Haftasonu serinliyoruz

Sıcaklar geldi. Adı ne olsun? Ama vurucu bir isim olsun! Çöl sıcakları! Çok klasik... Arabistan sıcakları! Yok yok bu da olmadı! Afrika sıcakları! İyi ama biraz daha sıkı bir şey olmalı...

Libya sıcakları! Nasıl? Sıkı isim. Ben okumadım, görmedim de ama kiminle konuşsam herkesin ağzında bir Libya sıcağıdır gidiyor. Millet olarak çok seviyoruz isim koymayı. Gerçi sistem Mısır-Lübnan ve Arap Yarımadası üzerinden Türkiye’ye giriyor ama olsun, insanlar beğenmiş, Libya olsun demiş. Biz de kırmayalım, Libya sıcaklarına hoş geldin diyelim.

Bir süredir bahsediyoruz, bu yıl El-Nino arkasından gelen yıl olduğu için mevsimlerin normallerde olması bekleniyor. Ancak haziran sonu ve temmuz başı hayli hatırı sayılır sıcaklık değerleriyle dolu. Önümüzdeki haftanın tamamını aşırı sıcaklarla geçireceğiz. Sıcaklık değerleri Güneydoğu ve Akdeniz’de 36-37 derecenin altına inmiyor. Kuzey bölgelerde de 30 derecenin üzerine yerleşecek ki Marmara’daki mevsim gereği yüzde 50’lerdeki nemi de işin içine katarsak hissedilen değerler 35 dereceyi bulacak.

Ama öncesinde bir haftasonu var. Dün ve bugün yurt genelinde kendini gösteren sıcaklar, haftasonunda iç ve kuzey bölgelerde birkaç derece düşüyor. Güney ise pazar günü 3-4 derece serinliyor. Ama bu serinleme pek uzun soluklu değil. Çünkü biraz önce de yazdığım gibi önümüzdeki haftayı komple normalleri aşan sıcaklıklarla geçireceğiz. Hatta bu sıcaklar temmuzun ilk günlerini de içine alabilir. Bu arada sıcaklara karşı da tedbirli olun diyoruz. Ağır yiyeceklerden ve alkolden özellikle güneş altında uzak durun, şapka kullanın, açık renkli bol kıyafetler giyin, sağlık durumunuza göre kaybettiğiniz tuz, şeker ve suyu tekrar yerine koyun.

Yazları Türkiye’yi etkileyen sistemler ya Kuzey Afrika üzerinden ya da Arap Yarımadası ve Basra Körfezi civarından gelir. Sıklıkla da Basra Körfezi’nden gelen sıcaklar Türkiye’yi ısıtır, hatta ekinleri kavurur. Hava kuru bir yapıya sahip olur. Bakın sezonun ilk orman yangınını İzmir’de yaşadık. Çünkü nem yüzde 15’lere inmişti. Artık biraz daha duyarlı ve hassas olunması gerekiyor.

Biz yaza girerken her gelen sıcak dalgayla beraber yaptığımız hatırlatmayı yineliyoruz; "Haziran sonu böyleyse, kim bilir ağustosta nasıl olur?" demeyin çünkü aralarında böyle bir bağ yok, önce sıcak, sonra serin gelebilir. Meteorolojide her şey olabilir, adı Libya sıcakları da olabilir Hüsamettin de, Merve de, Nur da! :)
Yazarın Tüm Yazıları