EXPO’da İzmir’e Uzakdoğu çelmesi

Haberin Devamı

EXPO’da İzmir’e Uzakdoğu çelmesi

BU köşeyi takip edenler, şubatta, “EXPO’da Tayland sürprizi” başlıklı yazımı hatırlayacaktır. Yazıda, Tayland’ın, Dubai’nin EXPO 2020’yi kazanabilmesi için yarıştan çekilebileceğini yazmıştım. Binbir entrikanın döndüğü bu yarışta, Tayland’ın bugünkü bayan başbakanı Shinawatra’nın kardeşi hakkında yolsuzluktan mahkumiyet kararı olduğunu, bu nedenle Dubai’de sürgün hayatı yaşadığını şöyle anlatmıştım:

Başbakanın kardeşi Dubai’de yaşıyor

 “Tayland’ın EXPO 2020 adaylık başvurusunu eski Başbakan, bugünün ana muhalefet lideri Abhisit Vejjajiva yapmıştı. Vejjajiva, hükümeti EXPO konusunda tavrını netleştirmeye çağırıp, ‘Yoksa yarıştan çekilerek başka bir ülkenin kazanmasının yolunu mu açıyorsun?’ şeklinde imalı bir soru sormuş.

Haberin Devamı

Ana muhalefet liderinin sözünü ettiği yer Birleşik Arap Emirlikleri. Ama hikaye burada daha da renkleniyor. Meğer Tayland’ın bugünkü kadın Başbakanı Yingluck Shinawatra’nın ağabeyi, eski başbakanlardan Thaksin Shinawatra Dubai’de sürgünde yaşıyormuş.

Ana muhalefet partisi liderinin iddiasına göre Tayland Başbakanı Yingluck, kardeşinin sürgünde yaşadığı Dubai lehine yarıştan çekilmeyi planlıyor.

Başbakanın kardeşi Thaksin Shinawatra, 2006’da askeri darbe ile devrilip yolsuzluk suçlamalarıyla hapse mahkum olduğu için yurtdışına kaçmış. Ama son seçimlerde yeni başbakan kız kardeşi olunca Time’a bile ‘Hala iktidarda’ diye kapak olmuş.

Tayland gazetelerinin haberlerine göre, Ayutthaya yarıştan çekilirse Dubai, Çin’in de desteğini alarak yarışı kazanma ihtimali en güçlü aday olacakmış. Ama Tayland’ın bayan Başbakanı açıklama yaparak Tayland’ın çekileceği iddialarını reddetmiş ve yeni Turizm Bakanı’nın projeyi sürdürdüğünü söylemiş.”

Evet, şubattaki hikayemiz böyleydi. Yaklaşık 5 ay sonra beklenen haber geldi ve Tayland’ın yarıştan çekileceği bildirildi.

 Çin ve Uzakdoğu oyları Dubai’ye

 Tayland’ın çekilmesi kendi bileceği iş. Bizi ilgilendiren kısmı ana muhalefet liderinin iddiası. Eğer Tayland yolsuzluktan mahkum olduğu için ülkesine dönemeyip Dubai’de sürgünde yaşayan bugünkü Başbakan’ın kardeşi lehine çekildiyse o zaman İzmir için tehlike çanları çalıyor demektir. Çünkü o haberde Tayland’a oy verecek Çin başta olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin oylarının da Dubai’ye gideceği yazıyordu.

Haberin Devamı

Umarım İzmir için lobi yapan gruplar 5 ay önce bu köşede bile yer alan Tayland’la ilgili haberleri iyi değerlendirip gerekli girişimleri yapmışlardır. Eğer iddia edildiği gibi Tayland yarıştan çekilirken ona oy vermesi beklenen Çin ve Uzakdoğu ülkeleri toplu olarak Dubai’yi desteklerse İzmir’in işi zorlaşır.

Yazarın Tüm Yazıları