Gezgin yemekler

Ünlü mutfak kültürü araştırmacısı Perry’nin kitaplarını okudukça bazı yemeklerin diyar diyar dolaşıp biraz da şekil değiştirerek bazı topraklara kök saldığını ve oralara yerleştiğini gözlemliyorum.

Haberin Devamı

Bizim meşhur mercimekli pirinç pilavı (müceddere olarak da bilinir) Mısır’da kuşuri olarak biliniyor. Üstelik tıpkı bizdeki gezgin nohut-pilav gibi sokaklarda satılıyor. Aynı pilav Hindistan’da kiçri adıyla sofralara geliyor.

Bizim yemeğe doyama-dığımız sade etli ya da etli sebzeli güveçler ıran’da hores adıyla pişirilirken ta Kuzey Afrika’da, Fas’ta tacin adıyla ikram ediliyor.
ıranlıların meşhur fesencan (fesencun da denir) yemekleri tavuk, ceviz ve nar suyuyla pişirilir. Bizim meşhur çerkeztavuğuna ne kadar benziyor değil mi? Zaten çerkeztavuğunun kökenlerinin Kafkasya olduğu, hatta Hazar Denizi’nin güneybatısında yaban ördeğiyle yapıldığı da söylenir.

Haydi, şimdi bir de Güney Amerika’ya, Meksika’ya uzanalım. Onların mısır unuyla yaptıkları tortillaları ise aynen bizim gözlememiz gibi. Meksikalıların beni en çok şaşırtan yemekleri ise “chili con carne” dedikleri kıymalı kuru fasulyeleridir. Bizim kuru fasulyemizden tek farkı onlarınkinin siyah olması.

En son şaşkınlığımı ise Norveç’te yaşadım. Anadolu’da yüzyıllardır kışa hazırlık için yapılan yiyeceklerden biri olan fırında kurutulmuş kemik ve kurutulmuş saç yufkasını görünce gözlerime inanamadım. Sizce bu yemekleri Vikingler mi bizden alıp götürdü, yoksa biz mi onlardan görüp kendi topraklarımızda taşıdık. Yoksa aklın yolu mu bir? Sizin fikrinizi de almak isterim.

Haberin Devamı

İncirli menekşem pastası

Pötibör bisküvi, tarçın ve kakaoyu mutfak robotunda çekerek un haline getirdikten sonra, derin bir kaba aktarın. Üzerine, yumuşamış margarin ve 2 yemek kaşığı soğuk suyu koyup yoğurun. Hazırladığınız harcı, kalp şeklindeki bir kek kalıbına bastırarak ve kenarlarını 1-2 santim yükselterek yayın. Kalıbı buzdolabına yerleştirip kekin sertleşmesi için yarım saat kadar bekleyin. Diğer taraftan, vanilyalı pudingi, paketin üzerindeki tariften 1 bardak eksik süt koyarak pişirin. Sıcak haldeyken, mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, ılık hale gelinceye kadar  çırpın.  Üzerine, küçük küçük doğradığınız 6 adet inciri ekleyin. Buzdolabında bekleyen kalıbı çıkarıp hazırladığınız karışımı bisküvili hamurun üzerine düzgünce yayın. Üzerini şekilli üzüm ve incir dilimleriyle süsleyip. buzdolabında 2 saat kadar beklettikten sonra servise sunun.

Haberin Devamı

·  35 adet pötübör bisküvi
·  1 tepeleme yemek kaşığı kakao
· 1 tatlı kaşığı tarçın
·  100 gr yumuşamış margarin
·  1 paket vanilyalı hazır puding
Üzeri için;
·  10 adet incir
·  5-10 adet  siyah üzüm
·  5-10 adet  beyaz üzüm

Yazarın Tüm Yazıları