İstanbul’da lokantalar ramazanda 8 milyon kişiyi iftara bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da lokantalar ramazanda 8 milyon kişiyi iftara bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, İstanbul’da günlük yaklaşık 6 milyon kişinin restoran ve lokantalarda yemek yediğini belirterek, "Bu ramazan tahmini 7-8 milyon kişi restoran ve lokantalarda iftar yapar. Ancak bu yerler büyük yerler olacak. Evlere paket servisi de artabilir” dedi.

Bingöl, ramazanda tüketimin yüzde 30 civarında artmasının Türk insanının misafirperverliğinin de etkili olduğunu belirterek, insanların misafirlerini iyi ağırlamak istediğini kaydetti.

Bahçesi olanın işi artıyor

‘Küçük esnaf lokantası’ denilen lokantalarda bu ramazanda ciddi iş kaybı, büyük bahçeli lokantalarda ise iş artışı olacağını düşündüklerini ifade eden Bingöl, şöyle konuştu: “Önceki ramazanlarda iftar saat 4-5 gibi açılıyordu. Herkes işinde olduğu için en yakın esnaf lokantasına gidiyordu. Fakat bundan sonraki ramazanlar keyfe dönüştü. Saat 8-9 gibi iftar açılacağı için herkes işinden çıkmış olacak. İftarda insanlar rahat edebileceği bahçeli ve geniş yerleri tercih edecek.”

15 TL’den 150 TL’ye kadar

İftar menüsünün 15 liradan başlayıp 120-150 liraya kadar çıktığına da dikkati çeken Bingöl, şunları kaydetti: “Bu kadar uçurum olmasına ben de şaşırıyorum. Bunun ölçüsü ne derseniz, ölçüsü yok. Uçurumu yaratan mekan farkı. Biz yemek satmıyoruz, ramazanda ambiyans, hayat tarzı satıyoruz. İnsanlar aslında ramazanda öğle yemeğinden daha az yemek yer.”

İçecek satışları patlar

Yaz nedeniyle içecek satışlarında artış olacağını da dile getiren Bingöl, kendi lokantasında da bunun hazırlıklarını yaptığını anlattı. Bingöl, ramazan menüsünde susuzluğu gideren, Osmanlı sarayında padişah içeceği olarak bilinen “demirhindi şerbeti” ile “meyan kökü şerbeti” sunduğunu, bunun yanında soğuk çorba verdiklerini belirtti.

Krizde iş yemekleri azaldı

KRİZDE döneminde belli başlı firmalar yüzde 30 ile 50 arasında iş düşüşü yaşarken, paketleme hizmeti veren firmaların işinin arttığına dikkat çeken Bingöl, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunu nedeni de iş yemeklerinde tasarrufa gidilmesi. Gruplar, büyük firmalar misafirleri geldiğinde veya öğle yemeğine gitmek istediklerinde daha önce dışarı çıkarken şimdi iş yerlerine paket istemeye başladılar. Dışarıda bu 100 liraya mal oluyorsa bu şekilde 50 liraya mal oldu. Krizde paket yapanların işi arttı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!