Hamilelere yapılan toplumsal baskı

Geçen yazıdan sonra hem anne adaylarından hem de annelerden yorumlar adeta sağanak yağmur gibi geldi.

Ne kadar ciddi bir yaraymış hepimiz bir kez daha anlamış olduk böylece. Bakın işte ülkemizde cinsiyet ayrımcılığına duyulan kadın tepkisi aynen böyle:
? Gülsüm Doğan
Bana insanların tepkisi tuhaf geliyor. Bir kızın varsa, hamileysen ve yine kızın oluyorsa: “Aaa cinsiyeti belli mi? “Evet kızım olacak?” “Meşhur soru: Senin önceki neydi?” “O da kızdı?
” Ve yanıt: “Olsun yaaa neyse hayırlısı.” İyi de kızı olanın oğlu, oğlu olanın kızı mı olmak zorunda? Reklamlarda bile her zaman anne, baba, kız ve erkek çocuk oluyor farkında mısınız? İdeal aile bu yani, başka yok. Hani bir reklamda da 2 kızı olan mutlu bir aile yok.
Biz 8 kardeşiz. 1 erkek, 7 kız kardeş. Çok ideal bir aileyiz. Kardeşlerime bayılıyorum. İyi ki 8 kardeşiz. Çok güzel ve zevkli bir şey. Kalıpları kırmalıyız. Böyle konuşmamalıyız. Bu teselliye ihtiyacımız yok.
? Tülün Özdinçer
Hamile değilim ama artık ikinci bir bebeğimiz olması konusunda kararımızı verdik o yüzden hamilelik yazılarınızı takip ediyorum. İnanın bu hamilelik sürecinde yapılan yorumlar beni de çok sıkmıştı ilk hamileliğimde. Oğlumu doğurduğum zaman eşimin halası berbat bir söz söylemişti: “Her bulut yağmur yağdırmaz, her kadın erkek doğuramaz” Ve bunu 3 ay önce kız bebeğini kucağına almış gelininin yanında söylemişti.
Yaşadığım utancı ömrüm boyunca unutmayacağım. İnsan olmak önemli olan. Sağlıklı bireyler yetiştirebilmek önemli olan. Oğlumla çok mutluyum ama şu ana kadar da hiç kimse başıma taç koymadı oğlum var diye. İnadına da oğluma bebek de aldım araba da bisiklet de. Turuncu da yeşil de giydiriyorum oğluma. Anne olmak asıl olan. O kokuyu içine çekebilmek, onunla büyüyebilmek :)
? Öznur
Oğluma hamileyken buna benzer durumlar yaşadım ve beni inanılmaz depresyona soktu... 22 kilo aldığımda “Yarım dünya olmuşsun! Patates gibi olmuşsun! Yüzün çok şiş!” Önce ki halimi bilip sonra görenler ise “Valla tanıyamadım!” vs. gibi...
Aslında rencide edici bir o kadar da sevimsiz bu lafları fazlasıyla duydum ben hamileyken... Eve gelip çok ağladım mesela, hamileliğin yaydığı hormonlar seni felaket derece de hassaslaştırıyor, en acısı da bunları söyleyenlerin anne olmaları... Şimdi kilom 55, şimdi de “Çok zayıfladın valla hasta olacaksın” diyorlar... Ben de komedi izler gibi bakıyorum. Sevgiyle kal, hep mutlu ol.
? Seçil Keskin
Bu anlattıkların birçok şeyde geçerlidir. “Evlilik yaşın geldi, evde kaldın” ile başlamaz mı her şey? Sözlenirsin dakika bir gol bir “Nişan ne zaman” derler. Nişan olur, “Düğün ne zaman” derler. Düğün olur “Bebek ne zaman”, ilk çocuk olur “İkinci ne zaman”...
Baskı baskı baskı çevre baskısı... Benim bir kızım var 6 yaşında. Şu an yaşadığım baskı özellikle kayınvalidemden ve ikinci çocuk üzerine. Daha önce o gaza gelen biri olarak şu an düşünmediğimi söylesem de “Zamanıdır, geç kalma...” ıvır zıvır birçok laf duyuyorum. Size ne kardeşim doğururum doğurmam benimki de tek olsun kime ne. Ama tabii anlayana. Ne çenesi düşük ne çok bilen insanlarız dolayısıyla ne de az üretiyoruz. Öpüldün.
? Seniha Orhan
Ben ikiz erkek annesiyim. Tedavi sonucu elde ettiğim bebeklerime hamileyken çok zor günler geçirdim. Her an erken doğma riskleri vardı. Son iki ay hep yattım ve 8 aylık doğdular.
Hamileyken önce ikiz olduğunu sonra da cinsiyetlerini saklamak durumunda kaldım. Çünkü saçma tepkilerle karşılaştığım için bu güzelliği onlarla paylaşmaya gerek olmadığını düşünüyordum.
İkiz olmasına gelen tepkiler: “Ayyy ikiz mi olacak? Çok kilo alırsın sen?” “Nasıl bakacaksınız?” “Bari biri kız biri erkek olsun!”
İki erkek olmasına tepkiler: “İki erkek çok zor. Çok kavga edecekler...” “Keşke biri kız olsaymış.” “Şanslı kadının kızı olur. İki erkekle nasıl baş edeceksin?”
Doğduktan sonra: “Zor olmuyor mu?” (Ne yani birini Çocuk Esirgeme kurumuna mı vereyim?) “Biri kız olsaymış iyi olurmuş.”
O yüzden sizi çok iyi anlıyorum ve Allah hamile olan ve olmak isteyen herkese sağlıklısını versin diyorum...
? Funda Tufan
Ben de bebeğimin cinsiyetini soran bir arkadaşıma sevinç içerisinde “kız” olacağını söylediğimde “olsun ikincisi erkek olur” diye bana avuntu vermişti ben şaşkın bir haldeyken.
? Canan
Hâlâ toplumuzda dine dayalı bir takım geleneksel yaklaşımların var olması inanılır gibi değil. Şimdi biraz önce kullandığım cümle ile ilgili olarak çok yorum gelir biliyorum. Bu nedenle açıklama yapmak istiyorum. Sevgili peygamberimiz dışında, islam tarihinde kız çocuğu Arap geleneği nedeniyle hep hakir görülmüştür. Oysa Türklerde, İslamiyet öncesinde, kadının yeri her zaman çok önemli ve saygınken gerilemeye hatta tamamen yok olmaya başlamıştır.
“Eksik etek, kaşık düşmanı” gibi saçma deyimlerde bu gelenekten kaynaklanır. Oysa binlerce yıllık Anadolu toprakları eski Türk toplumu gibi kadını kutsar ve saygı duyar. Neden? Çünkü kadın doğurgandır, üretkendir. İnsanlığın devam edebilmesi için kadınsız bir toplum düşünülemez.
Toplumların gelişmesinde veya gerilemesinde kadın faktörünün ne kadar önemli olduğunu unutmamamız gerekir. Çünkü erkekleri de yetiştiren kadındır. Bir toplumun ayakta kalması, ilerlemesi için kadın bir nimettir.
Kadınlarımızın da bu bilinçle kimliklerine ve kız çocuklarına sahip çıkmaları gerekir. Saygı duyulmak istiyorlarsa ilk önce kendi hemcinslerine saygı duymayı öğrenmeleri gerekir. Bir kadına, hem de hamile bir kadına cinsiyet yorumları yapılması, güzelliğinin ya da değişiminin nedeni olarak doğuracağı bebeğin cinsiyetine vurgu yapılmasını anlamak imkansız.

Bebeklerde alt silme teknikleri

Bebeklerde alt silme tekniklerini bilmeniz, bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Günde ortalama 6?8 kere idrarını yapan bebeğinizin altını, doğru yöntemlerle siliyor olmanız gerekiyor. Bebeğinizin yanlış alt silmekten kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonlarına maruz kalmaması için, Hamilelik ve Bebek Bakım Eğitmeni Sevgi Üskül, doğru alt silme teknikleri hakkında bilgi veriyor.

Yenidoğan bebek doğar doğmaz çişini yapar. İlk 24 saatte çişini yapmayan bebeklerin idrar yolu ya da böbrek hastalığı olabilir. Bebeklik döneminde ve diğer dönemlerde bebeğinizde görülen idrar yolları enfeksiyonu, yanlış alt silmekten kaynaklanabilir. Bebekler ortalama günde 6-8 kez idrarını yaparlar. Bebeğin ilk yaptığı kaka sulu, yapışkan ve siyah renktedir, bu ilk 24 saat devam eder. İlk 48 saat kaka yapmadıysa bağırsaklarda bir tıkanıklık olabilir. Bebeğin ilk günlerde kakası çok yapışkandır, bunun için hemen temizlenmelidir, temizliği gecikirse kurur ve cildi tahriş eder.
Bebeğin her alt temizliğini yapacağınız sırada, ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Ellerinizi yıkamadan bebeğinizin bezine ya da altını sileceğiniz mendile dokunmamanız gerekiyor. Aksi halde, ellerinizdeki mikropları, bebeğin malzemelerine bulaştırmış olursunuz.

Ortamın güvenli olmasına dikkat edin

Bebeğinizin altını değiştirirken mutlaka güvenli bir ortam olmalıdır. Dönerek düşme ihtimalini unutmamalısınız. Temizlik malzemeleri, uzanarak alabileceğiniz yakın bir yerde olmalıdır. Mutlaka temiz bir alt değiştirme örtüsü olmalıdır. Bebek yağı, ıslak mendili, bebek bezi ve eğer gerekli ise pişik kremi kullanıma hazır bir şeklide bulundurulmalıdır.

Kız bebeklerde dikkatli olun

Kız çocuklarda alt silme işlemine çok dikkat etmeniz gerekiyor. İdrar yolu çok kısa olduğu için enfeksiyona açıktır. Alt silme işlemi yukarıdan aşağıya doğru tek harekette yapılmalıdır. Bebeğin makatına temas eden alt silme mendilini, tekrar aşağıdan yukarıya doğru silme işlemi yaparak taşımamalısınız çünkü makatın çevresindeki bakterileri yukarıya, idrar yolu girişine taşımış olursunuz. Temizleme işlemini yaptığınız silme mendilinin aynı yönünü tekrar kullanmamalısınız. Ya temiz yönünü kullanın ya da başka bir mendil ile temizleme işlemine devam edin. Kız çocuklarında diğer dikkat edeceğiniz bir nokta da temizlik işlemini içeriden dışarıya doğru yapmanızdır. Kız çocuklarda; dudak kıvrımları ayrılarak, ıslak bir mendille önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Erkek çocuklarda da alt değiştirme işlemini, aynı temizlik şartlarına uyarak yapmalısınız. Onlarda dikkat edeceğiniz nokta ise; sünnet derisi geriye doğru çekilerek penis ucunun temizlenmesidir. Temizlik işlemini, çok fazla tahriş etmeden dikkatli bir şeklide yapmanız gerekiyor.

Pişik için pudra kullanmayın

Ayrıca bebeklerin altının, Ph değeri düşük, baz özellikli bir sabun ile yıkanıp, ılık su ile durulanması pişikleri önlüyor. Alt değişimi yapılan bebekte pişik için asla pudra kullanmamalısınız. Ellinize dökeceğiniz bebek yağı ile bebeğinizin altını yağlayabilirsiniz. Yağdan dolayı, idrar bebeğinizin cildine daha az temas edecek ve pişiğe karşı da önlem almış olacaksınız. Bu işlemi yaptıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.
Yazarın Tüm Yazıları