Gümrükçüler kuş gibi uçtu

EDİRNE'de, Bulgaristan'dan Türkiye'ye tren vagonlarında et ve içki sokulmasıyla ilgili ‘‘raylı kaçakçılık’’ olayında ilginç gelişmeler oluyor.

Uğur Dündar'ın ‘‘Arena’’ programında, Bulgaristan'daki kaçak gıda ve içkilerin geçirilmesi için yapılan rüşvet pazarlıklarının görüntüleri üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Şenol Yılmaz, soruşturma açtı ve TCDD'de görevli Ziya Erdoğan, Ferhat Akar, Necmi Belayer, Cafer Özçelik ile gümrük muayene ve muhafaza memurları Harun Demirkol, Zeynel Kahraman ve Vahit Acun ile Bulgaristan uyruklu Kalbiye Çetin ve Mergül Ahmet Emrulova adlı soydaşları, tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ancak mahkeme bu kişileri serbest bıraktı.

İşin peşini bırakmayan başsavcının, bir üst mahkemeye yaptığı itiraz üzerine sanıklar hakkında tutuklama kararı verildi. Bu kişilerden yakalanabilen Bulgar uyruklu iki Türk cezaevine konuldu.

Bu arada İstanbul polisi, 4 TCDD görevlisini İstanbul'da yakalayarak Edirne'ye götürdü ve bu kişiler cezaevine koyuldu.

Ama gümrükçüler o günden beri ortada yok. Çünkü, mahkemenin tutuklama kararını verdiği arife günü iki muayene memurundan biri Uzunköprü'den, biri de Çorlu Devlet Hastanesi'nden rapor alıyorlar. Bu durum ‘‘Tutuklama kararından sonra yarım günde nasıl rapor alınabiliyor. Polis bunların peşine düşmek yerine neden başmüdürden yardım istiyor’’ sorularının sorulmasına yol açıyor.

Bir başka ilginç durum da; Başsavcı Yılmaz, gümrükçülerin mal varlıklarının tespiti için Bankalar Birliği ve Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri'ne yazılar yazıyor.

Yargı süreci işliyor ama Edirne polisi sanıkları bir türlü yakalayamıyor. Peki sanıklar mal varlıklarını başkalarının üzerine devrederse savcı ne yapsın? Sinirlenmekte haklı değil mi?

Gıda tüzüğüne uygun mudur?

'GIDA Terörü' başlıklı yazınızla bizi uyardığınız için teşekkür ederiz. Sucuk, salam ve sosis üretiminde kullanılan iç yağların beyazlatılması için hidrojen paroksit (kasar) maddesi kullanıldığını duyuyoruz. Aslında deterjan, sabun ve tekstil sanayiinde kullanılması gereken bu kimyasal maddenin kullanılması gıda tüzüğüne uygun mudur? Kanserojen madde taşıyıp taşımadığını açıklayabilir misiniz? Özellikle Antalya gibi yerlerdeki büyük otellerde kullanılan kızartma yağlarının toplanıp hamyağa katılarak piyasaya sürüldüğü dikkatinizi çekiyor mu?

M.D.N.-İSTANBUL

Kastamonu da yoksul bir il

KİŞİ başına milli geliri 1500 doların altında olan illere vergi ve sigorta teşviki ile enerji desteğini öngören yasa önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Merak ettiğim, bu yasadan niçin Kastamonu'nun yararlanmadığı... Bir Kastamonulu olarak ilimizin kişi başına gelirinin bu 36 ilin en az 5-10'undan daha aşağıda olduğunu düşünüyorum. Acaba biz farkına varmadan Kastamonu mu zenginleşti, yoksa arkasında politik nedenler mi var?

Sabri YILDIZ-MECİDİYEKÖY

TRT’nin akitlileri

TRT'den bir grup ‘‘akitli’’ personel, TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'e sesleniyor: Sigortasız, hiçbir güvencesi olmadan, kurumda 2. sınıf insan muamelesi gören ve yıllardır ‘‘akitli’’ çalışan yüzlerce personeliz. Bizler tatil ve bayram günlerinde görevinin başında olmamıza rağmen hiçbir zaman fazla mesai alamayız. Tatil günleri servisler olmadığı için işe otobüs ve dolmuşlarla gidip geliriz. Hiçbir sosyal güvencemiz yoktur. Aramızda 7-8 yıl çalışanlar ve işten çıkarıldıklarında açtıkları davalarla fazlasıyla tazminat almaya hak kazananlar vardır. Bu paralar sigortaya ödense ve mesai olarak verilse, 4 personelin sosyal hakkına eşit olmaz mı? Bizlerin sesine dulak vermenizi diliyoruz.

Köyceğiz’de endişe

BEN ülkemizin en güzel ilçelerinden olan Köyceğiz'in (Muğla) Tepearası Köyü'nde doğdum. Şu anda Ankara'da yaşamaktayım. Ancak köyümle ve yakın diğer köylerle ilgili çok önemli bir sorunumuz var. Son yıllarda köyümüzde yaşayanların büyük bir kısmı kanser vakasıyla karşı karşıya... Özellikle akciğer kanseri ve beyin tümörü nedeniyle birçok yakınımızı kaybettik. Köyümüzde bazı sebze türleri yetişmemeye başladı. Bilindiği üzere Köyceğiz; Gökova Termik Santralı ile Dalaman'daki káğıt fabrikasına çok yakındır. Aklımıza ilk gelen nedenler de bunlar.

Dilek KURT-ANKARA 0312-496 02 71

Biliyor musunuz?

SP'nin İstanbul'daki en güçlü adaylarından sayılan Ümraniye'nin SP'li Belediye Başkanı Mehmet Bingöl'e karşı çıkan CHP aday adayları arasında yer alan Sivas Dayanışma ve Kültür Derneği, Karadeniz Vakfı ve Ekşioğlu Vakfı mensubu, müteahhit Ekrem Ekşi için bir TV programında Sakıp Sabancı'nın, ‘‘Çünkü bizden daha önemli kendisidir de ondan, kendisi gibi insanlar çoğalmalı ki ülkemizde güzelliği yakalayalım’’ dediğini...

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in kardeşi Mehdi Dinçer'in, Karaman'da Belediye Başkanı olması için AKP'den bazı çevrelerin yoğun bir faaliyet içinde olduklarını...

Bahçeşehir'de CHP'nin 9 aday adayı arasında yer alan ve kendisi için 'Yazıcı geliyor' başlıklı özel gazete bastıran Cem Yazıcı'nın, Meclis üyeliği için başvuran 37 üyeden 11 asil ve 11 yedek üyeyi tespit eden tek aday olduğunu söylediğini...

AKP Bakırköy
'deki eğilim yoklamasında 1. çıktığı öne sürülen Mehmet İlker Aycı'nın (33), ‘‘Başkan olursa müteahhitlerin değil halkın temsilcisi olacağını, Florya'daki kaçak yapılaşmayla hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini’’ söylediğini...

Kıraç CHP'den 25 aday arasında yer alan Kars-Ardahan kökenli 7 adaydan biri olan Makine Müh. Adnan Örbeği'nin ‘‘Kıraç'ta yaşayan 46 bin kişiden %61'inin Anadolu'dan, %26'sının İstanbul'un değişik ilçelerinden gelenlerden, %13'ünün de Kıraç'ta doğanlardan oluştuğunu’’ tespit ettiğini...

DSP Küçükçekmece Belediye Meclis üyeliğine başvuranların sayısının dün akşam 300'e yaklaştığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

‘‘UÇAN kuşların dahi bir trafik düzeni vardır’’
diyen Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş; tanışma, dayanışma, şikáyetler, istekler, trafikte yaşanan ilginç olaylar, çözüm önerileri ve trafik fıkraları gibi konularda herkese açık www.fahritrafik.org sitesini açtıklarını bildiriyor.

İZMİR Caddesi'ndeki bronz bebeklerle süslenmiş havuz nasıl oluyor da ‘‘mikaya’’ dönüyor, bilmek istiyorum. O havuz nerede, lütfen Melih Gökçek yanıtlar mı?

Tülin A.-ANKARA

4. LEVENT metro çıkışında (Sabancı Center'a yakın olan çıkışında) önceden park ve küçük bir büfe bulunan yer, bugün camekanlı bir mekan haline getirildi. Böyle bir çirkinliği Beşiktaş Belediyesi görmüyor mu?

Özden BAŞMAYA-4.LEVENT

BEŞİKTAŞ
polisi, AKP ilçe binasının bulunduğu Barbaros Bulvarı Dilbudak Sokak'ta terör estiriyor. Konut ve işyeri sahiplerine, araçlarını park etmemeleri konusunda belge imzalatıyorlar. Polis, AKP'nin bekçisi midir?

A.U. BEŞİKTAŞ

TRT
Genel Müdürü Şenol Demiröz'den, sigortasız, hiç güvencesi olmayan, kurumda 2. sınıf insan muamelesi gören yüzlerce 'akitli' personel sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

SULTANAHMET'te Koruma Kurulu yasasına aykırı inşaat ve yıkım faaliyetlerinden Eminönü Belediyesi'nin haberi var mıdır? Yarın bu konuda mahkum olana af ve ertelemenin olmadığı hiç düşünülemez mi? A.T.-EMİNÖNÜ

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Ben öyle bazı belediye başkanlarının yaptığı gibi şu kadar kişiye ramazan ayında yemek verdiğimizi, her gün bu kadar kişiye yemek çıkarttığımızı, şu kadar süt, okul malzemesi verdiğimizi söylemem. Bunların başında resim çektirmem. Bunları söylemem, çünkü utanırım.’’

(İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina)
Yazarın Tüm Yazıları