Gençler ve genç kalanlar için

Oğlum Mehmet’in makarna delisi olduğunu daha önce söylemiş miydim sizlere? Makarnasız sofraya sofra demeyen bir oğlum var ve bu yüzden bizim evde ocağın üzerinde sürekli bir makarna tenceresi var.

Ve içinde Mehmet’i bekleyen bir miktar makarna. Ülkemizde genellikle gençler tarafından benimsenen bir yemek makarna. Örneğin babamın jenerasyonu pek de öyle makarna meraklısı değil.

Türkiye makarna üretiminde ilk sıralarda yer alıyor ama bizler o kadar da çok makarna yemiyoruz aslında. Neden makarna yemiyoruz peki? Bir kere makarnanın kilo yaptığı kanısı var hálá kafalarımızda. Oysa, porsiyonlarımız normal boyutlarda olduğunda makarna hiç de şişmanlatıcı bir özelliğe sahip değil.

Makarnanın rakibi de çok üstelik Türkiye’de. Pek çok ülkede makarna sadece pirinçle mücadele halindeyken, ülkemizde pirinç haricinde bulgur ve ev eriştesiyle rekabet etmek zorunda kalıyor. Bu da tabii ki "Makarnayı o kadar da çok sevmem" dememize neden oluyor.

Evet bekarların ve son anda yemek yapmak zorunda kalan kadınların yemeğidir makarna. En azından bizim ülkemizde öyledir. Bunun nedeni bence, bizim makarna kültürümüzün olmamasıdır. Yani biz makarnayı soslarla zenginleştiremedik henüz. Henüz değişik soslarla süslenmiş makarna çeşitlerine yer vermiyoruz soframızda. Oysa, makarna ülkesi İtalya’da sayısız sos vardır makarnayı hem görünüş hem de lezzet bakımından sıkıcılıktan kurtaran. Ve orta halli bir evin annesi bile onlarca makarna sosu bilir ve sofrasına çeşit çeşit soslarla zenginleştirilmiş makarnalar koyar. Makarnanın ana yemek olarak algılanmak için soslara çok ihtiyacı var bana soracak olursanız.

Şeftalili tart serender

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

Tart hamuru için;

á 125 gr yumuşamış margarin

á 1 adet yumurta

á 1 Türk kahvesi fincanı süt

á 1 paket kabartma tozu

á 12 yemek kaşığı dolusu un

Üzeri için;

á 1 paket vanilyalı haızr puding

á 2 su bardağı süt

á 2 adet orta boy şeftali

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta ve sütü ekleyin. Un ve kabartma tozunu da başka bir kapta karıştırdıktan sonra tel süzgeçten geçirerek yumurtalı harca ilave edin. Yaklaşık 4-5 dakika, ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin. 25-30 santim çapındaki bir tart kalıbını yumuşak margarinle yağlayın. Dinlenen hamuru, tart kalıbı büyüklüğünde açıp, kenarlarını 2 santim yükselterek kalıba yayın. Tartı, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirip çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Diğer taraftan, kremasını hazırlamak için; vanilyalı pudingi küçük bir tencereye aktarıp üzerine sütü ekleyin.

Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine soyup kuşbaşı et formunda doğradığınız şeftaliyi aktarıp kaşıkla karıştırın. Bu şeftalili harcı soğuk haldeki tartın ortasına boşaltın. Üzerini düzeltip buzdolabında 3-4 saat bekletin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.

Çilek soslu dondurmalı kağıt helva

á 2 adet kağıt helva

á 6-8 top dondurma (Herhangi bir dondurma çeşidi olabilir.)

á 2 su bardağı dolusu ayıklanmış çilek (250-300 gr kadar)

á 4 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Çilekli sosu hazırlamak için; ayıklanmış çileklerin her birini ikiye bölüp küçük bir çelik tencereye aktarın. Üzerine pudra şekerini ekleyip kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10-12 dakika kadar pişirin. (Çileklerin hafifçe pişip suyunu vermesi yeterli olacaktır.) Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, kağıt helvaları üst üste koyup keskin bir bıçakla dörde bölün. Böylece 8 parça kağıt helva elde edeceksiniz.

Parçaların dördünü servis tabağına aralıklı olarak yerleştirin. Dondurmayı top top üzerlerine paylaştırın. Soğumuş olan çilekleri, suyuyla birlikte dondurmaların üzerine gezdirin. Diğer kağıt helvaları da üzerlerine kapatın ve taze nane yapraklarıyla süsleyerek soğuk olarak servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları