Banvit ve Koç durdu, Saray direnme kararı aldı, Tarım Bakanı ‘ucuz et’ resti çekti

Güncelleme Tarihi:

Banvit ve Koç durdu, Saray direnme kararı aldı, Tarım Bakanı ‘ucuz et’ resti çekti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 00:00

İthal etle rekabet edemeyen Banvit’ten sonra Koç Holding’e bağlı Harranova da yeni besi hayvanı alımını durdurdu. Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, “Sonuna kadar direneceğiz” mesajı verirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bizim işimiz vatandaşın ucuz ete ulaşmasını sağlamak. Şirketler hesabını yapar” dedi.

KIRMIZI et fiyatlarındaki yükselişe “dur” demek için ithalat kapısının iyice açık tutulması, Türkiye’deki besicileri sıkıntıya soktu. Banvit’ten sonra Koç Holding’e bağlı Harranova Çiftliği de besi hayvanı alımını durdurdu. 22 bin baş besi hayvanıyla Türkiye’nin önde gelen besicilerinden Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, “Dayanmakta zorlanıyoruz ancak direneceğiz” mesajı verirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bizim işimiz Türkiye’de vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin ucuz ete ulaşmasını sağlamak” diye konuştu.

Kâr-zarar hesabı var

Banvit ve Koç Holding’in et ithalatına tepki olarak, besi alımını durdurmalarını değerlendiren Mehdi Eker, şöyle konuştu: “Şirketler kendileri kâr-zarar hesabını yapıyor, nerede daha fazla kâr görüyorsa oraya gidiyor. Bu firmalar tabi ticaret yapıyorlar. Daha çok kârı nerede görürlerse oraya yöneliyorlar. Geçmiş dönemde üreticilik faaliyetlerinden çok büyük kâr yaptıklarını biliyoruz. Ayrıca bu sektörden çıkmıyorlar, anladığım kadarıyla Banvit ‘ben ithalat yapacağım’ diyor. Biz Türkiye’de orta, uzun ve kısa vadeli olarak hayvancılık sektörünün gelişmesi, tüketicinin ucuz ve kaliteli ürüne erişmesini temin için tedbirler aldık. Bu tedbirler çerçevesinde kısa vadede piyasayı dengelemek maksadıyla aldığımız ithalat tedbirleri var. Piyasa dengeleninceye kadar bu devam edecek. Eğer birisi 10-11 liraya karkas eti alıp, 25 liraya satıyorsa bunu milletimiz görüyor. Dolayısıyla buna bizim fırsat vermememiz gerekiyor.”

Çiftliği kapatmak zor

Bugün hayvan alımını durdursalar bile sektörden çekilmelerinin kolay olmadığını belirten Necati Kurmel, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hükümetin ve Tarım Bakanlığı’nın bu işi düzelteceğine ve ithal eti durduracağına inanıyorum. Zararına da olsa dayanmaya çalışıyorum. Bugün hayvan alımını durdursam bile çiftlikleri kapatmam 1 yılımı alır. Çünkü mevcut hayvanların kesime hazır hale gelmesi gerekiyor. Daha ne kadar dayanacağımızı bilmiyorum ancak zarar etmeye devam ediyoruz.”

Yeni hayvan almayacağız

Koç Holding’e bağlı Harranova A.Ş. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Güçlü Toker, mevcut hayvanların kesime gitmesinden sonra yeni besi hayvanı alımını durduracaklarını belirterek, “Yıllık 13 bin 250 büyükbaş kapasiteli Harranova işletmesinde halen 8 bin baş hayvan beside. Bu hayvanlar besi süresini tamamlayıp kesildikten sonra yerine yeni hayvan alınmayacak. Biz de ithal ete yöneleceğiz” diye konuştu.

Kesime hazır 5 bin adet hayvanımız var

KESİME hazır hayvanları bulunduğunu dile getiren Necati Kurmel, şu bilgileri verdi: “5 bin adet kesime gitmesi gereken hayvanımız bulunuyor. Bu hayvanlara alıcı bulamıyoruz. Böyle olunca da ciddi zorluklar yaşıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinden kilosu 3.5 Euro’ya (7.5 lira) et teklifleri geliyor. Bankalardan besi hayvanı yatırım için faizsiz kredi veriliyor. Avukat, doktor ve girişimciler bu kredileri kullanıyor. Böyle olunca buzağı fiyatları da yükseliyor.”

20 bin kişi besicilik için kredi kullandı

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, şöyle konuştu: “Ağustos ayından bu yana 3 milyar 600 milyon liranın üzerinde bu şekilde kredi kullandırıldı. Bunun 1.5 milyar liralık kısmı besicilik ve et üretimiyle ilgili oldu. 20 binin üzerinden insan bu kredileri alıp yatırım yaptı. Ayrıca büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için, etçi sığır yetiştiriciliği ve mandacılık için de yine 2 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıldı. Bunların süresi 7 yıldır. Faizsiz olarak bu imkanı sağladık. 7 yılda aldığı parayı geri ödeyecek, ilk iki yılı ödemesiz. Bunlar, Türkiye’de hayvancılık sektörünü büyütmeye, orta ve uzun vadede Türkiye’nin üretim gücü ve potansiyelini artırmaya yönelik yatırımlardır. Bizim açımızdan durum bu. Türkiye’de asıl olan onbinlerce üreticidir. Bunlar şu anda üretimlerini sürdürüyor. Dolayısıyla bizde o üreticilerin üretimlerine devam etmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.”

Umut ışığını görene kadar bekleriz

MEVCUT ithalat politikasıyla besi hayvanı almanın önemli zararlara neden olduğunu anlatan Güçlü Toker, şöyle konuştu: “Umut ışığı gördüğümüz taktirde tekrar çiftlikler harekete geçecek. Bu işe adım atmak demek yüzde 50 zarar etmek demek. İthal karkas etin piyasada kilogram fiyatı 10 liraya kadar düşüyor. Bu rakamlarla bizim besicilik yapmamız mümkün değil. İthal edilen besi hayvanının canlı olarak kilosu 7.5-8 liradan alınsa bile besi sonrası 10-11 liraya mal edilemiyor. Bu rakam biz de en az En az 13 liraya geliyor. Bir de ithal karkas etin kilogram fiyatı 10-12 liraya satılınca besicilikten para kazanmak mümkün olmuyor. Büyük yatırımlarla bu işe girip piyasa koşullarına göre yatırım yapanlar yüzde 50’ye yakın zarar ediyor. Bu zarara göre kimse bu işe adım atmaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!