Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında çeşitli soğutuculara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için de çoğu zaman kuru buza ihtiyaç duyulmaktadır. Kuru buz ise bitkilerin taze tutulmasında ve kauçuk sektöründe kullanılır. Kuru buz nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kuru Buz Nedir?SESSİZ bir şekilde uzun yıllar belirti vermeden ilerleyen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın mide kanseriyle ilgili hazırladığı verilere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, klinik protokol verilerine göre Türkiye’de mide kanserinin erkeklerde en sık görülen beşinci, kadınlarda ise altıncı kanser türü olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Pata, batı tipi beslenmenin mide kanserinin artışına yol açabildiğine de dikkat çekti.
#Prof. Dr. Cengiz Pata21.yüzyılda gerek ülkemizde gerekse dünyada en sık görülen ve etkileri itibari ile en tehlikeli hastalıkların başında obezite gelmektedir. Obezitenin etkilerini doğru anlatabilmek için öncelikle obeziteyi ve sebeplerini doğru tanımlamak gerekir. Op. Dr. Türker Karabuğa, tüm yönleri ile obeziteyi anlatıyor.
#ObeziteSağlıklı tüketim için yiyeceklerin kışa saklanmasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi gıdaların hangi koşullarda ne kadar süreyle tazelik ve besin değerlerini koruduklarını anlatan Gastronomi Bölümü Öğr. Görevlisi Gökhan Taşpınar, “Donmuş gıdaları saklamak için plastik veya alüminyum folyo, plastik torba, kapalı alüminyum kaplar, içi mumlu özel kaplar veya dayanıklı plastik ve cam kaplar kullanılması gerekir” dedi.
#SağlıkSıcak havalar ile birlikte görülme sıklığı artan ishal, özellikle çocuklar için büyük risk taşıyor. Doğru beslenmenin ve bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elkin, “Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir” dedi.
#İshalÇok sevdiğimiz yiyecekler hakkında bilimsel gerçeklerden, kıyıda köşede kalmış bilgilere kadar her şeyi öğrenmek isteriz. Tatlıların belki de en gözdesi dondurma hakkında tarihçesinden, alışkanlıklarına, besin değerlerinden, hijyen koşullarına tüm detaylar bu yazıda bir arada. Dondurma tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
#DONDURMARefik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, ramazanda güvenli gıda tüketimi için uyarıda bulundu. Ertek, donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınması gerektiğini, çözünmemiş olmalarına dikkat edilmesini ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.