Çeşme denilince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz meşhur kumrusudur. Yolunuz Çeşme’ye düştüğünde, ‘Çılgın’, ‘Yengen’, ‘Basri’, ‘Psikopat’, ‘Asım’, ‘Yunus’, ‘Palet’, ‘Mecit’ diye bir şeyler duyarsanız bilin ki bunlar bu eşsiz lezzete verilen isimlerdir. Hangisini söylerseniz söyleyin asla pişman olmazsınız. Şimdiden afiyet olsun!
#1Şu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#Yazar“Kıbrıs sadece lüks otel, kumarhane, Sibel Can, Ebru Gündeş ve eller havaya muhabbetinden ibaret değil. Yıllardır gidip de Karpaz’ı görmeyen o kadar çok insan var ki! Nelerden mahrum kaldıklarını bir bilseler...” Kıbrıslı gazeteci ve fotoğrafçı Kutup Dalgakıran bize memleketini, Kıbrıs’ta Kıbrıslı gibi yaşamanın ipuçlarını anlattı. Gelin adanın kuzeyindeki eşsiz koyları ve lezzetleri onun rehberliğinde keşfe çıkalım.
#Kıbrısİtalya’nın kuzey batı köşesinde, Slovenya sınırındaki Trieste’nin alametifarikası sert esen poyrazı. Karst bölgesinin kalker tepelerinde bir zamanlar dinozorlar, Neandertal canlılar dolaşırmış. Altın Sal ile Altın Post’un peşinde yolculuk yapan Arganotlar’ın efsaneleri hâlâ anlatılıyor. Yenilik rüzgârının şehre taşıdıkları arasında bir başka ünlü isim yazar James Joyce. Yeni high-tech fotoğraf müzesi, marina yakınlarındaki hızla genişleyen eğlence bölgesi Portopiccolo, tarihi kiliseler, tablo gibi pizzalar, saraylardaki görkemli müzeler, klasik Avusturya kafeleri, sempatik balık restoranları… Tüm bunlar Trieste’de unutulmaz bir Adriyatik deneyimi yaşatıyor.
#TriesteHacettepe Üniversitesi’nin bugünkü açılışına, 4 yıl aradan sonra öğrenciler de alınacak. Rektör Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğrencisiz açılış şaka gibi. Hem hocalarımız hem öğrencilerimiz bir arada olacaklar” dedi, ‘nizamiyesiz bir üniversite’ hedeflediklerini söyledi.
#Hacettepe ÜniversitesiColorado Eyaleti’nde küçük bir madenci kasabası olan Aspen bir zamanlar ülkenin en önemli gümüş madenlerine sahipti. Günümüzde Amerikan jet sosyetesinin en gözde kayak merkezi. Tesislerin yanı sıra lüks mağazaları, mükemmel restoranları, otelleri, sanat müzesiyle cazibesini hep koruyor. Giriş ücretleri 150 TL’yi bulan mekânlarda Brezilyalı, Avustralyalı zenginlerle kredi kartı yarıştırmak istemiyorsanız daha mütevazı seçenekler mevcut.
#AspenRestoran, sanat galerisi ya da tiyatroya dönüştürülmüş palazzi’leri, görkemli kiliseleri, sempatik restoranlarıyla Palermo, Sicilya’nın en renkli liman şehirlerinden. Geçmişin fatihleri her köşesinde iz bırakmış. Barok mimarili kiliseleri, Norman-Romanesk bina cepheleri hep geçmişin haşmetini yaşatıyor.
#Palermo'da Gezilecek YerlerDanimarka’nın bulutlu ve serin başkenti, tasarımda iddialı, şehir planlamasında rakipsiz... Ancak, “Dünyanın en yaşanılası şehri” listelerinde her daim üst sıralarda olan Kopenhag’ın sahip olduğu tüm katma değerler arasında bir tanesi, her şeyin önüne geçiyor: Gastronomi
Alpler’deki kayak merkezleri şubatta sezonun en hareketli günlerini yaşıyor. Fransa, İtalya, Avusturya’daki küçük dağ kasabaları pistlerinin yanı sıra jet sosyeteyi ağırlayan otelleri, restoranları, eğlence yerleriyle öne çıkıyor. Klasik rotalardan sıkılanları Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek’in yıldızı yeni parlayan kayak merkezleri bekliyor.
Dünyanın başka şehirleriyle kıyasladığımızda İstanbul gece hayatı efsaneleşme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Her gece binlerce insan dışarı çıkıyor; hafta içi bile iğne atsan yere düşmez kıvamında mekânlar var. Peki neden? Gecelerde ne arıyoruz? İş, seks, para, cazibe, tutku, aşk, avlanmak, gülmek, dans etmek... Hangi mekân hangi duygumuzu tatmin ediyor? Yılbaşına yaklaşırken hafta içi bile birçok partinin düzenlendiği İstanbul’da dört gece dışarı çıktık ve arı kovanına çomak soktuk. İşte mekânların ve gece müdavimlerinin haleti ruhiyesi
Bu yılbaşında rutinin dışına çıkın. Farklı bir şehirde, farklı bir duyguyla girin yeni yıla. Kapadokya’da balona binin, Antakya’da daha önce hiç tatmadığınız lezzetlerin peşine düşün, Antalya’da sabah denize girip öğleden sonra kayak yapın, Bodrum’da açık hava konserini izleyin. Geriye unutulmaz anılar kalsın...
Porto, Portekiz’de şarabın ve romantizmin başkenti. Douro Nehri’yle okyanusa açılan kentin sloganı “Şaraplarımızı tatmıştınız, şimdi sıra şehrimizde.” Son birkaç yılda merkezdeki eski binaların yaratıcı sanat mekanlarına dönüşmesiyle şehrin şöhreti yemek sonrası içilen tatlı şarabının şöhretini gölgede bıraktı.