Yükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#KasapYılbaşı öncesi 4 günlük kısıtlamadan dolayı evlerine yiyecek stoku yapan vatandaşlar arasında özellikle hazır köfte ve kıyma kebabı gibi ürünlere yönelenleri uyaran Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Hazır köftelerin içeriği belli değil. Taşlık ve bici bici boyası kullananlar bile var. Herkes kasabından kıymasını alıp köftesini evde yapsın" dedi. Kebapçı Yaşar Aydın ise insanların hazır köfte yemek yerine kebapçıları arayıp gerçek kıymanın tadına varması gerektiğini söyledi.
#YılbaşıOrijinalleri sadece Japonya’da olan ve et kaliteleri ile ünlü ‘wagyu’ cinsi sığırlardan, Bursa’da da yetiştirilmeye başlandı. Japonya dışına çıkışı yasak olan sadece alınan embriyonlar sayesinde Japonya dışında da yetiştirilebilen bu hayvanların eti, diğer cinslere göre çok daha pahalı. Orjinal bir ‘wagyu’dan elde edilen ve ‘kobe’ olarak adlandırılan biftek yemek istiyorsanız eğer yalnızca bir kilogramı için 1000 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.
#GazetehaberleriAlışverişlerin yoğunlaşmasıyla ilk akla gelen ürünlerde fiyat artışı olup olmayacağıydı. Bu anlamda ilk fiyat artışı ette yaşandı. Karkas etin kilo-gramı 32’den 37 TL’ye yükseldi. Bu artış vatandaşa yüzde 10 olarak yansıdı. Perakende noktaları et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söylerken, üreticiler, fiyat artışları ile üretici üzerinde algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.
#GazetehaberiBesilik dana ve et ithalatına talebin azalması da eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 TL’ye kadar geriledi. Besiciler 24 TL’ye bile hayvanlarını kestiremediklerini, zarar ettiklerini iddia ediyor. Ancak kasap ve market reyonlarında fiyatlar düşmüyor. Kasap da, besici de para kazanamadığını ileri sürüyor. Sektör temsilcilerine göre ‘bu işin kaymağını aracılar yiyor.’
#EtBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriEt fiyatları bir türlü istenilen seviyeye çekilemiyor. Kurların yüksek olması, çiftçinin girdi maliyetlerinin artması, turist sayılarının artması et fiyatlarındaki düşüşün önündeki engel olarak görülüyor. Sektör temsilcileri ise yerli üreticinin desteklenerek, yeni dönemde tarım ve hayvancılıkta da ‘dönüşüm’ yapılması gerektiğini söylüyor.
#HayvancılıkBir kilogram sucuk yaklaşık 30 TL’ye mal edilirken, raflara gelene kadar işletme giderleri, vergiler ve kârlar da eklenince fiyatın 50 TL’yi bulması gerekiyor. Polonez Genel Müdür Andaç Günsoy, “Üretici hiç kâr etmeden sucuğu markete satsa dahi raftaki fiyatı en az 46 liraya çıkar. Bu fiyatın altına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
#SucukTürkiye’de et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ve et ithalatına devam ediliyor. En son Rusya’dan et ithal edilmesi gündeme gelirken, Türkiye’de et fiyatlarındaki yükseliş de sürüyor. Dana karkasın kilogram fiyatı geçen aya göre yüzde 4.3, geçen yıla göre ise yüzde 8.8 yükseldi. Kuzu karkas ise geçen aya göre yüzde 9.1 yükselirken, 2017 yılına göre artış yüzde 25.3 oldu.
#Et FiyatlarıEtin kilogram fiyatı belli. Önünüze gelen 150-200 gramı döner etinin fiyatı, nasıl oluyor da etin 150-200 gramından ucuz olabilir, bir düşünün. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
#Sefer LeventEtin kilogram fiyatı belli. Önünüze gelen 150-200 gramı döner etinin fiyatı, nasıl oluyor da etin 150-200 gramından ucuz olabilir, bir düşünün. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
#GazetehaberleriKasapDöner markasıyla tanınan Global Restoran Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş, Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarının dünyanın en yükseği olduğunu belirterek, “Bunu toparlayabilmek için ithal ete yüksek vergi koyup oluşan fonla yerli hayvancılık desteklenmeli” dedi.
#Kasap DönerYükselen et fiyatlarını aşağı çekmek için et ithalatına onay verilmesinin ardından fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye çekilemedi. Et ithal etmek için Et ve Süt Kurumu’na ağustos ayında yetki verilirken, o dönemde karkas etin kilogramı 24.57 liraydı. Eylül ayının 17’si itibariyle ise karkasın kilogram fiyatı 26 lirayı geçti. İthal edilen etler sadece sanayicilere verilince, ithalatın raf fiyatlarına bir yansıması olmadı.
#EtAmerikan usulü et restoranları "steak house"lar başta olmak üzere lüks et restoranlarına talep her geçen gün artarken, bu restoranların aşçıları, fiyatlarındaki artışla gündeme oturan etin en iyi kısımlarını kasapların yeterince değerlendiremediğini öne sürdü.
#Etİthal etle rekabet edemeyen Banvit’ten sonra Koç Holding’e bağlı Harranova da yeni besi hayvanı alımını durdurdu. Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, “Sonuna kadar direneceğiz” mesajı verirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bizim işimiz vatandaşın ucuz ete ulaşmasını sağlamak. Şirketler hesabını yapar” dedi.
Sefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#Sucuk