Güçlü Euro, olumsuz etkisini gösteriyor

ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin sürpriz derecede farklarla revize edilmiş olmasına rağmen çok fazla bir hareket olduğunu söylemek zor.

Haberin Devamı

Normal şartlarda bir önceki ayın verisinin -4 Bin yerine +89 Bine revize edilmesi Dolar’ın güçlenmesine neden olabilecek bir hareket olmasına rağmen, aksine Dolar gün içindeki kazanımlarını gün sonuna doğru geri verdi.

Eğer 2004 yılını hatırlayacak olursanız, o zamanlarda da Dolar olumsuz hava çifte açıklar meselelerinden o kadar yaygındı ki, açıklanan tarım dışı istihdam verileri olumlu geldiği zamanlar hep Cuma günkü hareketin bir kopyası oluyordu. Yani Dolar önce değerleniyor ardında gelen satışlarla geriliyordu. Bu dönemin sonrasındaysa parite 1.23’lerden 1.36’lara kadar yükselmişti. Şimdi bu hafta da dış ticaret açığı açıklanacak. Geçtiğimiz aylar içinde ve hatta yıllar içinde bütçe açığı ABD’de oldukça toparladı, dış ticaret açığındaysa çok iyileşme olmasa da kötüleşme durdu. Doların da son zamanlarda düşük gidiyor olmasıyla birlikte dış ticaret açıklarının azalabileceği, nispeten daha yüksek bir olasılık. Bu nedenle eğer bu veri Dolar olumlu açıklanırsa hafta içinde Euro / Dolar paritesinin gerilemesi mümkün.

Haberin Devamı

Ancak burada bir şart koymak gerekir ki, o da paritenin 1.4250 seviyesinin üzerini geçmemesi. Ben öyle tahmin ediyorum ki dış ticaret açığı verisi açıklanana kadar, yani Perşembe gününe kadar parite 1.4250’lere yaklaşacak ve yönünü ondan sonra tayin edecektir. Bu nedenle en azından Çarşamba gününe kadar 1.4080 - 1.4230 aralığında bir parite hareketi görebiliriz.

Altının rengi bu hafta belli olur

Haftalardan beri Doların düşüşüne paralel olarak yükselmeye devam eden altın fiyatları, geçtiğimiz hafta içinde geniş bir alanda konsolide oldu. Bu hareketlenmenin geneline bakacak olursak, teknik olarak 750 doların üzerinde oluşacak bir kapanış hareketin devam etmesine neden olabilir. Ancak daha çok Dolara bağlı olarak hareket eden altın, Doları olumlu etkileyebilecek faktörlerin bu hafta içinde ekonomik veri olarak açıklanacak olması nedeniyle olası yükseliş hareketini kısıtlayabilir. Diğer yandan hafta sonuna girerken durulmuş olsa da petrolün yükselmeye yeniden başlamış olması altının satılması konusundaki şüphelerimi güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Petrol FED’in Gölgesinde

Geçtiğimiz hafta içinde petrol ürünü stoklarındaki azalmaya bağlı olarak yükselişe geçen petrol, hafta sonuna girerken FED’in faiz artırma olasılığının azalmasına bağlı olarak yükselmeyi durdurdu. Bir süredir, ekonomik faaliyetlerin yeniden güçlenebileceğine bağlı olarak alınan petrol fiyatları, bu beklenti yaşadığı sürece talebin düşük bir mevsimde olmasına da bağlı olarak gerileyebilir. Bu hafta içinde açıklanacak petrol stokları verilerine de dikkat etmek gerekiyor. Petrol stoklarının genel hareketine bakılacak olursak yeniden bir toparlanma olmaya başlayıp bunun devam etmesi petrolün aşağı yönlü volatilitesinin güçlü olabileceğini gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları