Avrupa Merkez Bankası (Ecb) haberleri sayfasında Avrupa Merkez Bankası (Ecb) hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2599 Avrupa Merkez Bankası (Ecb) haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu, perşembe günü Almanya’nın Frankfurt kentinde toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak ve ECB Başkanı Mario Draghi, alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Ancak genel beklenti faizlerde değişiklik olmayacağı yönünde.
#MARIO DraghiPiyasalar bir gergin bir iyimser. Kısa sürede trilyon dolarlar el değiştiriyor. Dünya devi iki ülkenin özellikle ABD’nin kısa süreli tavır ve söylem değişikliği bazı çevrelerce manipülasyon iddialarına neden oldu. Trump’ın tüccar zihniyetiyle pazarlık payı bırakmak için tarifeyi çok yukarıdan açıp sonra geri adım atacağı hep konuşulan bir konuydu. ABD Başkanı Trump’tan Çin ile yaşanan ticaret savaşına dair gelen açıklamalar “U” dönüşü olarak algılandı ve iyimser hava estirdi. Dışarıdaki iyimserlik iç piyasalara da yansıdı. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#TrumpAvrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri rekabetçiliğin artırılması, kıtanın güvenliği ve savunmasına dair yeni planlamalar, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi ve ABD ile gergin seyreden ilişkileri görüşmek üzere, gelecek hafta Brüksel’de toplanacak.
#Avrupa BirliğiAvrupa Merkez Bankası (ECB), 2024 yılına ilişkin finansal sonuçlarını duyurdu. Buna göre, banka geçen yıl faiz politikası nedeniyle 7.94 milyar Euro zarar etti. Bu aynı zamanda bankanın yüksek faiz maliyetleri nedeniyle 25 yıllık tarihindeki en yüksek zarar olarak kayıtlara geçti.
#Avrupa Merkez BankasıABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yeni gümrük vergileri planı, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’dan sert tepki gördü. ABD’nin yeni gümrük vergileri planı, küresel çapta bir ticaret savaşı endişelerini yeniden alevlendirdi. AB ve Almanya, Trump yönetiminin bu kararından vazgeçmesi için diplomatik çabalarını sürdürürken, olası bir ticaret savaşının küresel ekonomiye vereceği zarar konusunda uyarılar artıyor.
#ABDAlmanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin kasım ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da ekimde yüzde 2 olan yıllık enflasyon, kasımda yüzde 2.2’ye yükseldi. Böylece ülkede enflasyon oranı 2 aydır art arda yeniden arttı.
#AlmanyaKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaABD Merkez Bankası (Fed) çok büyük bir sürpriz olmazsa 18 Eylül Çarşamba günkü toplantısında 25 baz puanla faiz indirim sürecini başlatacak. Öncü merkez bankaları yaklaşık iki yıldır uyguladıkları faiz artırım politikasından istedikleri sonuçları önemli ölçüde aldılar ve enflasyonlarını hedef değerlere yaklaştırdılar. Ayrıca ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri faiz indirimlerini zorunlu kılıyor. Artık pi-yasalarda faiz düşüşleri fiyatlanacak. Bu sürecin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkeler ekonomilerine olumlu yansımaları beklenebilir.
#FedABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonGeçen hafta Fed başta olmak üzere dünyanın önemli merkez bankalarının yöneticilerinden gelen faiz indirimi sinyalleri, altın fiyatlarındaki yükselişe hız kazandırdı. Düşük faiz oranları, dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltacağı için, yatırımcılar nezdinde altını öne çıkarıyor. Bu yüzden, Fed’in gelecek ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle altın fiyatları rekor kırdı. Dün ons altın 2 bin 525 dolara yükselirken, yurt içinde fiyatı ons altın ve dolar kuruna göre belirlenen gram altın 2 bin 763 liraya çıkarak rekor tazeledi. Altın fiyatlarındaki yükselişin sürmesini bekleyen uzmanlar, yıl sonunda gram altının 3 bin 750 TL’ye çıkabileceğini söylüyor.
#Altın FiyatlarıKüresel piyasaların, para politikalarının yönü hakkında ipuçları aradığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan üç önemli merkez bankasının yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi. Böylece başlıca merkez bankaları, 2022’de ‘yüksek enflasyonla mücadele’ adı altında başlayan sıkılaştırma sürecine son vereceklerinin işaretini vermiş oldu. Bu mesajlar sonrası uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını, yeni önceliğin ise istihdam olduğunu söylüyor.
#FaizTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoFiyatı dolar/TL kuru ve ons altına göre belirlenen gram altın, dolar kurundaki yatay seyre rağmen ons tarafındaki rekorla zirve denemesi yaptı. Fed’in yüzde 96 olasılıkla eylülde faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılması ile bu tarih yaklaştıkça altın fiyatlarında tekrar yukarı yönlü bir hareketlenme yaşanması beklenebilir.
#DolarPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulECB Temmuz 2024 faiz kararı açıklandı! Bugün açıklanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı saat 15.15'te duyuruldu. Altın, döviz, kripto para piyasası gibi birçok piyasayı etkilemesi beklenen Avrupa Merkez Bankası faiz kararı için gözler ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalardaydı. ECB Başkanı Christine Lagarde faiz kararının ardından basın toplantısı düzenledi. Peki, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Temmuz 2024 faiz kararı ne oldu? ECB faiz artırdı mı, düşürdü mü?
#ECB Faiz Kararı Temmuz 2024