Makarnasını ısıtıp yeniden yedikten sonra hayatını kaybeden 20 yaşındaki Belçikalı öğrenci ile ilgili yayınlanan bir araştırma 'kızarmış pirinç sendromu'nu yeniden sosyal medyanın gündemine taşıdı. Kullanıcılar kalan yemeklerdeki gizli tehlikeyi öğrenince şoke oldu...
#Gıda Zehirlenmesiİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1En sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveGeçen hafta Galataport’ta açılan Roka İstanbul’un izole konumu, mekânı bana göre daha özel kılmış. Merkezine ‘robatayaki’yi alan menüsünden, şefin tavsiyesiyle Kore baharatlı kuzu pirzolayı denedim. Başlangıçlar arasındaysa trüflü, yuzu soslu akya saşimi, morina balığı, karides ve kral yengeçli Japon mantısı gyoza en beğendiklerim oldu.
#RobatayakiHavaların iyiden iyiye soğuması ile birlikte romatizma hastaları, özellikle eklem ve kas romatizması olan hastalar çok daha şiddetli ağrılar yaşayabiliyor. Kış aylarında bu alevlenmelerin artma ihtimalini vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu dönemde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor.
#RomatizmaGıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
#Gıda ZehirlenmesiGüney Amerika'nın en güzel ülkelerinden Kolombiya... Pablo Escobar ile biraz kötü anılsa da yaklaşık 2.5 milyon civarındaki nüfusuyla ikinci büyük şehri Medellin, tam bir cennet. Özellikle Escobar burada halk kahramanı... Nedeni ise çok ilginç. Rengârenk evleri, Kolombiya'nın hiçbir şehrinde bulunmayan metro ve teleferik hattıyla görülmeye değer birçok doğal güzelliğe sahip. Gittim gördüm. Sonuç; burası yaşanılacak yer.
#KolombiyaKışlar da artık eski kışlar gibi değil ama bir gezi önerisini kışın yapıyorsanız sizden genellikle karlı dağlar, Kuzey Kutup Dairesi, Sibirya yolculuğu gibi tavsiyeler bekleniyor. Ama gelin siz beni dinleyin, eğer bir hafta sonu tatili planlıyorsanız, gidebileceğiniz en mükemmel yerlerden biri Bodrum’dur.
#BodrumYediğimiz besinlerin satın alınması ve pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları, korundukları da çok önemlidir. Besin değerlerini kaybetmemek ve tazeliklerini kaybetmeden tüketmek için saklama şartlarına dikkat etmeliyiz...
#Besinleri Saklama Yöntemi1950'lerden itibaren Amerika'da yaygınlaşmaya başlayan makrobiyotik beslenme kültürü sağlıklı ve uzun bir yaşam sunuyor. Hollywood ünlülerinin de tercih ettiği bu beslenme yöntemi kanser başta olmak üzere birçok hastalıktan koruma sağlıyor ve kimi durumlarda hastalığın iyileşmesine büyük katkılar sağlıyor.
#BeslenmeHürriyet Pazar’ın devrimci yemek yazarı Arman Kırım geçen haftaki ve yarınki yazısını 21. Yüzyıl’ın pişirme tekniği sous-vide’e ayırdı. Kaçırmış olanlara hatırlatalım: Sous-vide en basit haliyle, yiyeceklerin vakumlanarak havasının alınıp, 12, 24 hatta 48 saat gibi çok uzun süreler düşük sıcaklıkta pişirilmesine deniyor. Niye mi? Daha sağlıklı, daha güzel ve lezzetli olsun diye. Peki nerede tadabiliriz? Onu da ben araştırdım. Ama koca İstanbul’da bir tek Çintemani ve Changa’da bulabildim.
Nefes ve yaşam koçu Nevşah Fidan, "Canlı Yaşayan Gıdalarla Gelen Sağlık" adlı yeni kitabında hızla yükselen "raw food" yani çiğ yemek akımını konu alıyor. Raw food ile kastedilen, çiğ sunulan, işlem görmemiş ve katkı maddeleri kullanılarak paketlenmemiş yiyecek. Kitapta dünya mutfağından 100’e yakın pişmemiş yemek tarifi var. Bu şekilde beslenmenin toksinleri atmak ve cildi güzelleştirmek gibi yararları olduğu öne sürülüyor. Nevşah Fidan, 10 yıldır canlı gıdalarla besleniyor ve bu işin kursunu da veriyor. Ona göre, çiğ olarak hazırlanmış baklava veya domates çorbası bile çok lezzetli!
Param yetmedi, vaktim yoktu, şehirden ayrılamadım, mavi tura çıkamadım demeyin. İstanbul’da mavi turlar başladı: Tıpkı Ege ve Akdeniz turlarındaki gibi, gulet teknelerle güzel yerlere gidiliyor, güneşlenilip yüzülüyor. Öğlen teknede mangal keyfi ve sabah Boğaz’da açıkbüfe kahvaltısı da cabası.