ABD’de NLP ve yönetimle ilgili eğitimlere katıldım.
* Dünyada konusunda en prestijli ve en büyük psikoterapi enstitüsü olan Milton H.Erickson’un Türkiye’deki kurucu başkanıyım.
* Bu enstitünün ABD’deki başkanı ile doktor ve psikologlardan oluşan bir ekiple psikoterapi eğitimleri düzenliyor, birçok firmaya danışmanlık yapıyorum.
* 25 yıllık araştırma ve deneyimlerimi “Optimum Denge Modeli” adını verdiğim bir eğitim sistemine dönüştürdüm.
* Öte yandan, örneğin insanlara 3.5 ayda İngilizce’yi öğreten ve bunu Cambridge Üniversitesi’nin IELTS sınavlarıyla kanıtlayan Neuro-Linguistic English adlı dil öğretme sistemini de ben geliştirdim.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Taze zihin için 9 saat uyurum

* Bir şeylerle uğraşıyorsam yatış saatim 02.00’yi bulur. İşim yoksa 24.00 gibi yatarım. Kalkışım yatış saatime göre değişir. 24.00’te yatarsam 09.00’da, 02.00’de yatarsam 10.00’da kalkarım. Zihinsel ağırlıklı bir işim var. O nedenle uykumu tam almak zorundayım. Zira, bilinçaltını dengeleyen en önemli şey uyku.
* Sonrasında kendime gelmeye çalışır, sabah sporumu yapar, duşumu alır, kahvaltımı eder, günlük birtakım rutinlerimi yerine getiririm. İşyerimdeki sorumluluk eşime ait. Ancak çözemediği bir sorun olduğunda bana döner. Onun dışında ofise haftada bir giderim. Şu an itibariyle 9 aylık programım aşağı yukarı dolu. Nerede ne yapacağım belli. Bunlar için sürekli yaratıcılık halinde olmam gerekiyor. Bu nedenle gün içinde genellikle kitap okuyorum, belgesel izliyorum, ileriye dönük çalışmalar yapıyorum.

Hayatı denge

MODA
Bol kıyafetlerden hoşlanırım

* Moda trendleri çok takip ettiğim ya da inandığım bir şey değil. Tercihim rahat olmak. Bu anlamda spor giyinmekten hoşlanırım. Bol kıyafetler severim. Daha çok pastel renkleri tercih ederim. Zorunlu kalmadıkça kravat takmam. Alışverişi genelde benim yerime eşim yapar.

SEVİMLİ DOSTLAR
Cunda’da ev yapıp besleyeceğiz

* Çocukluğum Silifke’de geçti. Evimiz bahçeliydi. Kedi, köpek, tavşan, sincap, akvaryum, leylek ne ararsanız vardı. İzmir’e gelince apartman ortamında bunlar mümkün olmadı. Ekonomik kriz nedeniyle bir süreliğine ertelediğimiz Cunda Adası’nda deniz kenarında yapacağımız çiftlik evimiz hayata geçtiğinde tıpkı çocukluğumdaki gibi yine çeşit çeşit hayvanlarımız olacak.

ASTROLOJİ
Bilimsel olarak inanmıyorum

* Boğa burcuyum. Optimum denge modeline göre kişilikleri belirleyen kısmen genetiklik, büyük oranda da öğrenmedir. Bu anlamda burçlara bilimsel olarak inanmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları