Evde yemek sıcaklığı

Bilimkurgu okumayı ya da izlemeyi sever misiniz?

Haberin Devamı

Özellikle genç okurlarımın bu soruya vereceği cevabın ‘evet’ olacağından hiç şüphem yok. Geleceğin günlük yaşantısına dair sahneler ya da satırlar vardır bu eserlerde.

Örneğin, genç bir adam sabah yataktan kalkar, metalik elbiselerini giyip ileri teknolojiyle bezeli mutfağa gider. Derin dondurucuyu açar ve içinden hap büyüklüğünde bir şey çıkarır. Mikrodalga fırına koyduğu tablet birkaç dakika sonra enfes görünümlü bir kahvaltıya dönüşmüştür.

Elbette ki anlattığımız sahne bundan 50 yıl önce daha bir uzak geliyordu bize. şimdiyse öngörülebilir, en azından kabul edilebilir şeyler bunlar. Evet, hâlâ küçük bir tabletten mükellef bir kahvaltı sofrası yapabilmiş değiliz ama Amerika ve Avrupa’da daha yaygın olan “vakumlu yemekler” de yavaş yavaş yayılmaya başladı.
Belli bir sıcaklıkta pişirilen yemekler özel yapım vakumlu paketlere konuluyor ve donduruluyor. Biz tüketicilerin tek yapması gerekense, vakumlu paketteki yiyeceği alıp ısıtmak.

Biz Türkler tencere yemeklerini seven bir milletiz. Binlerce yıl önceye dayanan köklü bir yemek kültürümüz var. Evet zaman hızla ilerliyor ve artık her şeyi daha hızlı yapmak zorunda kalıyoruz ama yemek yapmak ve birilerini bir sofra etrafında toplamak da ayrı bir keyif.

Hazır yemek yemenin çalışan bir kadının hayatını ne kadar kolaylaştırdığını biliyorum. Elbette ki sıkıştığımız zaman birtakım pratik çarelere başvuracağız. Ama bir yemekçi olarak ben, evde yemek yapmanın ve yemek kokusunun evi ısıttığını düşünenlerdenim.

Haberin Devamı

Barbunyalı İspanyol makarnası

· 1 paket burgu veya kelebek makarna
 (herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz)
· 2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
 (konserve fasulye de kullanabilirsiniz)
· 250-300 gr az yağlı dana kıyma
· 2 adet orta boy  kuru soğan
· 1 adet orta boy  ince havuç
· 2-3 diş sarmısak
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 1 tatlı kaşığı kimyon
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı  kırmızı pul biber
 (acisso ya da tabasco gibi acı soslar da kullanabilirsiniz)

Yapılışı
Zeytinyağı ve kıyma orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, kıymanın rengi iyice kahverengileşinceye kadar, 3-4 dakika kavrulur.

Üzerine incecik doğranmış soğanlar ve soyulup rendelenmiş havuç eklenip karıştırılarak orta ısılı ateşte 3-4 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Kırmızı biber, salça, kimyon, tuz ve karabiber de ilave edilip karıştırılır. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirildikten sonra haşlanmış barbunya eklenir ve ocaktan alınıp bir kenarda bekletilir.

Diğer taraftan, makarna 15 su bardağı tuzlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlanır ve süzülür. (Makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır.) Makarna aynı tencereye aktarılıp ayrılan makarna suyu tavadaki kıymalı harcın üzerine ilave edilir. Kıymalı sos tekrar ocağın üzerine alınır ve sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir.

Sos kaynayınca ocaktan alınıp makarnanın üzerine aktarılır ve karıştırılır. Üzeri incecik kıyılmış maydanozla süslenip sıcak sıcak servise sunulur. ıstenirse üzerine rendelenmiş mihaliç ya da parmesan peyniri serpiştirilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları