Güneş IQ’nuz kaç?

Yaz aylarında, zararlı UV ışınlarına karşı uzmanlar uyarıyor:

Haberin Devamı

“Sadece tatilde değil şehirde de dışarı çıkarken mutlaka koruyucu ürününüzü kullanın...” Konuyla ilgili sorularımızı Dermatolog
Doç. Dr. Gonca Gökdemir yanıtladı.

Güneş altında korumasız ne kadar süre kalabilirim?
- Güneş altında korunma olmadan kalma süresi herkes için standart değil. Bu süre cildin tipine göre değişiyor. Cilt tipi güneş altında bronzlaşma derecesine göre değerlendiriliyor ve 5 ayrı cilt tipi bulunuyor. Güneşi tolere edemeyen, kızıl-sarı saçlı, mavi gözlü cilt tipi olan kişiler, korunmasız güneş altında kalınca 10 dakika içinde güneş yanığı oluşabiliyor. Güneş altında hafif kızaran ve hafif bronzlaşan cilt tipleri içinse bu süre 15-20 dakika. Ancak güneş altında kolay bronzlaşan kumral ve koyu tenli ciltlerde söz konusu süre 15-25 dakikayı bulabiliyor.

Peki ya korumalı ürün kullanırsam?
- Aynı şekilde bu süre de cilt tipine (açık sarı, koyu kumral, esmer) ve kullanılan güneş koruyucu ürünün güneş koruma faktörüne bağlı olarak değişiyor. Kullanılan güneş koruma faktörü ne kadar fazla ise güneş altında o kadar uzun süre kalmak mümkün.

Gölgede olsam bile yine de güneş koruma ürünü kullanmalı mıyım?
- Gölgede oturmak her ne kadar insana güven duygusu verse de güneşten ancak yüzde 20-40 kadar koruma sağlıyor. Benzer şekilde bulutlu bir havada yüzde 20-50 kadar korumadan söz edilebiliyor.
(Devamı guzellikhalleri.com’da...)

Haberin Devamı

Güneş kremi kullanırken...

Kurallara uygun biçimde güneş koruyucu krem kullanmak için, gerekirse bir seferde tüm vücuda sürülmesi gereken ürün 30 ml (neredeyse bir defada 1 kremin tamamına yakını) olmalı.

Güneş kremi güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce ince bir tabaka şeklinde (yarım çay kaşığından biraz fazla ürün (3 ml) her iki kol, yüz, boyun bölgesine; bir çay kaşığından biraz fazla ürün ise (6 ml) her iki bacak, göğüs ve sırt bölümüne) ve güneş gören bölgelerde boş alan bırakılmadan sürülmeli.

Deniz kenarı ve havuz kenarı gibi yerlerde 2 saatte bir bu uygulama yinelenmeli, diğer gündelik yaşamda ise 4 saatte bir kullanılması yeterli.

Güneş koruma faktörü ne kadar yüksek olmalı

Haberin Devamı

Güneş koruma faktörü 4-12 arasında olanlar, güneşe karşı hafif koruma sağlıyor. Bu ürünler kış aylarında ya da koyu tenli ve güneş hassasiyeti olmayan kişiler için uygun olabiliyor.
Güneş koruma faktörü 12-30 arasında olanlar, orta derece koruma sağlıyor. Güneş koruma faktörü 30’dan fazla olanlar ise yüksek korumalı ve bu ürünler açık tenli, güneşe hassasiyeti olan, güneş hasarı geçirmiş kişiler için uygun. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki, bu faktörler sadece UVB için hesaplanmış formüller. Ancak ciltte asıl hasar yapan ve cilt kanseri riskini artıran UVA genellikle ihmal ediliyor.
O nedenle güneş koruyucu krem alırken sadece UVB koruması (SPF) faktörüne bakmak yeterli değil. Kremlerin UVA koruyucu özelliklere de sahip olması şart.

Haberin Devamı

Güvenli bronzluk seksidir

UVA ışınlarının, cilde UVB ışınlarına göre daha derin zararlar verebileceğini biliyor muydunuz? Çünkü UVB ışınları cildi yakarken UVA ışınları cildi yaşlandırıyor. Ve maalesef güneş koruma ürünlerinin tamamı bu iki tip ışına karşı koruma sağlamıyor.

Clinique güneş serisi, tüm farklı yaşam tarzlarına ve tercihlere uyacak bir koruma formülü sunuyor. Tüm ürünler suya ve terlemeye dayanıklı, yağ içermiyor, gözenekleri tıkamıyor ve hassas ciltlere dahi uygun.
Clinique’in SolarSmart teknolojisine sahip yeni güneş serisi 3:1 koruma teknolojisiyle cildin UVA ışınlarına karşı UVB ışınlarına göre 3 kat daha fazla korunmasını sağlıyor. Peki bu neden bu kadar önemli?
Çünkü 3:1 oranındaki korumaya sahip ürünler, cildin farklı UV ışınlarına karşı doğru oranda korunmasını sağlıyor.
Dünya Cilt Kanseri Vakfı tarafından da önerilen Clinique güneş serisi, 6 aydan büyük çocuklarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Koruma sağlayan içerikler

Cildin doğal onarım sürecini destekleyerek zararı gidermeye yardımcı oluyor.
Özel antioksidanlar sayesinde ürünün en iyi şekilde etki etmesini sağlıyor.
UVB ve UVA ışınlarına karşı etkin koruma sağlıyor, suya dayanıklı özel formülüyle cildi güneş yanığına karşı etkin şekilde koruyor.
E vitamini, UV ışınlarıyla beraber serbest radikallerin erken cilt yaşlanması, ince çizgi ve kırışık oluşumu gibi olumsuz etkilerini gidermeye de yardımcı oluyor.
Sükroz/ kafein cildi yatıştırıyor ve güneşe maruz kalmanın neden olduğu etkileri gideriyor.
Plankton özü içeren onarıcı enzimler, ciltte meydana gelen kolajen kaybı gibi görünür zararları gidermede etkili rol oynuyor.

EDİTÖRDEN...

Haberin Devamı

Gözlerde aydınlık etki

Tekin Acar Cosmetics mağazalarında yeni bir marka olan GoodSkin Labs’in koyu halkaları giderici ve kırışıklık bakım kremi Circleplex2, genç görünümlü gözler için 24 saat etkili sistem sunuyor. Ürünün içeriğindeki focus optikler, mika ve pigmentler ile göz altlarındaki morluklar azalıyor, göz çevresi aydınlanıyor. Fiyatı ise 119 TL...

Selülit karşıtı 2’li formül

Collistar’ın mezoterapi ve bio-revitalizasyon tekniklerinden esinlenerek formüle ettiği Meso-Dren Complex, aktif içerik kokteyliyle selülite savaş açıyor. Estetisyenler tarafından kullanlan canlandırıcı aktif formül Bio-Shape Complex ise derideki pürüzleri gideriyor, cildi yeniliyor ve sıkılaştırıyor. Fiyatı 128 TL...

Sofistike kadınlara...

Costume National’ın kadınlar için oryantal çiçek özleriyle birleştirilen yeni kokusu Costume National So Nude, çiçeksi ve baharatlı yapısıyla sofistike kadının özelliklerini yansıtıyor. 100 ml’i 207 TL’den satılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları