Her yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaGittiğimiz lokantalarda ve restoranlarda uluslararası içecek şirketlerinin kolalı, meyveli(!), gazlı içeceklerinin yerini yakın zamanda doğal meyve suları ve yüzyıllardır geleneğimiz olan şerbetler almaya başladı. Ünlü restoranlar artık içeriğinde yüzlerce yıllık reçetelerin olduğu şerbet çeşitlerini içecek menülerine ekleyerek farklı olmaya çalışıyor.
#BursaTürk mutfak kültüründe hem saray hem halk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet kültürü bugünlerde de gastronomi sektörünün menülerinde yerini almaya başladı. Geçen hafta şerbet kültürünün Osmanlı öncesinde de var olduğunu anlatmaya çalıştığımız yazımıza, bu hafta şerbet kültürünün hem saray hem de halk mutfağındaki yeri ve önemini anlatacağım sizlere.
#BursaSıcak havaların en kötü etkisi herkesi bunaltmasıdır. Nemle beraber vücutta artan su kaybı vücudu daha çok zorlar. Oysa su içeriği fazla olan, barındırdığı vitaminlerle enerjimizi tazeleyecek olan bazı besinler sıcaklarda sizi daha iyi hissettirebilir.
#Yaz BesinleriMeyan kökü ve onu içeren ürünleri çok fazla tüketmenin zekayı gerilettiğini söyleyen Dünya Homeopati Örgütü Avrasya Temsilcisi Uzman Dr. Yegane Özcan, "Bu bitki, özellikle anne karnındaki bebeğin bellek oluşum sürecini olumsuz etkileyip dikkat eksikliğine neden olabiliyor" dedi.
#ÇocukMeyan Kökü şerbeti, özellikle Güneydoğu'nun sevilen gıdaları arasında yer alıyor. Doğunun kolası olarak da bilinen Meyan Kökü şerbeti, hazmı kolaylaştırması dolayısıyla Ramazan aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peki, Meyan Kökü şerbeti nedir ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen bitki hakkında detaylı bilgiler
#Meyan ŞerbetiTürkiye'de dört kişilik bir aile için restorandaki iftar sofrasının maliyeti yaklaşık 74 lira olurken, orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler genellikle açık büfe organize edilen iftarlar için kişi başına 85-285 lira ödeyecek. Ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı 10-120 lira arasında değişirken, pastırmanın da kilogramı 75-130 liradan satılıyo
#RamazanTuran Erol, resmin duayenlerinden. Hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu da, “Kuru gürültüye pabuç bırakmayan, aklını, yüreğini, çoluğunu, çocuğunu, paletini, fırçasını başına devşiren sayılı aydınlarımızdan biridir, Turan Erol” diye yazmış. İlhan Berk, “Turan Erol beyazı karıyor. Kendi beyazını. Önünde bir göğün” diyor bir şiirinde. Ben de ekleyeyim; sanat dünyamıza sadece resimleriyle değil, yazıları ve kitaplarıyla da katkıda bulunmuş bir ressam o...
Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, İstanbul’da günlük yaklaşık 6 milyon kişinin restoran ve lokantalarda yemek yediğini belirterek, "Bu ramazan tahmini 7-8 milyon kişi restoran ve lokantalarda iftar yapar. Ancak bu yerler büyük yerler olacak. Evlere paket servisi de artabilir” dedi.
Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, İstanbul'da günlük yaklaşık 6 milyon kişinin restoran ve lokantalarda yemek yediğini belirterek, “Bu ramazanda, tahmini günlük 7-8 milyon kişi restoran ve lokantalarda iftar yapar” dedi.
Ulusal Böbrek Vakfı Adana Şube Başkanı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaz aylarında özellikle Adana ve Güneydoğu bölgesinde sıkça tüketilen, halk arasında ‘aşlama’ diye adlandırılan ve böbreklere iyi geldiği bilinen meyan kökü şerbetinin, bilinenin aksine vücudumuza zararlı olduğunu söyledi.
Bitkilerin efendisi Maranki’nin ‘Doğadan gelen şifa’ yazısı dizisi bugün başladı.Sağlığın, güzelliğin ve hatta mutluluğun sırrı doğada... Bitkiler, uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanıldıklarında toksin atımından depresyon tedavisine her konuda en önemli yardımcılarımız.
#Maranki