Erkeklere de smear testi yapılıyor

Kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için artık rutin hale gelen smear testi erkeklere de yapılacak. İlk kez San Fransisko’da yapılan testin adı "anal smear". Testle anüs kanserinin saptanması hedefleniyor.

Anal smear testiyle hedeflenen nedir?/images/100/0x0/55ea1409f018fbb8f869f82a

Anal smear testi, anüs kanserine neden olabilecek hücresel değişiklikleri saptamak ve gecikmeden gerekli tedavinin planlanmasına olanak sağlamak amacıyla yapılıyor.

Anüs kanseri kimlerde daha sık görülür?

Anüs kanseri, anüs yoluyla cinsel ilişkiye girenlerde, toplumun diğer kesimine oranla 35-40 kat daha sık olarak görülüyor. Anüs kanserinin en önemli nedeni, kadınlardaki rahim ağzı kanserinde olduğu gibi kısaca HPV denilen Human Papillomavirus enfeksiyonu. Anal HPV enfeksiyonu da anüs yoluyla cinsel ilişkiye girenlerde, farklı araştırmalarda yüzde 23 ila yüzde 93 arasında bildiriliyor. Prezervatif kullanımı da anal HPV bulaşmasını önlemek için yeterince etkili olamıyor.

Test nasıl yapılıyor?


Anal smear testi için örnek toplacak çubuk anüse 3 santimetre sokuluyor. Alınan örneklerin incelenmesiyle normal, HPV’den etkilenmiş, kanserleşme eğilimi gösteren veya kanser hücreleri saptanabilir. Test bir günde sonuç veriyor. Kanser saptanması halinde tedaviden sonra hastaların 4-6 ayda bir anal smear ile takip edilmesi gerekiyor. Anal smear’le ayrıca anüsün bazı mantar ve kansere neden olmayan virüs hastalıkları da teşhis edilebilir.

Kadınlar da yaptırmalı mı?

Rahim ağzı smear testinde anormallik saptanan kadınlara da anüs smear testi öneriliyor. Anal smear testi anüs kanserinden korunmak için bir tarama testidir. Cinsel ilişkiyle rahim ağzına ve dış genital (cinsel) organlara bulaşan Human Papillomavirüs virüs, parmaklarla veya erkeğin cinsel organının teması ile kadının anüs bölgesine de bulaşır. Böylece, rahim ağzında kanser veya kanser öncüsü hastalık yapan virüs, aynı tip kanseri anüste de yapabilir. Bu nedenle, nasıl rahim ağzı, smear testiyle herhangi bir kanser gelişmesinin önlenmesi amaçlanıyorsa, anüsten de aynı şekilde smear alarak, anüs kanserinin gelişmesinin önlenmesi gerekir.

HPV anüs kanserine zemin hazırlıyor

Son yıllarda kadınlarda anal smear ile ilgili bilimsel çalışmaların yapıldığı dikkat çekiyor. Danimarka’nın Statens Serum Enstitüsünün Epidemiyoloji Araştırmaları Bölümünden M. Melbye ve arkadaşları, Uluslararası Kanser dergisinde yaptıkları yayında, yüksek riskli gruptan 151 kadın hastada HPV hastalığı (kanser öncüsü hastalık) saptamak amacıyla, rahim ağzı smear ve anal smear testi yaptılar. Bu smear testlerinde anüste de rahim ağzında da eşit sıklıkta kanser öncüsü hastalık saptamışlardır. Bu çalışmada, rahim ağzında kanser öncüsü hastalık saptanmasının aynı anda anüste de kanser öncüsü hastalık oluşma riskini 3 kattan fazla arttırdığı gözlenmiştir. Sonuç olarak araştırmacılar, rahim ağzı HPV enfeksiyonu ile anüsün HPV enfeksiyonunun sıklığının aynı olduğunu bildiriyorlar. İsviçre’nin Cenova Cantonal Üniversitesi’nden Poletti ve arkadaşları da Uluslararası Kolorektal Hastalıklar dergisinde yayımlanan makalelerinde anüs kanseri olan 41 kadın hastada HPV DNA’sını araştırdılar. Bunların 17’sinde (yüzde 42) HPV DNA’sını saptadılar. Anüs kanserli olan hastaların 38’inde de rahim ağzı smear testi yapmışlar, bunların da yüzde 18’inde rahim ağzı kanseri saptanmış. Araştırmacılar, "Genital (rahim bölgesi) HPV enfeksiyonu sadece rahim ağzı kanserine değil, aynı zamanda anüs kanserine de zemin hazırlar" diyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları