Faiz ve temettüye vergi artışı zor

Mevcut sistemde, faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun yüzde 15 stopaja (vergi kesintisine) tabi tutuluyor. Günümüz koşullarında, “reel faiz” negatif çıkıyor.

Haberin Devamı

Vergi oranı yüzde 35 olursa; bu durum tasarrufları olumsuz yönde etkiler.Tasarruflar, başka alanlara kayabilir. Bir başka seçenek de banka mevduatı ve faiz getirili diğer enstürmanların aile bireyleri arasında paylaştırılması yoluyla “vergiden kaçınmak” olabilir.
Temettülerin yüzde 35 vergilendirilmesine gelince, bu imkansız. Mevcut sistemde, önce yüzde 20 kurumlar vergisi ödeniyor sonra dağıtılan temettü üzerinden yüzde 15 vergi kesiliyor. Gerçek kişiler, 50 bin TL’yi aşan temettü gelirinin yarısı beyan ediyorlar. Temettü beyan edildiğinde, toplam temettüye göre, önce kesilen verginin mahsubu sonucu en fazla yüzde 2,5 ek vergi ödeniyor. Sadece temettünün vergisi yüzde 35 demek, (önce ödenen yüzde 20 kurumlar vergisi de göz önüne alındığında) toplam verginin yüzde 50 civarında olması anlamına gelir. Bu da kurumlaşmayı olumsuz etkiler, şirketlerin kâr dağıtımını engeller. Vergiden kaçınmak için şirketleri, aile bireyleri ağırlıklı olarak, çok ortaklı hale getirir.
Futbolcuların transfer ücretinin yüzde 15’den 35’e çıkartılması; Türkiye’yi yabancı futbolcular için cazip olmaktan çıkartır. Sporcuların vergisi 31.12.2017 tarihinden sonra zaten yüzde 35 olacaktı, demek ki bu tarih öne alınacak. Faiz, temettü ve sporcu vergileri artırılırsa, bu en erken 2014’de olur. Konutlardaki KDV oranının belli olmayışına gelince, 1 Haziran 2012’den itibaren ruhsatı alınan konut inşaatlarında, proje üzerinden konut satışı durdu.
Bana göre, yasa maddesi hatalı düzenlenmiş. Acilen düzeltilmeli..

Yazarın Tüm Yazıları