‘Dövizi sormayın, aksiyon var’ dedi yine 1.3 milyar doları masaya koydu

Güncelleme Tarihi:

‘Dövizi sormayın, aksiyon var’ dedi yine 1.3 milyar doları masaya koydu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 00:00

Doların 1.90 lirayla tarihi zirvesine çıkmasından hemen sonra, önceki gün 3 hamle birden yaparak piyasadaki ağırlığını hissettiren Merkez Bankası, dün yine 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz ihalesi açtı.

Haberin Devamı

Merkez’in bu kararı ile dolar 1.84’lü seviyelere dönerken, Başkan Erdem Başçı, “Bana doları sormayın, aksiyon devam ediyor” mesajı verdi. Merkez, gün sonuna doğru da bazı TL zorunlu karşılıklarında indirime giderek, aksiyonlarına devam etti.
Sert hamle sert düşüş getirdi
Merkez Bankası’nın çarşamba günü açtığı 1 milyar 350 milyon dolarlık rekor ihalenin şaşkınlığını atamadan, yine aynı tutarlı bir ihaleyle karşılaşan piyasa da sert bir tepki verdi. Merkez Bankası’nın, önceki gün yaptığı ‘yabancı para zorunlu karşılıklarda indirim’, ‘yüksek tutarlı döviz satışı’ ve “TL zorunluda döviz tutabilme üst sınırı yükseltme’ hamlelerinin ardından 1.87 lira seviyesine gerileyen dolar, dünkü ihale ilanından sonra da 1.83 lira seviyelerine indi.
‘Bana sormayın, göreceksiniz’
Bu arada banka ekonomistleriyle bir toplantı yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın sözleri, birer mesaj olarak dışarı yansıdı. Bu toplantıda ekonomistlerden dolar hakkında soru sorulmamasını isteyen Başçı, “Aksiyon devam ediyor, bana doları sormayın, ne yaptığımızı göreceksin” diye konuştu. Başçı, bu toplantıda döviz rezervlerinin “güçlü” olduğu vurgusu da yaparken, piyasa bundan sonra Merkez Bankası dövize müdahale konusunda ‘laftan çok aksiyona ağırlık verecek” mesajı aldı.
Dolar 1.85 liraya tutundu
Döviz satım ihalesinin 350 milyon dolarla sonuçlanmasının ardından dolar, yeniden bir miktar yükseldi. İhale öncesi 1.8365 lira olan dolar, sonrasında 1.8470 liraya çıktı. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin politika faizini yüzde 1.5 seviyesinde sabit tutmasıyla paritenin gerilemesi de, doların bir miktar daha yükselmesine neden oldu. Daha sonra 1.85’li seviyelerin biraz üzerinde tutundu. Dolar, serbest piyasada ise günü 1.8500 liradan kapattı. Bu arada gösterge faiz de, dolar gibi Merkez Bankası’nın aksiyonuna bağlı olarak önce düştü, sonrasında eski seviyesine doğru yükseldi. Bu gelişmelerden etkilenmeyen borsa ise günü 57.228 puanla yüzde 0.14 kayıpla kapattı.

Haberin Devamı

38 ihalede 4.3 milyar dolarlık satış

MERKEZ Bankası’nın dünkü ihalesine gelen teklif 2 milyar lirayı aşarken, Merkez Bankası, satışını 350 milyon dolarla sınırlı tuttu. Önceki gün sattığı 750 milyon dolarla birlikte bankanın iki günde yaptığı satış, 1 milyar 100 milyon lira oldu. 5 Ağustos’tan bu yana 38 ihale yapan Merkez Bankası’nın bu ihaleyle birlikte yaptığı satış tutarı 4 milyar 320 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

İki günde piyasaya 5.3 milyar dolar likidite sağladı

MERKEZ Bankası’nın, ekonomistlerle Ankara’da yaptığı toplantıda, yapılan sunumlarla, uygulamalarda yapılan değişiklikler ve bundan sonra yapılabilecek adımlar hakkında bilgi verildi. Bu toplantıda “Tür Lirası zorunlu karşılık oranları vadesine göre farklışacak” veren Merkez Bankası, akşama doğru yaptığı indirimle de piyasaya 3.2 milyar lira (1.7 milyar dolar) likidide sağlanmış olacak. Merkez’in iki günde piyasaya sağladığı likidite tutarı ise 5.3 milyar dolara ulaşacak.

TL ‘zorunlu’da vadesine göre farklı uygulanacak

MERKEZ Bankası’nın TL zorunlu karşılıklarda yaptığı indirimler bazı vadelerde geçerli olacak. Vadeli mevduat ve katılma hesaplarında 14 Ekim’den itibaren değişecek vade ve oranlar şöyle oldu:
3 aya kadar yüzde 13’ten yüzde 12.5’e,
1 yıla kadar yüzde 13’ten yüzde 11’e,
3 yıla kadar yüzde 13’ten yüzde 8’e,
3 yıldan uzun vadelerde yüzde 13’ten yüzde 5’e indirildi.

Haberin Devamı

Merkez’in toplam rezervi 93.6 milyar dolara yükseldi

MERKEZ Bankası’nın piyasalara ‘yeterince rezervim var’ mesajı verirken, dün açıklanan verilerde bunu destekledi. Bankanın brüt döviz rezvleri 30 Eylül itibarıyla 87 milyar 537 milyon dolara çıktı. Bu tutar son bir haftada 1 milyar 890 milyon dolar artış gösterdi. Toplam rezerv tutarı ise son bir haftada 2 milyar 330 milyon dolar arttı. Böylece toplam rezerv 93 milyar 601 milyon dolara yükseldi. Bu rezervin 6 milyar 64 milyon dolarını altın oluşturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!