Sıcaklarda ne yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklarda ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 13:31

İZMİR Halk Sağlığı Müdürlüğü, artan sıcakların bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğine dikkat çekerek, sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgi notunda, hızla artan hava sıcaklıklarının bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çekildi. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, “Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır” denildi.

Haberin Devamı


Sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin arttığı, besin kaynaklı zehirlenmelerin sık görüldüğü bildirildi. Açıklamada, “Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu tatil bölgelerinde besinlerin bozulma riski daha yüksektir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir” bilgisi verildi.


Halk Sağlığı Müdürlüğünün, aşırı sıcak olan yaz aylarına yönelik sağlıklı beslenme önerileri şöyle:
“Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Ayrıca aşırı sıcak yaz günlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi seçenektir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, yaz aylarında her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) güvenli su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

 Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Tatil mekânlarında tüketilen besinlere özellikle dikkat edilmeli, iyi pişmiş yemekler tercih edilmeli, az pişmiş veya çiğ etli besin tüketmekten kaçınılmalıdır. Kolay bozulabilen tavuk, balık yemekleri, soslu besinler ve krema içeren tatlıların güvenilir restoranlarda tüketilmesine özen gösterilmelidir. Tatil mekanlarında özellikle açık büfe şeklinde sunulan menülerde aşırı yemek yemekten kaçınılmalı, açık büfeden yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler seçilmelidir. Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Sıcak yaz aylarında özellikle virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

Haberin Devamı

İzmir’de aniden bastıran sıcaklar sonrasında kentte bildik görüntüler yaşanmaya başladı. Çocuklar kentteki süs havuzlarında serinlemeye çalışırken, erkek turistler de sadece şortlarıyla gezip dolaştı.

Geçen haftaya kadar devam eden yağmurlu günler yerini güneşli ve sıcak havaya bıraktı. Sıcağı gören çocuklar, önceki yıllarda olduğu gibi Konak Meydanı’ndaki süs havuzunun sularında serinlemeye çalıştı. Bazı çocukların sıcaktan bunalan köpeğini havuz suyunda yıkayarak rahatlaya çalıştığı gözlendi. Kentin meydanındaki çeşmeler de serinlemek, susuzluğunu gidermek isteyenlerin kurtarıcısı oldu. Sıcaktan sadece İzmirliler değil kente gelen turistler de etkilendi. Avrupalı erkek turistler üzerlerindeki tişörtü çıkarak, kenti şortla gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!