Paylaş
Sağlığımızı güçlendirmek için ilaçların yerine doğanın bize bahşettiği nimetlerden faydalanmanın daha doğru olduğuna inanırım. Doğal nimetlerin de içinde bulundukları gıdalarla alınmasının, yani doğada bulundukları halleri bozulmadan tüketilmesinin daha etkili olacağını düşünürüm.
Likopenin en iyi kaynağının likopen hapları değil, domatesin kendisi, salçası, ketçapı, çorbası, Beta karotenin en güvenilir kaynağının havuç, C vitaminin portakal, limon, rezveratrolün üzüm, punisik asidin de nar olduğunu kabul ederim.
Bununla birlikte bilimsel koşullara uygun üretilir, uygun formülasyonlar geliştirilir, usulüne uygun paketlenip saklanır ve satılırsa doğal nimetlerden bazılarının haplar, kapsüller ya da şuruplar halinde de faydalı olabileceklerine inanırım.
Bu doğal nimetlerin bazılarının ise mutlaka ama mutlaka doğal gıdaların içinde yani doğadaki kaynaklarıyla birlikte tüketilmeleri lazımdır.
Örneğin –bana göre- likopeni, betakaroteni, proantosiyanidinleri doğal besinlerin içinden yani karpuzla, havuçla, üzümle, kirazla kazanmak gerekir. Konunun bu tarafını daha da uzatıp kafanızı daha da karıştırmak istemiyor, “faydalı ve faydasız takviyeler” konusuna. İşte bugünün “takviye önerileri!”
- Devam edecek
ÖNEMLİ
Demir ve folik asit ölçülerek kullanılmalı
- Lütein ve zeoksantin: Son yılların bu iki flaş karotenoidi göz dostudur. Özellikle lüteinin yaşa bağlı maküler dejenerasyonu -sarı nokta hastalığı- azaltabileceğine yönelik kuvvetli klinik bulgular var.
Her ikisi de güçlü birer antioksidan olan bu maddeleri, göz doktorları hastalarına tavsiye ediyor.
- Folik asit: Folik asidin kalınbağırsakta alkole bağlı hasarları azaltabileceği, polip oluşumunu, neticede de kalın bağırsak kanserini engelleyebileceği yönünde bulgular var.
B12 vitaminiyle beraber alındığında belleği koruyabileceği düşünülüyor. B6 vitamini ile birlikte kullanıldığında ise kalp krizi ve inme riskini azaltabiliyor. Hamileler daha sağlıklı bebek doğurmak istiyorlarsa daha hamile kalmadan önce folik asit eksikliklerini kapatmaları gerekiyor.
Folik asit eksikliğinin tehlikeli bir tür kansızlığa yol açtığı da biliniyor.
- Selenyum: Herkese lazım olmayan, kontrolsüz ve dikkatsiz kullanımı halinde sorunlar yaratabilen bir takviye. Güçlü bir antioksidan olduğu bazı kanserlerden korunmada (meme, prostat) işe yarayabileceği düşüncesiyle kullanılsa da fazlası saç dökülmesinden karaciğer-böbrek hasarına kadar değişebilen sorunlar yaratabileceğinden mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekiyor.
- Demir: Takviye olarak kullanılması asla tavsiye edilmiyor! Eğer eksikliği kan analizleriyle kesin olarak belirlenmişse sadece doktorların denetimi ve belirli ölçümler yapılarak kullanılması uygun bulunuyor. Nedeni demir fazlalığının başta karaciğer ve pankreas olmak üzere organ fonksiyonlarını bozması.
Bununla birlikte özellikle genç kızların, sık doğum yapan hanımların, şu veya bu nedenle periyot dönemlerinde aşırı kan kaybeden kadınların demir eksikliği riski altında oldukları da bir gerçek.
Bu nedenle demir takviye şeklinde kullanılmamalı ama her kadın belirli aralıklarla demir eksikliği bakımından denetimden geçirilmeli diye düşünüyorum.
BİR NOT
Biotin işe yarıyor
Son yıllarda sık kullandığımız bir B vitamini. Özellikle sağlıklı saçlar ve cilt için tavsiye ediliyor. Aslında eksikliği nadir görülen bir vitamin olsa da biotin takviyesi bazılarında saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi sorunları en azından geciktirebiliyor. Dermatologların düşünceleri de bu yönde olmalı ki birçok dermatolog saç-tırnak sorunu olan hastalarına biotin desteği tavsiye ediyor.
Hatırlatma
Uyku destekleri
- Melatonin
- Valeryan
- Melisa - Passiflora
- GABA - SAM’e
TAVSİYE
Sindirim destekleri
- Probiyotikler
- Zencefil
- Zerdeçal
- Nane yağı
Paylaş