Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurmada katkı maddesi en az olanının sağlığa faydasının büyük olduğuna dikkat çeken KBB uzmanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, "Şirin dükkanlardaki renk renk dondurmalardan tatmak için kuyruğa girenlerin çoğu buzlu katkılı yiyecek satın alıyor. İçeriğini bilmediğiniz sahte dondurmada enfeksiyon ve hastalık riski büyük. Kaliteli bir dondurmanın yüzde 60'ı su, yüzde 20'si karbonhidrat, yüzde 12'si yağ, yüzde 4'ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibarettir" dedi.
#DondurmaYaz sıcaklarında güzel bir dondurmayı kaşıklamayı kim istemez? Ancak dışarıdan alınan dondurmaların içinde bulunan katkı maddeleri birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Siz de aynı durumdaysanız evde katkısız dondurma yapmak isteyenler için hazırladığımız püf noktalarını ve tarifi kaçırmayın. Üstelik bir de sade dondurma tarifimiz var. Tam bir protein ve kalsiyum deposu olan süt dolu dondurmayı evde yapmak isteyenler için püf noktaları, malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun...
#Evde Dondurma Nasıl YapılırGün geçmiyor ki yeni bir sağlığa zararlılar listesi açıklanmasın. Sakızdan sucuğa, baldan bademe neredeyse her üründe hayal kırıklığı... Anneler ve bir kısım babalar kara kara çocuklarına ne yedireceğini düşünüyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’na anlattırdık.
Bartın Karadeniz bölgesinde yer alan ve gezip görülecek bir şehirdir. Bartın'a gidildiğinde ne tür yemekler yenmelidir? Bartın şehrinin hangi yemekleri meşhurudur? Bartın'ın yöresel lezzetleri nelerdir? Bartın şehrinin yöresel yemeklerini sizler için derledik.
#Bartın YemekleriKargalak, cavcava, mincane, foşa, uzunmusa, karafındık, çakıldak, palaz… Bunlar 18 çeşit fındık türümüzden birkaçı... Ama öğrendim ki 17’si bir yana Giresun tombulu bir yana... Geçen hafta Giresun’da fındık hasadına katıldım, fındığa artı değer katan insanlarla konuştum. Onlar gastronomimizin gizli kahramanları... İdealist işler yapıp çevrelerine faydalı oluyor ve bizi çok özel ürünlerle buluşturuyorlar.
#Ebru ERKETezgâhlardaki rengârenk görüntüsü ve yaz günlerine ilaç gibi gelen ferahlığıyla kalbimizi çalan dondurma 7’den 70’e herkesin sevgilisi... Keçi sütüyle yapılanı, içine salep katılanı, İtalyanı, taze meyveden sorbesi derken çeşitleri saymakla bitmiyor. Biz de en kaliteli malzemeden, en lezzetli dondurmanın peşine düştük; jürimize beğendiği adresleri sorduk.
#DondurmaDondurma yaz aylarının olmazsa olmazı. Hem düşük kalorisi hem de tadıyla sıcak havalarda serinlemek için harika bir seçenek. Çeşit çeşit aromalı dondurmayı sevmeyen yoktur. Özellikle tadı ve rengiyle limonlu dondurma pek çok kişinin favorisi. Limonlu dondurmayı hazır almak yerine katkısız bir şekilde evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde limonlu dondurma nasıl yapılır? İşte evde limonlu dondurma yapımı için kolay tarifi...
#Limonlu DondurmaDondurma yaz aylarının vazgeçilmezidir . Sıcak havalarda sık tüketilen dondurma, eğer katkısız olarak hazırlanırsa sağlık açısıdan da faydalı. Ancak içeriğindeki şeker oranına dikkat edilerek tüketilmeli. Peki dondurma kilo yapar mı? 1 top dondurma kaç kalori? İşte dondurmanın kalorisi ve besin değeri...
#Dondurma Kilo Yapar MıBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganHavaların soğumasıyla birlikte boğaz ağrıları baş göstermeye başladı. Boğaz ağrısı, vücudunuzun viral veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak ortaya çıkıyor. Peki, Boğaz enfeksiyonu nasıl geçer? Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir?
#Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak Hastalığıİshal oldunuz, hızla kilo veriyorsunuz ve sürekli karnınız ağrıyor. Çölyak hastası olduğunuz aklınıza gelir mi? Hastalığın sıra dışı şikâyetlere ortaya çıktığında teşhisinin zaman alabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Ertuğrul, “Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glutenden uzak durmalı. Ama gluten sadece yediklerimizde değil ki… Diş macunundan kremlere, hatta karton bardaklara kadar pek çok şeyde gluten var” dedi.
#Alerji