Bitcoin yüzde 100’den fazla kazandırdı! Uzmanlar açıkladı, işte piyasadaki beklentiler

Güncelleme Tarihi:

Bitcoin yüzde 100’den fazla kazandırdı Uzmanlar açıkladı, işte piyasadaki beklentiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 11:45

Kripto paralarda hızlı hareket sonrasında ılımlı gerileme hareketi olduğu gözlemlenmeye başlandı. 35 bin doları aşan Bitcoin 33 bin 500 dolara kadar gerilese de uzmanlar 38 bin doların üstündeki seviyelerin görülebileceğini öne sürüyor. Uzman isimler kripto para piyasalarını yorumladı.

Haberin Devamı

Dünya çapında büyük yatırımcı kitlesine sahip olan kripto paralarda son zamanların en hızlı hareketleri görülmeye başlandı. Bitcoin, ABD sermaye piyasaları otoritesinin SEC tarafından ilk spot Bitcoin borsa yatırım fonuna izin vermesiyle yükselişi ivme kazandı.

Bu gelişmenin ateşi ise kısa sürdü ve Bitcoin 35 bin dolar seviyelerinden yeniden 33 bin dolar seviyelerine doğru gerileme gösterdi. Uzmanlar yükselişin devam edebileceğine yönelik açıklamalarda bulunurken 38 bin 600 dolar seviyesinin Bitcoin için görülebileceğine de değindiler.

FAİZ KARARLARI KRİPTO VARLIKLARI ETKİLEYEBİLİR

Yaklaşan Fed ve ECB’nin faiz kararının kripto para piyasalarında etkili olması bekleniyor. Faizlerin düştüğü noktada kripto paraya talep artarken ters tepkiyle yılbaşından bu yana Bitcoin yüzde 100’ün üzerinde kazanç sağladı.

Haberin Devamı

“KARANLIK HAVA HAKİM DEĞİL”
Ali Eşelioğlu - CoinTR CEO’su

CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, kripto paralara ilişkin açıklamalarda bulundu. Eşelioğlu “Bitcoin'in 2023 Ocak ayından beri %100'ün üzerinde bir artış yaşadığını göz önüne aldığımızda piyasada çok karanlık bir havanın hakim olmadığını düşünüyorum” dedi.

Bitcoin yüzde 100’den fazla kazandırdı Uzmanlar açıkladı, işte piyasadaki beklentiler


“PİYASADA DÜZELTME YAŞANDI”

Mevcut durumdan geri çekilme değil, düzeltme olarak söz etmemiz daha doğru olacaktır. Spot ETF tarafından gelen beklenti ve spekülasyonlar nedeniyle bir gün içerisinde %18 civarında artış ile 35.000 USD seviyelerini gören Bitcoin, şu an %3 oranında bir düzeltmeyle 34.000 USD seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 

“BITCOIN POZİSYONUNU KORUYOR”

Bu durumu analiz ettiğimizde, yükselişin anlık olmadığını ve Bitcoin’in dünden beri pozisyonunu koruduğunu söyleyebiliriz. Kısa vadede spot ETF tarafından resmi ve olumlu bir haber gelmesi durumunda yükselişin devam etmesi ve gelecek haberin niteliğine bağlı olarak bir sonraki direnç olan, 38.600 USD seviyesinin görülebilecek olması beklentiler arasında. Fakat gelebilecek olan olumlu haberlerin şimdiden piyasa tarafından bir miktar fiyatlandığını da unutmamak gerek. Bu tarz durumlarda piyasa beklentiyi önceden fiyatlayabilir ve gelen haber yeterince tatmin edici olmazsa, haberin ardından piyasada düşüş gözlemleme ihtimalimiz de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

“BITCOIN YÜZDE 100’DEN FAZLA KAZANDIRDI”

Bitcoin'in 2023 Ocak ayından beri %100'ün üzerinde bir artış yaşadığını göz önüne aldığımızda piyasada çok karanlık bir havanın hakim olmadığını düşünüyorum.  Önümüzdeki süreçte, Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) başvurularının onay durumuna dair gelişmeler, kripto para projelerinin güncel davaları, yasa yapıcılardan gelecek regülatif düzenlemeler ve 2024 Nisan'da gerçekleşmesi beklenen Bitcoin halving (blok ödülünün yarılanması) dönemi piyasaya yön verecek potansiyel etkenler arasındadır. 

FAİZ KARARLARI ETKİLİ OLACAK MI?

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının 26 Ekim'de öğleden sonra, FED tarafından ise haberlerin 1 Kasım'da gelmesi bekleniyor. Her iki haberin de kripto para piyasasını etkileme potansiyeli bulunuyor. Faizlerin düşürüldüğü ve para tabanının genişlediği durumlarda yatırımcılar tarafından kripto paralara yönelik talep artıyor. Geçen yılın mart ayından bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştiren FED, faiz oranını toplam 525 puan arttırdı ve bu artış sonunda, yatırımcıların nakit akışına eğilimlerinin artması ile kripto para piyasası durgunlaştı. ECB tarafından ise detaylı değerlendirmeler ve rezerv incelemelerinin yapılması gerektiği açıklaması gelirken, faizin artık bu seviyelerde sabit tutulabileceği sinyali verildi. ECB tarafından gelecek bu adımın, son üç gündür gerçekleşen artışın devamlılığını sağlayabileceği öngörülüyor. Yine burada en çok dikkat edilmesi gereken durum, piyasanın haberleri önceden fiyatlamış olabileceğidir. 

Haberin Devamı

YATIRIMCILARA TAVSİYE TÜYOLARI

Kripto para yatırımcılarının öncelikli olarak yapmaları gereken, blok zinciri teknolojisinin temel prensiplerini anlamaları ve yatırım yapacakları projeleri detaylı olarak inceleyip anlamlandırmalarıdır. Ayrıca, piyasa haberlerini takip etmeleri ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeleri de kritik öneme sahiptir.

Yatırım yapmadan önce risk toleransı belirlenmelidir. Uzun vadeli bir perspektif benimsemek ve yatırım araçlarıyla duygusal bağ kurmamak, tüm yatırım türlerinde başarıya ulaşmak için önemli bir stratejidir.

Buna ek olarak, zincir üstü (on-chain) verilerin izlenmesi yoluyla; anlık balina cüzdan aktiviteleri, borsalar arası büyük çaplı transferler ve kurumsal hesaplardaki hareketlilikler gibi verileri takip edip anlamdırarak doğru pozisyon almak da yatırımcılar için yararlı olacaktır. 

Haberin Devamı

34 BİN DOLARDA DENGELENME VAR
Alper Samet Yorak - Bitay Araştırma Departmanı Analisti 

Kripto paralardaki yükseliş hareketi sonrası denge noktasının bulunmaya çalışıldığına değinen Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak “Bitcoin, 34.000$ sınırında dengelenmiş gibi duruyor” dedi. 

“PİYASA DEĞERİ 1,25 TRİLYON DOLARA ÇIKTI” 

Haftaya yükselişle başlayan ve yoluna dolu dizgin devam eden Bitcoin, 34.000$ sınırında dengelenmiş gibi duruyor. Yeni günde 33.900$’dan alıcı bulan lider kripto para biriminin yükselişiyle, toplam piyasa değeri 1,1 trilyon dolardan 1,25 trilyon değerine çıkarken bu rakam nisan ayından bu yana en yüksek değer olarak ölçüldü. Lider altcoin Ethereum da yeni günde 1.775$ civarında fiyatlanıyor.

Haberin Devamı

“YOLUNA DOLU DİZGİN DEVAM EDİYOR” 

Lider kripto para birimi Bitcoin, gerek spot Bitcoin ETF onayı beklentisi gerek Fed’in kasım ayında faiz artırımına gitmeyeceği, gerekse FTX borsası ve yönetimi hakkındaki olumlu beklentiler ile Orta Doğu’daki gelişmelere rağmen yoluna dolu dizgin devam ediyor. Bir süredir (ilk etapta gerçeği yansıtmayan bir haber olarak çıksa ve yalanlansa da) BlackRock’un spot Bitcoin ETF onayı alacağı yönündeki haberlerin yayılması ve beklenti oluşturulması ile Coinbase borsası merkezli yükselişlerle desteklenen Bitcoin, diğer yandan İsrail – Filistin gerginliğinde altın ile birlikte güvenli liman olarak görüldü. Kısa süreli tarihinde birçok jeopolitik gerginliği tecrübe eden Bitcoin’in bu olaylarda riskli varlık yerine güvenli liman olarak algılanması ve güçlenerek çıkması ekosistemi için oldukça önemli. Şu an için Bitcoin 33.900$ civarından alıcı bulan Bitcoin 34.000$ bölgesinde dengelenirken Ethereum 1.775$ düzeyinde fiyatlanıyor.

“BITCOIN VE KRİPTO PARALAR HER GEÇEN GÜN OLGUNLAŞIYOR” 

Son 2-3 günde Bitcoin’deki güçlü yükseliş sonrası; toplam piyasa değeri 1,1 trilyon dolardan 1,25 trilyon değerine çıkarken bu rakam nisan ayından bu yana en yüksek değer olarak ölçüldü. Son dönemde 20-30 milyar dolar arası seyreden hatta zaman zaman 15 milyar dolarlara düşen günlük hacim verileri de 80 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Bu veri ise yine mart ayından bu yana en yüksek rakam olarak karşımıza çıkıyor. Yıl başından bu yana %110 civarı değer kazanan Bitcoin, çalkantılı bir yıl geçirmesine karşılık dolar bazlı en çok getiri sağlayan majör yatırım aracı olmayı başardı. Bunu faiz oranlarının son 40 yılın seviyesine çıkarken, dünyada ekonomik aktivite küçülürken ve enflasyon seviyeleri bir hayli yüksek iken üstelik birçok jeopolitik risk ortamında gerçekleştirmesi Bitcoin ve kripto para sektörünün her geçen gün olgunlaştığını ve artık gerçek bir ekosistem yarattığını ortaya koyuyor. 

POWELL’IN KONUŞMALARI ÖNEMLİ 

Global tarafta savaş baskısı ve tahvil faizleri altında fiyatlamalar devam ederken bu akşam Fed başkanı Powell’ın bir konuşması olacak. Son dönemde birçok fikir ayrılıklarının bulunduğu ve kafalarının karışık olduğunu bildiğimiz Fed’den nasıl bir açıklama geleceği piyasalar için merak konusu. Genel beklenti faizin kasım ayı ile birlikte gelecek üç toplantıda da sabit bırakılacağı yönünde. Bu sinyallerin piyasaya daha güçlü verilmesi durumunda Bitcoin gibi varlık sınıflarının daha da değerlenebileceği ihtimali güç kazanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!