Meyan kökü şerbeti böbreğe zararlı

Güncelleme Tarihi:

Meyan kökü şerbeti böbreğe zararlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2007 12:08

Ulusal Böbrek Vakfı Adana Şube Başkanı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaz aylarında özellikle Adana ve Güneydoğu bölgesinde sıkça tüketilen, halk arasında ‘aşlama’ diye adlandırılan ve böbreklere iyi geldiği bilinen meyan kökü şerbetinin, bilinenin aksine vücudumuza zararlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, meyan kökü şerbetinin halk arasında böbrek taşı düşürmek amacıyla içildiğini ancak, başta kalp, tansiyon rahatsızlığına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sağlıker, “Böbreğin korunması için özellikle bitki türlerinden yapılan karışımlar yerine ilaçla tedaviyi öneriyorum. Aşlama vücudu şişiriyor, kilo aldırıyor, böbrek taşı yapıyor, tansiyonu yükseltiyor ve en önemlisi kalp hastası yapıyor. 1-2 bardak aşlama içen biri hemen tartılsa, 2-3 kilo aldığını görecektir. Aşlamanın böbreğe hiç bir yararı yok. Uzak dursun” dedi.

AYDA BİR MİKRO ALBÜMİN TESTİ

Türkiye’de nüfusun yüzde 10’unun böbrek rahatsızlığı yaşadığını belirten Prof. Dr. Sağlıker, taş yapıcı gıda ve sıvılardan yaz aylarında uzak durulmasını önerdi. Prof. Dr. Sağlıker özellikle yaz aylarında süt, peynir, ayran, şalgam ve turşunun tüketilmemesini, kebap ve tuzlu gıdaların azaltılması gerektiğini anlattı. Böbrek hastalığına karşı uzman hekim kontrolünde gerekli tıbbi tetkiklerin yapılmasını da öneren Prof. Dr. Sağlıker şöyle konuştu:

“Herkes ayda bir defa idrarını vererek, mikro albümin testi yaptırmalı. Bu test yeni bir teknik. Kısa sürede sonucu alınıp, bulguları gösteriyor. Vücudunda ne tür rahatsızlığı varsa, ortaya koyuyor. İlerde tansiyon, şeker, göz hastalığı olabilir mi? Ne kadar ömrü olduğunu bile söyleyebiliyoruz. Bu test yapılmadığı taktirde kronik böbrek veya diyalize bağlı böbrek hastalığına mahkum olabiliriz. Şu an ABD’de 42 yıldır diyalize bağlı böbrek bekleyen hasta var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!