Ferai Tınç: İslam Konferansı Türkiye'nin başkanlığını tartışacak

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

KUALA LUMPUR

MALEZYA'da bugün Türkiye açısından çok önemli bir toplantı başlıyor. İslam Konferansı Örgütü ülkelerinin Dışişleri Bakanları Kuala Lumpur'da örgütün yeni başkanını seçecekler.

Gündemde Çeçenistan'dan Kıbrıs'a kadar Türkiye ve İslam dünyasını yakından ilgilendiren çok önemli maddeler bulunsa da başkanlık seçiminin ayrı bir önemi var Türkiye için .

Çünkü Türkiye bu yıl İKÖ başkanlığına aday.

Arap dünyasını yakından tanıyan ve sıkı bağları bulunan Türkiye'nin eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış, en güçlü başkan adayı olarak yarınki toplantıya katılıyor.

Bu yıl başkan Türkiye'nin de bulunduğu Asya grubu ülkeleri arasından seçilecek. Dışişleri Bakanlığı sessiz sedasız aylardan beri başkanlık için lobi yapıyor. Ve 17 üyeli Asya grubundan 10'unun desteğine sahip Türkiye.

Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Pakistan, Arnavutluk, Guyana, Ankara'ya 'Oyumuz sizin' güvencesini verdiler. Tabii Türkiye de bu grupta oy kullanıyor.

Diğer gruplardan da destek var Türkiye'ye. En önemlisi de Mısır'ınki. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Türkiye'ye destek çağrısında bulunurken, 'Arap ve İslam ülkelerinin çıkarı Türkiye'yi gücendirip uzaklaştırmakta değil, kucaklayıcı davranmaktadır. Türkiye'yi kendi aramızda kalmaya teşvik etmeliyiz' diyor.

Bangladeş ile Fas ise kendi adaylarını gösterdiler. Seçimlerde İran ve Suudi Arabistan'ın tavırları önemli olacak.

Üç gün sürecek olan toplantıda, Suudi Arabistan ve İran'ın tavırları önemli. Çok çekişmeli geçeceğe benzeyen zirvede anlaşma sağlanamazsa başkanlık seçimlerinin daha ileri bir tarihe ertelenmesi de mümkün.

* * *

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem ve dışişlerinden kalabalık bir heyetin katılacağı toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in de heyete dahil edilmesi, Türkiye'nin İslam ve Arap dünyası ile ilişkilere verdiği önemi gösteriyor.

Her şeyden önce, Türkiye İKÖ'nün birçok faaliyetine ev sahipliği ediyor ve finansmanını tek başına üstleniyor. İslam Tarih ve Kültürleri'ni Araştırma Merkezi ve İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Eğitim Merkezi Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Genel Sekreterlik bütçesinden pay almadan yılda en az iki kez Türkiye toplantı düzenliyor.

Türkiye'nin adaylığına hem içte hem dışta karşı çıkanlar aynı gerekçeyi öne sürüyorlar. 'Laik bir ülke nasıl olur da İslam Konferansı'na başkanlık eder?'

İKÖ'nün 56 üyesinden 32'si laik rejimle yönetilmiyor ve bunlardan üçü bugüne kadar Genel Sekreter seçilmiş. Tabii, Türkiye'nin farkı Batı değerleri ile en fazla bütünleşmiş bir Müslüman çoğunluk ülkesi olmasında.

Ama bu da, hem İslam Konferansı Örgütü açısından hem de Avrupa açısından Türkiye'nin oynayabileceği rollerin zenginliğini ortaya koyuyor.

İslam ülkelerinin görüş ve taleplerinin Türkiye sayesinde AB forumlarında daha etkili biçimde temsilini mümkün kılıyor. Aynı olanağı Müslüman ülke platformlarında Avrupa için de sağlıyor.

* * *

TÜRKİYE'nin, gerek Türk dünyasında gerek İslam ve Arap platformlarındaki gücünün bundan sonraki tek anahtarı, yavaş yavaş daha net beliriyor. Avrupa ile ilişkiler.

Avrupa Birliği üyeliği yolunda ne kadar ciddi mesafe katederse, Türkiye'nin etkisi diğer ilişki alanlarında o kadar çok artacak.

Yazarın Tüm Yazıları