Yemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek Tarifleri‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriÇiçek tozlarını emsalsiz bir karışıma dönüştüren arılar, un, şeker ve yumurtadan mis kokulu kurabiyeler, bezgin bir ruhu dans eden bir ergene dönüştüren müzik. ‘Radyo Pencere’de bu ince detaylarla beslenen bir değişim ve dönüşüm öyküsünü mizahla yumuşatıyor Hacer Kılcıoğlu.
#Radyo PencereKitapları severim. Ama kitaplar hakkındaki kitapları daha fazla severim. Bu nedenle kargo paketinin içindeki üç kitap arasından ilk önce Jenny Bornholdt’un Bir Kitap Bir Kitaptır’ını çıkarıp okumaya başlıyorum. Sarah Wilkins’in resimlediği ve Deniz Koç’un Türkçeye tercüme ettiği bu minik ama şirin kitap, bize kitaplarla sonsuz sayıda ilişki kurma tarzlarından bazılarını gösteriyor; geri kalan ilişki kurma tarzları ise bütünüyle her bir okurun kendi hayal gücüne kalmış.
#KitapBir adam, bir kadın ve bir köpek ekseninde dönen, bazen güldürüp bazen hüzünlendiren hikâyesiyle ‘Jules’, sevgiye, sadakate, fedakârlığa adanmış; birbirimizi ve kendimizi nasıl gördüğümüze dair sevimli bir roman. Fransız yazar Didier van Cauwelaert’den...
#Didier Van CauwelaertOkulların açılmasına az bir süre kala Anadolu’nun birçok yerinde öğretmenler de öğrencileri için hazırlıklarını tamamladı. Kimi imece usulüyle köy okuluna kütüphane kurdu, kimi çocukları müzikle tanıştırmak için kilometrelerce uzaklıktaki arkadaşlarına ulaşarak enstrüman topladı. Yaz-kış demeden öğrencilerine temiz bir ortamda eğitim sunmak için okulunu boyayan da var, elleriyle sınıfa parke döşeyen de. Onlar Türkiye’nin fedakâr öğretmenleri. Çağrılarına ses verin.
#GazetehaberleriHer yıl eylül ayına doğru, bazılarımızda bir heyecan hasıl olur. Şimdi, sabırları daha da zorlayacak bir ajanda geliyor! Yeni sezon başlarken, öne çıkan tiyatro topluluklarını takibe aldık. Yeni oyunların yanı sıra, yeni yol arkadaşlıkları ve yeni mekânlar da çıktı karşımıza... Tavsiyemiz; ilk ayları geçen sezon kaçırdığınız oyunları izlemek için bir fırsat olarak kullanmanız.
Salih Seçkin Sevinç onlarca yemek blogger’ından biri. Onu takip etmemin nedeni bir felsefesinin olması. Kendisine halk gurmesi diyor ve ara sokaklarda kalmış lezzetleri keşfediyor. Minik röportajlar yapıyor, mekan ve sahibinin hikayesini yazıyor. Çok güzel fotoğraflar eşliğinde adresiyle, telefon numarasıyla, haritasıyla yayınlıyor. Elbette anlaşamadığımız çok nokta var. Mesela bence şehrin en güzel kokoreci Eminönü’nde değil, Dolapdere’de...
Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) ile Boyut Yayın Grubu’nun işbirliğiyle bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Gastronomi Dergisi "2006 Kreatif Mönü Yarışması" sonuçlandı. Restoran ve kafeleri daha güzel mönüler yapmaları için cesaretlendirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya 250 mekan katıldı.