Eşim istediği için kapandım ama yine de rahat vermiyor

Merhaba Güzin Abla; seni her gün büyük bir beğeniyle okuyorum. Benim sorunum eşimle. Ben 21 yaşındayım.

Evleneli 6 ay oldu. Evlenmeden önce 1,5 yıldır tanışıyorduk. Onun ailesi tutucuydu, ben açıktım. Eğer kapanırsam evlenebileceğimizi söyledi. Ve ben kapandım. 3 ay içinde evlendik. Ama beni hiçbir yere yalnız göndermiyor, bana hiç güvenmiyor, evde bile yalnız bırakmıyor. Ben çalışıyorum ve çok yoğun oluyorum. Ama o her saat onu aramamı istiyor. Aramayınca kızıyor. 2 günde bir mutlaka kavga ediyoruz. Artık cinsel ilişkiye bile girmek istemez oldum. Eşimi seviyorum ama korkum o böyle davrandığı için ondan soğumam. Aramızın düzelmesi için çocuk yapmayı bile düşündüm.

3 aydır korunmamama rağmen hamile kalamıyorum. Ama bu ay adetim 18 gün geçti buna rağmen hiçbir hamilelik belirtisi yok. Ayrıca test hep negatif çıkıyor. Sizce ne yapmam gerekiyor? Bana yardımcı olun. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

RUMUZ: MUTSUZ

Sevgili kızım, iş zaten baştan beri yanlışmış. Ben sırf evleneceği adam istedi diye örtünen kızları hiç anlamıyorum zaten. Kendi istekleri ve inançları için örtünseler iyi de, bir de bu, "Eşim istedi", "Kayınvalidem istedi" diye kapananlar var ya, işte onlara akıl erdiremiyorum.

Şimdi eşinin sana aşırı baskı yapmasından yakınıyorsun. Kızım bu belli değil miymiş zaten? Seni zorla kapatmak isteyen bir insanla, tutucu olduğunu da bildiğin halde evlenmişsin. Başına geleceği tahmin edemedin mi?

Çocuk yaparsan, adamın seni hiçbir yere bırakmaması, baskısı değişecek mi? Tam tersine çocuk seni daha çok eve kapayacak. Bir tür hapishanede yaşamak zorunda kalacaksın. Bence eşinle bu sorunlarını konuşup, anlaşmadan çocuk yapmamalısın. Bu tür evliliklerde çocuk yuvayı kurtarır diye düşünmek o kadar yanlış ki...

Gençler uyuşturucuya karşı çok dikkatli olmalı

Köşenizi devamlı takip eden okurlarınızdanım; son zamanlarda uyuşturucuyla ilgili mektupları görünce ben de yazmaya karar verdim. Herkese sesleniyorum dikkatli olsunlar...

Kısaca kimseyle, güvenmeden, ailesini bilmeden araştırmadan arkadaşlık dahi yapmasınlar.

Benim 2 yılık evliliğim bu illet yüzünden bitti; kısacası eşimi tanıdım sanmıştım. Çok güzel aldandım veya aldattı diyelim; böyle insanlar yalan söylemeye, rol yapmaya; duygu sömürüsüne; çok yatkınlar. Hayata bakış açıları bizlerden çok farklı; üstelik kullandıkları maddenin bağımlılık yaptığına inanmak istemiyorlar. Oysa bu karakterlerine yansıyor. Aşırı derecede duyarlılık; asabilik; sinirlilik; saygısızlık insanlara değer vermeme; hayatı alaya alma; ciddi hareket bozuklukları, uykusuzluk, baş ağrısı çekiyorlar; ben bunları kendim araştırdım ve öğrendim.

Eşim üniversite yıllarından bu yana esrar ve ecstasy kullanıyormuş meğerse.

Kendisi iş hayatında çok başarılı ve çok çalışkan, 36 yaşında, tanınmış bir firmada mühendis, çok da iyi bir insan. Evlendiğimizde hiçbir şey anlayamadım. Çok mutluyduk; ama son bir yılda olanlar oldu, tamamen değişti. Yerine bambaşka bir insan geldi; duyarsız; ilgisiz biri oldu çıktı. Zaten uyuşturucu kullanan kişi her kesimden, her meslekten olabiliyor; illaki cahil, eğitimsiz biri olması gerekmiyor. Türkiye’den evlenip de Almanya’ya gelenlere sesleniyorum; ya da benim gibi Almanya’da büyümüş biri olarak buraya eş getirenleri uyarıyorum; bilmeden tanımadan; iyice araştırmadan, kesinlikle bu konuda emin olmadan evlenmesinler. Ben şanslıyım; uçurumun kenarından döndüm, diyelim. Çünkü beni de alıştırmak istedi; ama kendim irademle, aklımla; hayır diyebildim ve yollarımızı ayırdık; yoksa sonum çok kötü olacaktı.

RUMUZ: KURNAZ

Uyarıların ve yaşadığın örneği bizimle paylaştığın için çok teşekkürler sevgili okurum. Özellikle bu hassas konuda gençleri ne kadar uyarsak azdır, çünkü onlar için çok ciddi bir tehlike söz konusu...

Ertesi gün hapları risk taşıyor mu

Merhaba Güzin Abla, benim konum, "ertesi gün hapları". Ben 25 yaşındayım, eşim prezervatif kullanıyor, ama bazen ilişki esnasında kaza olabiliyor. Böyle durumlarda ertesi gün hapı kullanıyorum. Tabii bu durum yılda bir ya da iki defa olabiliyor. Size sormak istedim, bu haplar yüksek hormon içeriyor, şimdi olmasa da ilerde bunun ciddi risklerini görebilir miyim? Yılda bir- iki defa kullanmama rağmen bende ciddi rahatsızlıklar yaratabilir mi? Alkol, kahve ve sigara kullanmıyorum. Sadece eczacım bana bu hapların çok riskli ve hayatta bir defadan fazla kullanılamayacağını söyleyince kafama takıldı, internette araştırdım ama beni tatmin edecek bir sonuca ulaşamadım. Benim kadın doğum uzmanım bana, bu gibi durumlarda bu haptan hemen alabileceğimi söylemişti, ama hapı sürekli alarak, doğum kontrol yöntemi gibi kullanmamamı da söyledi. Fakat ileriye yönelik herhangi bir riskten de bahsetmedi. Eminim ertesi gün haplarının tam olarak nasıl kullanıldığını ve ne gibi riskler taşıdığını pek çoğumuz bilmiyoruz. Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.

RUMUZ: ŞU HAPLAR

Eczacın biraz abartmış kızım ama bu tür haplar fazla kullanılmamalı. Ertesi gün hapları düzenli bir doğum kontrol yöntemi değil. Uzun süreli korunma amaçlı kullanılmamalı. Bu haplar sadece oluşmamış gebelikleri engeller. Var olan gebeliği sonlandırmaz. Yani ertesi gün hapları bir düşük hapı değildir. Yüksek dozda hormon içerdiği için adet düzenini bozabilir. Zaten önceleri sadece doğum yapması riskli kişilerin kullanımı için üretilmiş olsa da, yılda birkaç defayı geçmemek şartıyla artık korunmasız ilişkilerde, acil durumlarda kullanılabiliyor. Cinsel eğitim düzeyinin yetersiz olduğu ülkemizde bu ilaçların bilinçsiz kullanımı beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Ertesi gün hapı, şüphe edilen ya da korunmasız cinsel ilişki sonrasında istenmeyen gebeliği 72 saat içinde önleyebilir.
Yazarın Tüm Yazıları