Gila Benmayor: Türk uydusu Monaco'ya neler kazandıracak?


Gila BENMAYOR
Haberin Devamı

MONACO Prensi Rainier'nin Çırağan'daki doğum günü resepsiyonuna katılanlar arasında Monaco'daki Eurasiat Şirketi'nin CEO'su İlhami Aygün de vardı.

Biliyorsunuz, Eurasiat, Türk Telekom ve Alcatel işbirliğiyle uydu teknolojilerini geliştirmek üzere Monaco'da kurulmuş bir şirket.

Şirketin yüzde 75'i Türk Telekom, yüzde 25'i ise Alcatel'e ait.

Eurasiat, Avrupa'nın en güçlü uydusu (kaplama alanı Kuzey Afrika, Orta Asya, Çin'e kadar uzanıyor) diye bilinen Eurasiasat-1'i (Türksat 2A) geçtiğimiz ocak ayında uzaya fırlatmıştı.

İlhami Aygün'ün anlattıklarına göre, yaklaşık 300 milyon dolara malolan Türksat 2A uydusuna Monaco'luların ilgisi büyük.

Hatta veliaht Prens Albert bir süre önce danışmanlarıyla Eurasiat Şirketi'ni ziyaret edip uydu hakkında etraflı bilgi almış.

İlginin nedenine gelince...

Monaco'nun amacı bir HUB, yani ‘‘atlama merkezi’’ haline gelmek.

Türksat 2A uydusu ve Monaco Telecom'un mevcut alt yapısından yararlanarak dünyanın önemli bir bölümündeki haberleşmeyi kendi üzerinden yapmak istiyor.

İlhami Aygün, bu dev projeyi yürüten Monaco Teknoloji Danışmanlık Kurulu'nun bir üyesi aynı zamanda.

‘‘Monacolular yatırım için diğer ülkelere yaptıkları ziyaretlerde, Türksat 2A uydusunu kendileri için büyük bir avantaj olarak gösteriyorlar. Çünkü neticede uyduyu imal eden Eurasiat Monaco Şirketi’’ diyor.

Uydu ayrıca Türk Telekom'un özelleştirmesinde alıcılara bir avantaj sağlayacak. Aygün ‘‘Türk Telekom'a talip olacaklar elbet pazarlarını genişletmek, Orta Asya'ya girmek isteyecekler. Alt yapısı olmayan yerlerde en hızlı ve en ekonomik yol uydu olacağına göre yeni gelenlerin Türksat 2A'ya daha fazla ihtiyaçları olacak’’ diye konuşuyor.

Bu arada birşey öğreniyorum.

Monaco'ya yatırımcı çekmek için kalabalık heyetle her yıl bir ülkeye çıkarma yapan Monaco Prensi Albert'in de 2002 yılında Türkiye'ye gelmeyi planlıyormuş.

Monaco'lular harıl harıl dosyalarını çalışmaya başlamış.

Öngör'ün domatesine İsrail teknolojisi

İSRAİL Başkonsolosu Amira Arnon, geçen gece Türk ve Türkiye ile iş yapan İsrailli işadamlarını evinde buluşturdu.

Gecenin sürprizi ise Kemal Derviş ile Boğaz'da yemek yiyen İsrail eski Merkez Bankası Başkanı Jacob Frenkel'in saat 23.00'ten sonra davete katılması oldu.

Aydın Doğan, Hüsamettin Kavi, Osman Birsen, Hasan Mengü, Üzeyir Garih gibi işadamlarının da katıldığı davette, İsrail ile Türkiye arasındaki ortak yatırımların bayağı yol aldığı ortaya çıktı.

Mesela İsrailli Delta çorap şirketiyle, Bayrampaşa'daki Gelal Şirketi pamuklu çorap üretiminde dünyanın üç numarası.

Nike'ın çorapları buradan gidiyormuş.

İsrail'in önde gelen kahve üreticisi Elit ile Ankaralı Kocatepe şirketinin ürettiği Elittepe kahveleri bugünden itibaren Migros raflarında.

Antalya'daki Sera Tarım ve Ticaret AŞ'nin İsrailli ortaklarından Avi Shamir 12 yıldan beri Türkiye'de.

İsrail teknolojisiyle seracılık yapıyor.

Akın Öngör, Akhisar'daki çiftliğinde domates yetiştirmeye karar verince ‘‘çocukluğumdaki domateslerin tadını özledim’’ diye Shamir'e başvurmuş.

Şimdi çiftliğinde hem domatesler, hem de üzümler İsrail teknolojisiyle yetiştiriliyor.

Peki Türk teknolojisinden İsrailliler memnun mu?

Bu noktada geceyi şenlendiren bir anekdotu aktarmak istiyorum.

Başkonsolosun evi o gece hayli sıcak.

Kalabalığın da bunda payı var elbet.

Ne var ki klima devreye girer girmez elektrikler kesiliyor.

Bir, iki denemeden sonra klimadan vazgeçiliyor ve birinin sesi duyuluyor: ‘‘Klima Alarko üretimi.’’

Şubat ayında herkes neredeydi?

JACOB Frenkel'in bankacıların yaptığı toplantıya girerken TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi gazetecilere ‘‘Toplantının gündemi enflasyonla mücadele programı. Nasıl uygulanır, İsrail tecrübesini dinleyeceğiz. Belki bir şeyler öğreniriz’’ demiş. Haberi Anadolu Ajansı'ndan okudum.

Küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum.

19 Şubat günü, Sabancı Üniversitesi ‘‘İsrail, Ekonomik ve Teknolojik Açılımlar’’ konferansı düzenlemişti. Konferansa İsrail'in sekiz önde gelen ekonomisti katılmış ve konferansın bir bölümünde enflasyon ile mücadele programı ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştı.

Ne yazık ki o konferansa fazla ilgi olmamıştı.

Şimdi Frenkel'i can kulağıyla dinleyen bankacılar, ekonomistler neredeydi o zaman?

Bakan Türk'ten yanıt

GEÇEN hafta bu sütunda yayınlanan İnternet Üst Kurulu Yasa Tasarısı'yla ilgili yazıya Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten yanıt geldi. Türk yasa tasarısıyla ilgili herhangi bir talimat vermediğini ve Bakanlığın da bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığını bildirdi.

Yazarın Tüm Yazıları